Spolubydlící za všechny peníze

blabla123
26.9.16 16:17

Spolubydlící za všechny peníze

Dobrý den, potřebovala bych radu, jak na spolubydlícího. Přestěhovali jsme se s přítelem před 3 týdny do bytu pro 4 osoby (2 osoby - já a přítel, medik a další medik, co se do této doby nenastěhoval). Medik číslo 1, který v tomto bytě bydlel již jak jsme se nastěhovali, tak hned po nastěhování sliboval, že uklidí ledničku s mrazákem, odmrazí ho, jelikož se do něj nedá dostat, je tak zamražený. Do dnešního dne se nic nestalo. Je mi blbé to dělat samotné, jelikož on tam prý něco má (nevím co přesně). Říkal, že úklid mu nedělá problém a že je čistotný, ale opak je pravdou. V kuchyni utřu stůl a druhý den tam jsou drobky od chleba, či zeschlé květy z jeho kytky. Mytí rukou po záchodu mu též nic neříká. V chodbě má 7 boty, takže pro mne a přítele zbývá jen málo místa s tím, že kdyby přijel někdo další, či na návštěvu, tak se nemají kam dát.
Vím, že je důležité se s ním o tom pobavit, ale jak začít, aby se neurazil? Jak ho donutit uklízet? Semestr mu ještě nezačal, nám již ano.
Chci ještě říct, že stěhování jinam nepřichází v úvahu. A jen já s přítelem ten byt nemůžeme každé dva týdny uklízet, jelikož chodíme do práce a do toho studujeme.
Děkuji Vám za konstruktivní rady :kytka:

Edit - vždy jsem bydlela s lidmi, co si po sobě uklízeli

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
917
26.9.16 16:24

Možná zkusit navrhnout nějaký rozpis úklidů a co by se mělo každý den/týden dělat, s tím, že to navrhujete, aby to bylo fér pro všechny. K botám můžete navrhnout, že tam budou jen sezonní a zbytek bude mít každý ve svém pokoji, zkuste to zahrnout do všech těch společných uklízecích podmínek. Nepodávejte mu to jako hotovou věc, spíš že o tom chcete diskutovat a co na to říká. A pokud ti nevadí, že budeš odmrazovat ty, tak zkus jen: „Příští týden chci odmrazit mrazák, jaký den ti bude vyhovovat, abys tam neměl věci?“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
blabla123
26.9.16 16:28
@KiwiT píše:
Možná zkusit navrhnout nějaký rozpis úklidů a co by se mělo každý den/týden dělat, s tím, že to navrhujete, aby to bylo fér pro všechny. K botám můžete navrhnout, že tam budou jen sezonní a zbytek bude mít každý ve svém pokoji, zkuste to zahrnout do všech těch společných uklízecích podmínek. Nepodávejte mu to jako hotovou věc, spíš že o tom chcete diskutovat a co navrhuje on. A pokud ti nevadí, že budeš odmrazovat ty, tak zkus jen: „Příští týden chci odmrazit mrazák, jaký den ti bude vyhovovat, abys tam neměl věci?“

Problém, já od teď budu každý den v práci, den bez práce pro mne znamená -500 kč. On tam má sezonni tenisky, plus takové ty boty k saku a to je jich 7 :zed:.
Většinou, když jsme tam byli o víkendu on tam pak vůbec nebyl (kromě prvního víkendu). Jednou za námi přišel ve 22h, že potřebuje něco na ráno umýt, my odcházeli v 7 ráno do práce.

• Citovat
  • Upravit
917
26.9.16 16:33

@blabla123 A co domluvit si nějaký večer, kdy to proberete? Nějak to asi udělat budete muset a nechávat mu jen papír s tím, na čem jste se dohodli vy dva mi nepřijde nejvhodnější. Možná ještě aby to s ním řešil přítel, s tím že ty máš prostě práci, tak se nemůžeš zůčastnit. A boty v tom případě omezit na 2 páry, to mi přijde dostatečné a zbytek může mít člověk v pokoji, když jde ven, tak si vezme z pokoje ty, co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
26.9.16 16:44

Ja mela za sve studia x spolubydlicich a nase predstavy o poradku se casto hodne lisily. Mela jsem jak spolubydlici vyrazne poradkumilovnejsi, tak uplnou bordelarku, to bys neverila.

Tohle se tezko resi. Kdyz mne poradkumilovne spolubydly pozadaly, abych vice uklizela, tak ano, nejaky cas jsem se snazila, ale pak clovek stejne sklouzne do starych koleji. Stejne tak moc nepomahalo pozadat tu bordelarku, aby neco delala s tim svincikem.

