Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky s dětmi se srdeční vadou ozvěte se. Potřebuju slyšet jak se to vše vyvíjí. My máme šelest a malinkatou dírečku na chlopni. Zatím jsme bez omezení, ale dceru nemáme do ničeho nutit. Kontrolu máme začátkem dubna, ale to je strašně dlouhá doba. Podpořte, či napište s čím mohu počítat. Jak se daří těmto dětem.
Díky Petrusha
Ahoj,
jestli se nemýlím, tak už jsem si s tebou psala o našich zkušenostech v diskuzi na BC
takže pokud by tě zajímalo ještě něco dalšího, co jsme tam nezmínily, klidně se ptej. Nás čeká kontrola někdy květen-červen, doktorka nechtěla dřív, protože malá sebou při vyšetření hrozně mele a pak jsou veškeré ultrazvukové výsledky zkreslené. Takže doufáme, že když bude mít už přes rok a půl, podaří se vyšetření líp zvládnout a výsledky budou přesné, hlavně kvůli zúžení plicnice…abychom viděli, zda se to třeba nezhoršuje nebo tak…
Ahoj pavco,
tak jsem zkusila znovu rozhodit sítě tady a chytla jsi se jenom ty.
Víš, já mám taky obavy z toho, že tentokrát z vyšetření nic moc nebude, protože malá již nyní brečí už jenom, když ji položím do lehu a pochybuji o tom, že by u toho ultrazvuku mohla sedět. No ale když to jinak nepůjde, tak by to mudra mohla zkusit i tak. JAk jste na tom byly vy?
My na první návštěvě měli něco kolem půl roku, takže mávání hračkami,které ještě neviděla, a velice se jí líbily,uklidňování a různé melodie ji velice zaujali, takže u toho skoro ani necekla. Snad jen u oblékání nakonec trochu protestovala, ale to už bylo úplně jedno.
Musím se taky přiznat, že jsem přesně neposlouchala mudru, jakou to diagnózu máme, ale laicky nám to pak vysvětlovala, takže jsme tak pochopili, co tím myslí. Říkala nám, že nám zatím nepoví, co by to znamenalo v případě, že by se dírka nezacelila. Myslím si, ale že jsem na tom měla trvat. A domnívám, se že by nás ta operace asi neminula.
A ještě poprosím o napsání vaší diagnózy-já teď nepůjdu na BC, abych věděla s kým mám tu čest, když to tak napíšu. Nepamatuji se , což přiznávám, ale jméno mi bylo povědomé. Vám operace doufám nějak nehrozí?
S pozdravem Petrusha
Ahoj Petrusho,
mě zjistili vadu na srdíčku už během těhotenství, takže jsem od 22tt zhruba co měsíc chodila na kontrolní UTZ, po narození jsme pak byli poprvé ve dvou měsících (kardioložka bohužel dlouhodobě onemocněla atak jsme se nedostali dřív), pak ještě kolem 7. měsíce a teď se chystáme v létě. Na první ko to bylo super, malá pěkně ležela a koukala na hračky, no na druhé už sebou šila a plakala, takže veškerá měření velikosti plicnice byla zkreslená, nisméně nemý žádné obtíže, takže jsme to moc neřešili a další KO je zhriba za rok od poslední návštěvy.
Malá se narodila s defektem síňového septa ve fossa ovalis, v půl roce už to dělalo jen necelé 2 mm, takže nám mudra napsala, že defekt je již nevýznamný a předpokládá se plný uzávěr. kromě toho má ještě anulus Ao chlopně pouze 80%, ale ani to zřejmě nezpůsobuje žádné problémy.
Kardioložka nás jen upozornila, že je potřeba ji sledovat, jako miminko při pláči rychle modrala v obličeji, kdyby se nám něco nezdálo, tak pochopitelně přijít. A nmáme prý počítat s tím, ž by z ní byl vrcholový sportovec.
No takže uvidíme, jaká bude další kontrola, já osobně pevně věřím, že výsledky budou v pořádku a nebude třeba žádné jiné zásahy.
No více méně si mne utěšila tím, že nebude třeba u vás operace a vlastně také potvrdila, že vždy nutná operace nebude. Jen prosím tě, promiň za pitomé otázky, ale vy máte zúženou plicnici? A zřejmě nějakou dírečku také, která ale prorůstá vlásečnicemi-takže se počítá s tím, že to zaroste?
A z čeho jsem úplný jelen je to poslední- Anulus Ao chlopně 80%- to znamená co? Já vím, jsem strašně zvědavá, možná je to i nemístné se na to ptát, ale já si neumím pomoci.
A ještě musím dodat, že jsem celkem ráda, že mi něco podobného nezjistili již v těhotenství, protože bych celou dobu jen stresovala. Pro tebe to asi taky nebylo nejlehčí období. Nebo ti to všechno pěkně vysvětlili?
Já vím- tolik otázek- hrozné, viď? Tak se nezlob, s pozdravem Petrusha
Jo a ještě se musím zeptat naší mudry (pediatra), co za zprávu poslali z kardia a budu ji chtít vidět, na to právo mám, ne?
