Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
prosím o radu - mám 10ti týdenní žížalku, která začala být přes den protivnější a uplakanější než dříve. a jediné, co pomáhá, je nakojit ji. měly jsme už krásně zaběhlý režim-papání po třech hodinách. teď se to zkrátilo na dvě a obávám se, že tam asi nekončíme ;o) baští klidně 30 minut. může se jednat o růstový spurt už teď, když jí budou 3měsíce až za dva týdny? Nebo ji prostě dosud fungující režim přestal bavit a budeme mít novej? ;o)) v noci spinká pořád pěkně: v osm poslední kojení a pak až kolem 3-4ráno.
Spurt to být může a nemusí…těžko říct
Děti si mění režimy. Vždycky, když jsem si myslela, že už to mám dobře vychytané, tak se to zase změnilo. Je to tak stále a to už malá má přes dva roky ![]()
Dávej jí dle potřeby, buď se intervaly zase prodlouží nebo jinak upraví. Hlavní je, jestli přibírá na váze. Píšeš, že je protivnější, zkus to vydržet pár dní a uvidíš, jestli se to srovná. Jestli je to spurt, tak se to srovná a jestli ti ubylo mléka nebo má malá větší potřebu, tak se to tím častějším kojením navýší samo. Nezapomínej na pití teplých nápojů - čaje, melta, aby se ti mléko mělo z čeho tvořit a teplé pij proto, aby se mléko lépe spouštělo. ![]()
Já osobně dospěla k tomu, že ve 3 a 6 týdnech a ve 3 a 6měsících, se tomu říká, spurt, v mezičasech laktační krize, v konečném důsledku je to stejný, pomáhají stejné věci. Děti se rodí bez kalendáře v hlavě, stejně jako některé se otočí na břicho dřív, některé později, tak některé mají spurt na čas a některé mimo vytyčenou dobu.
Kojila bych dle potřeby, zvýšila příjem tekutin, dobře jedla, nestresovala s režimem, stejně se to v těch prvních měsísích mění co chvíli ![]()
@Gladys jo to je presny! ted u druheho mam pocit, ze se nam strida spurt s laktacni krizi, tyden je to dobry a dalsi zase boje u prsa ![]()
@suik to mě mrzí, že takhle bojujete. U mě začal boj u druhého ve 2m, skočila mi na bradavky moučnivka, bolest jak kráva, šílený ragády, pak velký stres z rodinné situace a horko těžko jsme to doklepali do těch 7m a do té doby byla doma pořád krabice s UM, někdy nebylo potřeba vůbec a někdy zkrátka dostal, protože mě laktace reaguje jak na psychiku, tak na to, jak moc piju a jím, což mi taky nešlo
Přitom u prvního mi praskali prsa ve švech. Naštěstí aspoň dítě nemělo problém s rozdílem mezi prsem a flaškou.
Tak hlavně klid a být otevřená všem možnostem, je to nakonec jenom jídlo ![]()
@Gladys diky, u nas je to jak na houpacce, nekdy dobry, nekdy proste u toho rve, pousti prso, nekdy pousti bez revu a pak rve potom, asi ze je toho malo
. Ja mam ted taky pocit, ze reaguju na jidlo a piti, coz driv nebylo. Jako furt neco futruju, ale asi to neni to prave orechove.
taky nekdy dumam nad UM, ale jeste to nedospelo do te faze, to zkusit. Krabici nemam, ale tri vzorecky a kdyz jsem u doktorky, tak si beru dalsi. Ale furt se tomu branim, preci jen to leze do penez a neni to tak pohodlny jako kojeni
.
Já sice moc dlouho nekojila, ale jistojistě vím, že moje dítě se prostě odmítlo držet spurtového kalendáře, první měla asi ve 4 týdnech, druhý po 4. měsíci a třetí v 9. měsíci…Holt svéhlavý jedinec, kterého nezajímají tabulky ![]()