Mozna jsem na ni byla az moc tolerantni, nevim, ale po nejakem case proste prestala umyvat nadobi a vedle drezu se na zemi valela cela jeji vybava do kuchyne, klidne to tam lezelo i 3 tydny. Kdyz si chtela neco uvarit, tak z te plesnivejici hromady vzala co potrebovala, umyla, uvarila a polozila zpatky. Kdyz jsem naznacila, ze by to jako mohla uklidit, tak byla na mne silene nazlobena. Nekdy to umyla, jindy ne… proste cunarna nejhrubsiuho zrna. Mely jsme dohodu, ze jednou tydne se bude delat generalni uklid, zeptala jsem se ji, ktery den by ji vyhovoval, rekla ze ctvrtek, ale myslim ze ani jednou jedinkrat ve ctvrtek neuklidila. Vetsinou v nedeli, nebo v pondeli az na upozorneni a pak byla jeste jedovata, ze co prudim. Naaaadhera.

Jestli ti vadi drobky na stole, proste to utri. Ver mi, muze byt hur a dokud se nevaleji po zemi plesnive talire, tak bud rada.

Jinak bych mozna zkusila prece jenom ten uklidovy plan a jasne definovat, co znamena uklizeno (t. j. vydrbany zachod, utrene plochy, zadne nadobi v drezu atd).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
26.9.16 16:54

Jediné řešení je podrobný rozpis úklidu, na kterém se ale všichni na bytě musíte dohodnout. Začni na rovinu, že bys ráda, kdybyste se dohodli na úklidu společných prostor.
To, žee ti vadí drobky na stole a podobné věci, bych mu při té příležitosti taky řekla. Pokud tam budou i nadále, tak jedině nějaká cedulka nad stolem :)
Pokud se nemá k úklidu mrazáku, tak bych mu jen oznámila, že tehdy a tehdy ho plánuješ odmrazit, ať si do té doby spotřebuje své věci. I když i mrazák se dá odmrazit rychle, aby věci nestihly rozmrznout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
26.9.16 17:10

Mno, ja bych se u toho uklidu soustredila na ty stezejni veci, nejake drobky bych neresila. Chlapy to vetsinou vnimaji jinak (najdou se i puntickari, ja vim…) a citi se takovima drobnostma buzerovani. Ale to je jenom muj nazor…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
blabla123
26.9.16 17:44
@KiwiT píše:
@blabla123 A co domluvit si nějaký večer, kdy to proberete? Nějak to asi udělat budete muset a nechávat mu jen papír s tím, na čem jste se dohodli vy dva mi nepřijde nejvhodnější. Možná ještě aby to s ním řešil přítel, s tím že ty máš prostě práci, tak se nemůžeš zůčastnit. A boty v tom případě omezit na 2 páry, to mi přijde dostatečné a zbytek může mít člověk v pokoji, když jde ven, tak si vezme z pokoje ty, co chce.

Problém je, že tu vážně moc často, když tu jsem já, či přítel není. :zed:
Napadlo mne, že mu ke dveřím dáme papírek, stav se někdy po x hodině. My s přítelem chodíme cca ve stejnou dobu domů, takže když je doma přítel, jsem tu též.
2 páry si též myslím, že jsou dostatečné.

• Citovat
  • Upravit
blabla123
26.9.16 17:48
@warita píše:
Ja mela za sve studia x spolubydlicich a nase predstavy o poradku se casto hodne lisily. Mela jsem jak spolubydlici vyrazne poradkumilovnejsi, tak uplnou bordelarku, to bys neverila.

Tohle se tezko resi. Kdyz mne poradkumilovne spolubydly pozadaly, abych vice uklizela, tak ano, nejaky cas jsem se snazila, ale pak clovek stejne sklouzne do starych koleji. Stejne tak moc nepomahalo pozadat tu bordelarku, aby neco delala s tim svincikem.

Mozna jsem na ni byla az moc tolerantni, nevim, ale po nejakem case proste prestala umyvat nadobi a vedle drezu se na zemi valela cela jeji vybava do kuchyne, klidne to tam lezelo i 3 tydny. Kdyz si chtela neco uvarit, tak z te plesnivejici hromady vzala co potrebovala, umyla, uvarila a polozila zpatky. Kdyz jsem naznacila, ze by to jako mohla uklidit, tak byla na mne silene nazlobena. Nekdy to umyla, jindy ne… proste cunarna nejhrubsiuho zrna. Mely jsme dohodu, ze jednou tydne se bude delat generalni uklid, zeptala jsem se ji, ktery den by ji vyhovoval, rekla ze ctvrtek, ale myslim ze ani jednou jedinkrat ve ctvrtek neuklidila. Vetsinou v nedeli, nebo v pondeli az na upozorneni a pak byla jeste jedovata, ze co prudim. Naaaadhera.

