Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, dcera má třetí den neštovice, může se osprchovat? Hodně jí to svědí, mažu to a má tam už dost zaschlý ten pudr, tak třeba svědí i to. Kdyby se to umylo, bylo by to lepší? Díky za rady
@lucik2011 Místo pudru jsem matlala takovým gelem, k dostání v lékárně. Lepší, bez pudr. A na doporučení Dr. se děti ob den sprchovaly (spodek klidně každý den).
@Svistice Máme taky nějaký gel doporučený v lékárně, ale po zaschnutí je tam vrstva. Právě bych to nejradši umyla a namazala všechno znova
Můžete lehce osprchovat nebo i rychlou koupel ve slabounkém roztoku hypermanganu, to pomůže proti svědění, ale doporučuju ty neštovičky netřít, nestírat pudr, jen jehce osušit.
Koupala jsem každý den - rychle ošplouchnout ve slaboulince růžovém hypermanganu. Děti měly neštovice v létě, venku přes 30, v bytě podobně, vysoké horečky a strašně se potily. Ta koupel jim vždycky hodně pomohla.
Já sprchovala 2× denně. Rychlá vlažná sprcha ráno a večer. Vždy se jim ulevilo.
Synovi moc pomáhala rychlá koupel ve slaboučkém roztoku hypermanganu, krásně tlumila svědění a když byla voda trochu chladnější, tak i srážela teplotu. Pak jen opatrně „oťupkat“ měkkým ručníkem.