Myslím, že zprávu z kardia vidět určitě můžeš, nám ji dává přímo doktorka a pediatričce ji předávám já.
přiznám se, že trošku nervy to v těhu byly, hlavně, když mi to doktorka při vyšetření zjistila, ale to by asi dostalo každou těhuli. Od začátku nám ale doktorka vysvětlila, že se nejedná o vadu, která by jakkoliv ohrožovala život dítěte nebo byla se životem po porodu neslučitelná, že je to spíše „drobnost“, ale je potřeba to sledovat, jak se vše vyvíjí, hlavně u té zúžené plicnice, zda roste nebo zůstává na stejné úrovni, to by pak problém byl. Už během těhu ale plicnice rostla, takže je sice jen 80% velikosti, ale souměrně se vyvíjí, takže to není žádná katastrofa a nikdy u nás nepadla ani zmínka o jakékoliv operaci, tak vážné to není.
Já se tím snažím nestresovat, kardioložce věřím a tak věřím i tomu, že kdyby to bylo vážné, buď by nás častěji sledovala a nebo by nám doporučila nějakou terapii.
Pavco ,
tak jsem se vrátila na BC a přečetla ještě, co že jsi mi to psala tam. A zjistila, že vlastně ty jsi mi psala o tom ,že si nemyslíš, že by to, že naše malá tak málo spí, mělo nějaký vliv na srdeční vadu. (jestli to mohu srdeční vadou vůbec nazvat ). A vlastně jsem si uvědomila, že mne to tehdy velice uklidnilo.Proto ti chci poděkovat ještě jednou za napsání a také tě pochválit, že jsi se na mne nevykašlala tady na Emiminu, protože se vlastně opět nikdo jiný než ty, tady neozval. Ale to nemyslím zle, protože je vidět, že maminy tady mají to štěstí a mají děti v tomto směru zdraví. Tak pa zase někdy snad u nějakého veselejšího tématu.
Ahoj,dnes jsme právě byli na kontrole ve 2letech,malá má pořád pididírku 1,7mm./Od narození/Janina je OK,máme jen sledovat,kdyby něco hned přijet.Možná se dírka zacelí.Další kontrolu nám napsal za 2 roky,snad bude klidnější.Na každé kontrole nám totiž Janina řve jako tur a dnes to bylo nejhorší,nepomohlo žádné vysvětlování,uklidňování.Já jsem držela,manžel držel i sestřička,no děs!!!!
Ještě,že je náš dr.super.Ahoj Janula
Ahoj JANULA,
zajisté máte sledovat dceru, ale co konkrétně, aby vám to dalo jet na kardio? Spousta holek říká, že jim děti modraly, ale já nic podobného u své dcerky nevidím(také dobře), ale můžu já vůbec posoudit pouze okem, že je něco v nepořádku.
Ahoj,dr říkal,kdyby se dělo něco neobvyklého,třeba kdyby se malá zadýchávala,nemohla popadnout dech,nebo jak bylo psáno modrala.Jinak je bez omezení,může všechno dělat.Vždy se ptá jak prospívá,kolik váží a měří,jestli je čilá.Dříve jsme měli kontroly čestěji po měsíci,pak po 3,pak po 6 a po 1 roce,teď máme přijít za 2 roky.Moje sestra má šelest,tak to Janina má po ní.Sestra nemá potíže jen chodí na kontroly.Neboj,není to tak hrozný,jak se zdá.Ahoj Jana ![]()
Díky za odpověď,
naše zlato se teda nezadýchává, ale někdy když začne řvát, a není k utišení, tak nemůže popadnout dech, to je pravda, ale já si myslím, že tak to má spousta dětí a ani nemusí být nijak nemocní? Nemyslíš?
A o tom modrání jsem již psala. Asi to moc rozpytvávám. Každá máma zřejmě pozná, že něco není v pořádku.
I když mi poslední dobou nahání dcerka strach- někdy tak zvláštně zavýskne nebo co, alespoň manžel to tvrdí,mě to spíš připadlo jakoby lapala po dechu. Říkala jsem si, že to zkusím říct mudře pro jistotu, jdeme tam za týden.
Ahojky,
taky mame srdeční šelest,mame dve dirky,jednu nam zjistili hned v porodnici,druhou v trech mesicich na kardiologii,nyni v pul roce na kontrole jsou stejne velke,dalsi kontrolu mame za pul roku,pokud by neprospivala nebo by se zadýchavala mame prijit hned.zadna omezeni nemame jen jsme dostali karticku kterou musime vsude u dokturu ukazovat kuli prevenci infekční endokarditidy.
Doktorka me ujistila ze v 80% se dirky casem uzavrou sami,jen v připade ze by se zvetsovali nebo zacali pusobit obehove potize ,tak by se museli chirurgicky uzavřít.
Uvidis ze se dirka uzavre sama ja verim ze ty nase se taky uzavrou.
Ahojky,
taky mame srdeční šelest,mame dve dirky,jednu nam zjistili hned v porodnici,druhou v trech mesicich na kardiologii,nyni v pul roce na kontrole jsou stejne velke,dalsi kontrolu mame za pul roku,pokud by neprospivala nebo by se zadýchavala mame prijit hned.zadna omezeni nemame jen jsme dostali karticku kterou musime vsude u dokturu ukazovat kuli prevenci infekční endokarditidy.
Doktorka me ujistila ze v 80% se dirky casem uzavrou sami,jen v připade ze by se zvetsovali nebo zacali pusobit obehove potize ,tak by se museli chirurgicky uzavřít.
Uvidis ze se dirka uzavre sama ja verim ze ty nase se taky uzavrou.