Jestli ti vadi drobky na stole, proste to utri. Ver mi, muze byt hur a dokud se nevaleji po zemi plesnive talire, tak bud rada.

Jinak bych mozna zkusila prece jenom ten uklidovy plan a jasne definovat, co znamena uklizeno (t. j. vydrbany zachod, utrene plochy, zadne nadobi v drezu atd).

Vadí mi drobky na stole, ze začátku jsem to utírala, ale kapka přetekla, když jsem to podruhé utřela a další bordel se dělal, to už jsem ho chtěla kopnout do jistých částí těla. (jsem cholerik)
Z něj poprvé vyšlo, že s tím souhlasí uklízet za tři týdny se neměl k ničemu. Záchod s koupelnou není uklizený bych řekla, tak půl roku :poblion:. Na to se i štítím šáhnout :poblion:. On nezavírá prkýnko, takže je to tam všude postříkaný :poblion:
Děkuji za radu. Já to tu minulou neděli uklízela, jelikož mi měl přijít člověk na doučování, jinak bych se ho sem i bála vzít, drhla jsem podlahu, luxovala atd.

• Citovat
  • Upravit
917
26.9.16 17:49

@blabla123 Myslím, že s tím papírkem je to dobrý nápad, nějak se sejít musíte a vyhýbat se tomu nemůže navždycky, co kdyby se jednalo o nějakou závažnější věc (rozbité cosi)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
blabla123
26.9.16 17:49
@Lendeš píše:
Jediné řešení je podrobný rozpis úklidu, na kterém se ale všichni na bytě musíte dohodnout. Začni na rovinu, že bys ráda, kdybyste se dohodli na úklidu společných prostor.
To, žee ti vadí drobky na stole a podobné věci, bych mu při té příležitosti taky řekla. Pokud tam budou i nadále, tak jedině nějaká cedulka nad stolem :)
Pokud se nemá k úklidu mrazáku, tak bych mu jen oznámila, že tehdy a tehdy ho plánuješ odmrazit, ať si do té doby spotřebuje své věci. I když i mrazák se dá odmrazit rychle, aby věci nestihly rozmrznout.

No přesně s tímhle začal spolubydlící až na to, že tím to skončilo.
Jak se dá mrazák odmrazit rychle? Oni totiž nejdou ani šuplíky otevřít :zed:

• Citovat
  • Upravit
blabla123
26.9.16 17:51
@KiwiT píše:
@blabla123 Myslím, že s tím papírkem je to dobrý nápad, nějak se sejít musíte a vyhýbat se tomu nemůže navždycky, co kdyby se jednalo o nějakou závažnější věc (rozbité cosi)?

No to bychom asi museli řešit my s přítelem, jinak to nevidím. Jsem zvědavá na posledního spolubydlícího.

• Citovat
  • Upravit
2839
26.9.16 17:54

Podle me s takovym clovekem moc nehnes. Myslim, ze jste udelali chybu sami uz na zacatku. Kdybych prisla na prohlidku bytu, kde by byl neporadek, nota bene nerozmrazena lednicka, nedala bych na zadne sliby a do bytu se vubec nenastehovala. Pokud ma prijit nekdo na prohlidku bytu, tak ho vygruntuju, je to moje vizitka, kdo to neudela, hodne to o nem vypovida…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
blabla123
26.9.16 17:56
@lauraka píše:
Podle me s takovym clovekem moc nehnes. Myslim, ze jste udelali chybu sami uz na zacatku. Kdybych prisla na prohlidku bytu, kde by byl neporadek, nota bene nerozmrazena lednicka, nedala bych na zadne sliby a do bytu se vubec nenastehovala. Pokud ma prijit nekdo na prohlidku bytu, tak ho vygruntuju, je to moje vizitka, kdo to neudela, hodne to o nem vypovida…

Je pravda, že nás tenkrát nenapadlo koukat na wc štětku (od h*ven), na mrazák atd. Navíc spolubydlící tu ten den nebyl a prováděl nás syn majitelů.

• Citovat
  • Upravit
9793
26.9.16 17:57

@blabla123 Mražáku odmražuju s pomocí hrnce s horkou vodou. A když nejdou otevřít šuplíky, tak jedině aspoň trochu ten led osekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný