Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
Rozhodla jsem se na spaní koupit ovečku. Jen teď nevím, co je lepší, deka nebo peřina? A proč?
Díky předem za rady
. ![]()
Ahoj,
budeme kupovat synovi brzy velkou peřinu a polštář. Hodně se potí, takže jsem se rozhodla pro přírodní materiál. Buď péřovou peřinu nebo ovečku. Co z toho máte a jak to hodnotíte? A spí pod tím vaše děti i na jaro a na podzim? Není ovečka tvrdá? Klidně napište i od koho jste kupovali, pro inspiraci. Děkuji.
Chápu tvé motivy, ale mě se přírodní materiály u přikrývek neosvědčily z důvodu komplikované údržby. Peřinu musíš složitě nechávat čistit, nevypereš ji…A ovci musíš čistit v lanolínu…
Takže jsme nakonec skončili u dutého vlákna, které můžu prát, a jsme spokojení. Btv. pokud ti jde o pocení, tak mě se zdá duté vlákno vzdušnější než peřina.
@Taao Děkuji, takžev zimě hřeje dost a v létě, když nejsou vyloženě pařáky se to taky dá? To jsem chtěla slyšet. A tak jako pocitově je to přijemné?
@pe-terka Děkuju za varování, mám s údržbou vlny už nějaké zkušenosti, malý má několikatery podvlékací vlňáky na zimu, dva svetry, spoustu ponožek a čepice, nákrčnik, rukavice… Mám v pračce program na vlnu. Problém by byl jen v té velikosti, ale tohle mi jistí taťkova pračka na 9 kg. Já s tou údržbou počítám, nevadí mi to. Duté vlákno mám já, celkem nové a hodně vzdušné, pod tím se právě potí. Zrovna dneska po obědě mi úplně zapotil polštář. Manžel má starší duté vlákno, takové sesedlé a to je mírně lepší.
@Šmušmu ze zkušenosti, zvolila bych něco, co se dá jednoduše hodit do pračky a vyprat ![]()
@Šmušmu nechala jsem před 3 lety ušít peřiny z toho prý nejlepšího peří - kvapového. Jedna deka stála cca 3000,–Kč, spí se pod tím super, je to lehoučké, ale asi nic pro alergiky.To zase ovčí příkrývka pro alergika je mnohem vhodnější, měli jsme právě tyto ovčí před tou péřovou a skutečně jsou oproti těm péřovým tvrdší, ty péřové se tak krásně muchlají tak různě při pobytu v postýlce.
Já jsem s péřovými moc spokojená, pro nás mnohem příjemnější záležitost než ty ovčí, po nějakých těch letech je tedy vhodné nechat vyčistit peří - prostě do té provozovny zavezeš tu peřinu at to sakumprásk udělají i s páráním.
@pe-terka souhlasím
, koupili jsme malému /4roky/před rokem v Jysku prošívanou peřinu z kachního peří. Sice je tam, že se dá prát na 60C. Ještě na jaře a v létě se synkovi občas stalo, že si v noci čůrnul do postýlky. Peřinu jsme vyprali ALE v sušičce /mám program na peří/ se nedosušila nikdy do sucha, takže to kachní peří moc nezavánělo
nezbylo nic jiného, než počkat až bude pařák a vytáhnout peřinu ven na sušák a celý den dosušit na sluníčku obracet aby to pořádně proschlo. Takže jsem takhle peřinu prosušili asi 4×, pak jsem se naštvala - kachní peří jsme schovali a teď malej spí pod peřinou z dutého vlákna - syntetickou, která je v sušičce za chvíli suchá, když se nedej bože zase stane nehoda
to kachní peří krásně hřálo ale údržba ![]()
@Alčák1 píše:
@pe-terka souhlasím![]()
![]()
, koupili jsme malému /4roky/před rokem v Jysku prošívanou peřinu z kachního peří. Sice je tam, že se dá prát na 60C. Ještě na jaře a v létě se synkovi občas stalo, že si v noci čůrnul do postýlky. Peřinu jsme vyprali ALE v sušičce /mám program na peří/ se nedosušila nikdy do sucha, takže to kachní peří moc nezavánělo
nezbylo nic jiného, než počkat až bude pařák a vytáhnout peřinu ven na sušák a celý den dosušit na sluníčku obracet aby to pořádně proschlo. Takže jsem takhle peřinu prosušili asi 4×, pak jsem se naštvala - kachní peří jsme schovali a teď malej spí pod peřinou z dutého vlákna - syntetickou, která je v sušičce za chvíli suchá, když se nedej bože zase stane nehoda
to kachní peří krásně hřálo ale údržba
no já mám ted z peřinu Jysku dutý vlákno dvojitou (secvakávací) a spokojenost. Jsem hrozný zmrzlík, takže mám obě dvě, v létě asi jen jednu
Koupila jsem je i děckám a když ji počůrají, umažou nebo spotí, bez problémů vyperu v klasické pračce na 6 kilo.
@redbulka píše:
@Šmušmu nechala jsem před 3 lety ušít peřiny z toho prý nejlepšího peří - kvapového. Jedna deka stála cca 3000,–Kč, spí se pod tím super, je to lehoučké, ale asi nic pro alergiky.To zase ovčí příkrývka pro alergika je mnohem vhodnější, měli jsme právě tyto ovčí před tou péřovou a skutečně jsou oproti těm péřovým tvrdší, ty péřové se tak krásně muchlají tak různě při pobytu v postýlce.
Já jsem s péřovými moc spokojená, pro nás mnohem příjemnější záležitost než ty ovčí, po nějakých těch letech je tedy vhodné nechat vyčistit peří - prostě do té provozovny zavezeš tu peřinu at to sakumprásk udělají i s páráním.
