Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, obracím se na vás, kteří máte děti ve sportovních třídách na druhém stupni ZŠ. Zajímalo by mě, jak přesně funguje výuka. Jaký je rozdíl oproti „standardním“ třídám? Jak probíhaly přijímačky? Je mi jasné, že každá škola to může mít jinak. Jde mi o spádovou školu, kde tuto třídu před časem zrušili, ale proslýchá se, že by se mohla zase otevřít. Takže kritéria zatím nejsou. Syn je teprve ve 3. třídě, takže času dost, navíc jeho zájem o sport se může změnit. Ale mě by přesto ze zvědavosti zajímalo, jak to v těchto třídách funguje.
@jun píše:
Dobrý den, obracím se na vás, kteří máte děti ve sportovních třídách na druhém stupni ZŠ. Zajímalo by mě, jak přesně funguje výuka. Jaký je rozdíl oproti „standardním“ třídám? Jak probíhaly přijímačky? Je mi jasné, že každá škola to může mít jinak. Jde mi o spádovou školu, kde tuto třídu před časem zrušili, ale proslýchá se, že by se mohla zase otevřít. Takže kritéria zatím nejsou. Syn je teprve ve 3. třídě, takže času dost, navíc jeho zájem o sport se může změnit. Ale mě by přesto ze zvědavosti zajímalo, jak to v těchto třídách funguje.
Měla jsem. Díky spádům už to není, co bývalo -ve škole zůstanou původní spádové děti, oni doplní kapacity o ty sportovce. Celkově je prostě rozdíl v tom, že škola je sportovně laděná, mají sportoviště, pedagogy a ty tělocviky vypadají více sportovně, než hraní rybičky rybáři. Ale zas to není tak, jako dřív, že sportovní třída měla v rámci výuky už atletický trénink
To záleží na dané škole.
U nás tedy samozřejmě přijímačky. Na ty bylo potřeba se připravit. Seznam a popis disciplín byl vždy vyvěšený. Dále dítě muselo dělat nějaký registrovaný sport ( chtěli potvrzení). A tedy koukalo se i na prospěch ve stávající škole ( hlavně tedy i co se týče chování). Dotace tam pak byla tuším 5 hodin TV týdně. A u nás tedy možnost IVP s ohledem na sport, který deri dělají. Samozřejmostí byla reprezentace školy ve sportu. To se hlídala na obou školách a tedy splnění určitých sportovních kritérií pro daný ročník.
V jedné škole tam byla část tréninku v rámci sportu, který syn dělal.
V druhé byli rozdělení do skupin na TV.
Fajn bylo že k tomu patřilo i zdravé stravování, fyzioterapie, posilování, bazén, cvičení, atd… Byl to celek.
Jo a pokud to někdo flákal, měl špatný prospěch, nevhodně se choval, atd… tak ho s klidem vyloučili ze sportovní třídy.
Takže se museli snažit, aby tam byli.
Měla jsem 2 děti na sportovce, každé v jiné a v každé to fungovalo maličko jinak.
Jen tedy, byl to občas záhul. Ten TV k tréninkům byl někdy masakr.
Ale kluci to měli rádi a bavilo je to. Oba se pak dostali na SŠ, takže i studijní výsledky ok.
A tedy na spádovost se nehrálo. Kluci dojížděli. Třída byla nad rámec. Po přijímačkách měli vždy x dětí pod čarou.
U nás přijímačky zahrnovaly švihadlo, hod medicimbálem, dribling a běh tuším. Rozdíl je v tom, že syn má 4 hodiny tělocviku týdně + nauku ke zdraví. Druhá „nesportovní“ třída má místo toho humánně zaměřené hodiny.
@unuděná píše:
U nás přijímačky zahrnovaly švihadlo, hod medicimbálem, dribling a běh tuším. Rozdíl je v tom, že syn má 4 hodiny tělocviku týdně + nauku ke zdraví. Druhá „nesportovní“ třída má místo toho humánně zaměřené hodiny.
Humanitně.
U nás taky tak. Jen druhá část má informatiku
Díky vám. Aspoň nějakou představu už mám. Kluk teď dělá jiujitsu, plavčo a lezeckou stěnu. Ve škole ho baví hlavně běh - sprinty, ale těláku prej mají moc malo
( klasika 2 x týdně). Tak mě napadá @kocourGarfield reprezentace je myšlená za školu nebo v klubech?
@Lama Lama píše:
Humanitně.
U nás taky tak. Jen druhá část má informatiku
Ježiši, co jsem to vyplodila
Samozřejmě humanitně ![]()
Do sportovní třídy jsem chodila, měli jsme oproti jiným třídám 6h tělocviku na úkor zahrádek, dílen a vaření.
Jinak jsme jezdili na turnaje a utkání ve sportu, na který jsme byli zaměření-vždy v době vyučování.
Na přijímačkách to byly běhy všeho druhu, hod krikeťákem, dřepy, kliky, sedy lehy, ovládání míče..
Dneska to už bude asi trochu jinak.
Já už si tedy přijímačky nepamatuji, navíc se mi to asi plete s prijimačkama kluků na SŠ, kde složka spor výkonu byla taky