Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky,
včera jsem byla na velkém UTZ a dr. řekla že má na srdíčku strunu cordis LK 1,4 mm. Říkala že to neni nic neobvyklého a že by to mělo do porodu zmizet ale chci se pro jistotu zeptat jestli se najde nějaká maminka která měla stejný nález u dítka a co to vůbec znamená. Co se stane když to nezmizí?? Díky za odpovědi ![]()
Odpovídá MUDr. Nora Struková Dobrý den!
Struna cordis je pouze anatomický popis nálezu na srdíčku -jedná se o vlákno mezi stěnami komory nebo síně .Není to název choroby a nemusí dítě nijak omezovat
![]()
@nikitanikita píše:
Odpovídá MUDr. Nora Struková Dobrý den!
Struna cordis je pouze anatomický popis nálezu na srdíčku -jedná se o vlákno mezi stěnami komory nebo síně .Není to název choroby a nemusí dítě nijak omezovat![]()
Dobrý den paní doktorko děkuji za odpověď ale ještě by mně zajímalo kdyby to nezmizelo může to mít nějaký důsledek na nemoci se srdíčkem?? Píšete že to nemusí dítko omezovat to znamená že i může??
@Misheel píše:
Dobrý den paní doktorko děkuji za odpověď ale ještě by mně zajímalo kdyby to nezmizelo může to mít nějaký důsledek na nemoci se srdíčkem?? Píšete že to nemusí dítko omezovat to znamená že i může??
jeeeeeeee jsme se do toho zamotaly
ja jsem vám zkopirovala pouze odpoved jedne pani doktorky
nejsem doktorka jen jsem vas tim chtela uklidnit…pisou i na jinych diskuzich ze zalezi na tloustće te nitky..ale vetsinou to bud zmizí nebo to neohrozuje ![]()
@nikitanikita píše:
jeeeeeeee jsme se do toho zamotalyja jsem vám zkopirovala pouze odpoved jedne pani doktorky
nejsem doktorka jen jsem vas tim chtela uklidnit…pisou i na jinych diskuzich ze zalezi na tloustće te nitky..ale vetsinou to bud zmizí nebo to neohrozuje
jéééjda
to jsme se nějak špatně pochopily
ale i tak děkuji za odpověd
uklidnila jste mě ![]()
@Misheel píše:
jéééjdato jsme se nějak špatně pochopily
![]()
ale i tak děkuji za odpověd
![]()
uklidnila jste mě
to jsem rada
mam taky dcerku z vrozenou vyvojovou vadou ledvin a bojujeme
drzim palecky bude to dobre ![]()
Dneska jsem byla na velkém UTZ ve 20tt a také mi pak doktor našel u mimča strunu v LK. Říkal že nemám stresovat že jinak je mimčo úplně v pořádku až na tohle že na 95% bude miminko v pořádku. Ale také nevím co si pod tím mám představit, nikdy jsem o žádné „struně“ na srdci neslysela…
@Kristeeeen jeee, my máme strunu. Normální čilé dítě, atlet, žádný problém. Je to kus tkáně navíc, která tam lítá, a je vidět na utz a při poslechu dělá šelest. U nás teda objevena až na 3 leté prohlídce. Struna se nemůže urvat, fakt to nic není, neboj. Jen to tam plave. Průtoku to nebrání, urvat se to nemůže
![]()
@mau-mau takže nemusím plašit že je to bůh ví jaká vada a hned litat ke své gynekoložce?😅 mám tam totiž jit s výsledky a na kontrolu až za 14dni
Co ví tak tato vada se ve většině případů jen pozoruje, kdyby náhodou něco, ale děti fungují bez omezení. Kdyby to bylo něco vážného, už by tě hnaly do Motola a nebylo by to v klidu.
Dcera má také strunu a nic se neděje, jen to dělá šelest při poslechu. Na kardiologii mi to ukazovali a říkali, ať to hlásím všude, kde by si někdo všímal toho šelestu. Že to nic není.
@Aspera no on doktor říkal že nemám stresovat, že nic jiného na miminku nenašel, jen tohle, že si myslí na 95% že bude zdravé. Já jen že některé těhulky posílají zvlášť na utz srdce, tak jestli se mám zastavit ke své doktorce a říct ji o tom nálezu, nebo nemám plašit. @Masina
@Kristeeeen ta by ti stejně řekla pendrek. Šla bych si tam možná pro doporučení na kardio. Abys měla sichr, že to je struna a že je to v pohodě. To ti udělají i v těhotenství normálně, srdce plodu, také jsem v jednom těhotenství byla. Ale ne s tím dítětem, co má tu strunu ![]()
@Masina píše:
Dcera má také strunu a nic se neděje, jen to dělá šelest při poslechu. Na kardiologii mi to ukazovali a říkali, ať to hlásím všude, kde by si někdo všímal toho šelestu. Že to nic není.
Máme to naprosto stejně. Taky hlásit. ![]()
@Kristeeeen píše:
@Aspera no on doktor říkal že nemám stresovat, že nic jiného na miminku nenašel, jen tohle, že si myslí na 95% že bude zdravé. Já jen že některé těhulky posílají zvlášť na utz srdce, tak jestli se mám zastavit ke své doktorce a říct ji o tom nálezu, nebo nemám plašit. @Masina
Asi bych si o to kardio řekla, ať máš klid ![]()