To muchlání jsem právě myslela, aby tam byla taková ta postelová útulnost. A co peří v létě? Já ho znám jen z babiččiny ložnice, kde je furt zima. Samozřejmě tak normálně v létě, v dusnech se nepřikrýváme. S alergiemi problém není, s údržbou počítám. Ta vlna mi přijde, že má fakt super termoregulační vlastnosti, ale u peří je ten pocit pohodlí… ![]()
@Alčák1 Tak já už noční čůrání dlouho neřeším, to je spolehlivé (paradoxně ho ale řeším přes den
). Počítám i s čištěním peří po nějaké době, ono se musí i trošku dosypávat. Nemyslela jsem Jysk, já znám Mareše, ti zrovna i čistí, myslela jsem spíš ještě nějakého českého výrobce, kdyby měl někdo zkušenost.
@Šmušmu v létě s peřím žádný problém, já tedy nesnesu spát i za nejvtších veder vůbec nepřikrytá, takže vždy s peřinou, i když ne zrovna pod bradou.Ale fakt se fantasticky muchlá - miluju peřinu mezi nohama-stehnama, jak chvilinku vždycky studí, to se přiznám ![]()
Odkud jsi? Já si to nechala ušít rovnoou tam, kde je i čistí, dělají to na počkání, když to máš domluveno.
Jsem taky vlněný fanatik, máme vlněného oblečení na dvě pračky. Nakoupila jsem si i deky ze zatkávaného ovčího rouna, oboustranné (zn. teplo domova tuším), ale byly těžké a tvrdé, tak jsem je rozpárala, z jedné udělala tím pádem dvě a máme je položené na prostěradlech a spíme na nich. Peru je když převlékám povlečení na 20C program vlna a prací gel na vlnu. Uschne to během asi 6ti hodin rozložené přes sušák doma, venku mnohem rychleji.
Tchán má tenoučkou přikrývku ze zatkávaného ovčího rouna (nějaká hodně nízká gramáž, noname značka), jednostrannou (tzn rouno na jedné straně a na druhé nějaká potištěná bavlněná látka), je krásně měkká a pohodlná, ale to určitě není na zimní spaní, ovšem ideální na letní.
Peřiny máme z IKEA, nejjemnější kachní peří, letní verze a spíme pod nimi celoročně. Jsou nádherně lehoučké, nadýchané, hřejou dostatečně (v noci máme v zimě asi 17C), pro jistotu jsem teď koupila ještě levné deky z wellsoftu, kdyby nám náhodou byla zima, tak je strčím do povlečení k peřině - zatím nebyla, spíme takhle už pár let a já teda otužilá nejsem, jsem hrozně zimomřivá.
Takže já zatkávané ovčí rouno doporučuju spíš jako podložku na ležení, na přikrytí mi to přijde málo foremné (já se ráda muchlám v peřině) a ta oboustranná verze fakt těžká a tvrdá (především pro dítě).
Vyloženě peřiny z ovčí vlny jsou pekelně těžké. Má babička a teplo pod nima teda je, ale člověk se nemůže „zachumlat“, nejsou nadýchané, atd. a ta tíha
a údržba ![]()
To peří peru na 60C (jsem alergik a úplně v pohodičce) a suším v sušičce na bavlna extra suché, ještě se mi nestalo, že by nebyly do hoďky komplet proschlé, ale asi je to tím, že je to ta letní verze, takže to schne krásně, nejsou to žádné bochníky peří
. Peřiny jsou pořád jak nové, dosypávat určitě nepotřebují, to nejjemnější peří se totiž nepropichuje přes látku vůbec ven ![]()
Jediný problém je ten, že už nechci spát pod ničím jiným a tak když někam jedeme, vozím sebou i peřinu
teď jsme byli na chatě u kamarádky, měla tam peřiny plněné peřím, tak jsme si je nevezli, ale ono to bylo klasické peří a peřiny byly pořádné duchny, no vůbec jsme pod tím nemohli spát, všechno nás z toho bolelo
takže pozor na to, lehoučké peřiny z nejjemnějšího peří způsobují závilost ![]()
Příspěvek upraven 09.10.16 v 21:57
@Šmušmu tak peří ti krásně přilne k tělu to je pravda…A je měkké. Škoda že nejde hodit do tý pračky ![]()
@Any83 Díky, to je spousta přínosných informací.
Já právě tu ovčí deku mám doma, takovou starou, tvrdou, oboustranou. Když jsem bydlela s našima, mívala jsem ji přesně takhle na posteli, pod prostěradlem, to v zimě moc pomáhalo. Teď ji má v postýlce složenou malý, protože má tenkou matraci a podchlazuje se nám odspodu ložnice, tak jsem se bála, aby mu nebyla zima. Je to právě ta tvrdá deka, myslela jsem, že ovčí peřiny budou lepší.
Tak děkuju za všechny informace, vyhrálo peří. A brzy budeme potřebovat i my velcí novou postel, tak to vezmu taky i s peřinama. ![]()
@redbulka Jsem z Olomouce, tady se určitě něco najde. ![]()
@pe-terka když máš sušičku tak jde. Peru běžně. Duchnu bych tam samozřejmě nenarvala, ale máme tenké letní přikrývky z IKEA a naprostá spokojenost i v zimě (tedy celoročně). Máme starší verzi tady téhle http://www.ikea.com/…ts/10271406/ nakoupili jsme je v akci, nemají to prošití uvnitř čtverců a trochu jiný lem. Složení materiálu a výplně je ale stejné.
@Any83 Jojo, já to chápu, já jsem začala odsuzovat akrylové svetry a rukavice, potom co jsem poznala merino.
Takže se mám připravit, že budu psychouš i s peřinama? Díky, to mám radost. ![]()