Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja v tom taky nejsem zbehla, ale nase mila pani ucetni mi dela danove priznani kazdy rok /jelikoz mame hypoteku, tak bychom si to s manzelem meli delat sami/. Muj manzel si pak podle toho udelal svoje danove priznani.
Za rok 2005 bychom chteli vyuzit spolecne zdaneni /pani ucetni nam to spocita, jestli se nam to vyplati, ale asi jo/ a zase mi slibila, ze mi to udela.
Cekame jen na doklad z manzelovy prace o rocnim vydelku a pak hned za ni frcim.
Pokud to teda nechcete udelat hned ted, ale staci treba pristi tyden, tak bych vam s tim mohla poradit.
Obecne danove priznani neni tezke udelat, jen vedet, do kterych radku co vyplnit.
Kratce me ucetni informovala, ze se sectou prijmy obou manzelu a kazdy z manzelu poda sve danove priznani na pulku spolecnych prijmu - vice ale az to budu videt cerne na bilem.
Taky se do rocniho prijmu pro zdaneni nezapocitava materska, rodicovsky prispevek nevim, mozna taky ne - ten ja budu pobirat az pristi rok.
Tak jeste vydrzte!!
Lucys
Tak to tady tak pročítám a jsem z toho nějaká zmatená…
![]()
Přemýšlím, jestli je společné zdanění manželů výhodné i pro nás, ale nějak mi z toho vychází opak. Vojta se narodil až na konci srpna 2005 a tudíž celý podzim beru „mateřskou“, což sice není balík, ale pořád víc než 3600,–. Řekla bych, že společné zdanění je výhodné až v případě pobírání rodičovského příspěvku. Nebo se mýlím?
Taky mi není jasné, jestli můžeme podat společné zdanění v případě, že máme každý jiné trvalé bydliště (fyzicky však spolu bydlíme) a tudíž máme každý i jiný FÚ…
Najde se někdo, kdo zná odpovědi na tyto otázky?
Dadla
P.S. Odkazy uvedené v této diskuzi jsem prošla, ale odpovědi nenašla…
Dadli,
materska neni zdanitelna polozka........takze se nepocita......
a s tim ostatnim ti neporadim:-)))
Mozna nekdo jiny.........jo a nam to bude delat nejaka danova poradkyne, asi pristi tyden
Ja mela do porodu neschopnost, pak materskou az do konce roku, tudiz zdanitelne prijmy 0KC
Katka
v papírech, co tu mám je uvedeno:
„Nutnou podmínkou, aby manželé mohli uplatnit společné zdanění podle par. 13a odst 1 zákona je, aby manželé vyživovali alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti.“
Z tohoto chápu, že musí mít trvalé bydliště na jednom místě ![]()
hmm…
Takže to asi zase uděláme, jako každý rok, trvalé bydliště mám totiž jinde taky kvůli daním (rada finančního poradce
)…
Díky
Dadla
Do příjmů se počítá: - hrubá mzda
Nepočítá se: - rodičovský příspěvek
ahoj, podívejte se na deníček Jarňulek 2005, máme tam hodnou Jarňulku, co nám napsala „kuchařku“ jak to vyplnit, snad vám ty info k něčemu budou.. ![]()
Díky Kristo!
ahoj
iv-ka
Anonymní - nemocenská, mateřská, důchod a podpora v nezaměstnanosti určitě není zdanitelný příjem!
Gabka
Mateřská a nemocenská není zdanitelný příjem. Nemůže být. Určitě jste si všimly, že vám z ní ani nestrhávali měsíční zálohu na daň.
Marki
Gabko, když mi teda v dubnu přišlo najednou od zaměstnavatele 2800, nemusím to přiznávat? Ani nevím co to bylo, já jsem to moc nezjišťovala, ale asi nějaká vyplacená dovolená (jsem doma na MD už čtyři roky, dcera měla v té době rok), nebo vrácení daně za minulý rok. Ani jedno bych teda do přiznání dávat nemusela?
Jurino, jestli to byla proplacená dovolená tak ano, to je zdanitelný příjem, ale jestli ti vraceli nějakou daň tak ne.
Gabka
Holky, pročtěte si ty stránky, na který poslala odkaz Missorka. Nebudete muset o některých věcech špekulovat.
Například:
„…mezi vlastní příjmy nepatří rodičovský příspěvek, dávky státní sociální podpory, stipendium apod., vlastním příjmem je mimo jiné peněžitá pomoc v mateřství, nemocenská, dědictví, výhra v loterii a důchod…“
Navíc potřebujete splnit následující podmínky:
Musíte být manželé (stačí splnit do 31.12.2005).
Musíte vyživovat alespoň jedno dítě (stačí splnit do 31.12.2005).
Musíte mít příjmy pouze ze zaměstnání nebo jeden z Vás může být bez příjmů.
To s tím trvalým bydlištěm jsem pochopila z tohoto textu: http://cds.mfcr.cz/…l_sdelMF.htm.
Pimpo, tak jsem psala na ty stránky co tu uváděla Missorka a odpověděli mi toto: :máte pravdu, nemocenská i peněžitá pomoc v mateřství jsou dávky nemocenského pojištění a z hlediska daní z příjmů nejsou tyto dávky příjmem, tedy zdanitelný příjem 0, ale na druhou stranu se tyto dávky započítávají do vlastního příjmu manžela(ky) pokud by si na tohoto partnera chtěl druhý manžel uplatnit nezdanitelnou částku daně. Protože podle zákona pro uplatnění nezdanitelné částky na manžela(ku), nesmí mít manžel(ka) vlastní příjem větší než 38 040,– za rok, a do tohoto příjmu se již tyto dávky počítají.
Omlouváme se za mystifikaci, ale ono někdy vyložit zákon srozumitelně v několika větách je velmi složité."
takže mateřská je tam důležítá jen z toho důvodu, jestli se bude odečítat odpočitatelná položka na manželku. Ono jde vlastně o dvě různé věci a člověk si to lehce splete.
Gabka
Holky, já z toho taky nebyla moudrá, protože každá to máme trošičku jinak. Našla jsem si jinou diskuzi a tam mi poradili. Zkuste business.center.cz. Ale v jednom máte pravdu, zajdu si na úřad, budu maximálně slušná a společně to s nimi vyplním. Jinak si myslím, že se tohle zákonitě musí vyplatit skoro každé vdané. Já mám na sebe ještě dvě životní pojištění, tak si to budu moci alespoň odečíst. Pa