Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky - omluvte anonym, ale fakt nepotřebuju, aby okolí vědělo, že tu řeším tohle ![]()
Mám takový dotaz. O synechii jsem něco málo četla, malé pipku roztahovala při každém koupání, i když náš pediatr se o tom ani slovem nezmínil, malé nikdy přirození nekontroloval. Ale včera jsem si všimla, že má prasklinku mezi malým a velkým stydkým pyskem - jen na jedné strane, cca 2mm dlouhou. Kolem to zarudlé nemá, vypadá to, že se to hojí dobře(ale nesrůstá to), myju to a mažu olejíčkem.
Dneska jsem to kontrolovala líp(včera byla protivná a nechtěla ležet) a myslím, že to měla srostlé a nějak si to roztrhla (ale jistě to nevím, krev na toaletáku ani na kalhotkách nebyla, malá nebrečí, čurá normálně). Na druhé straně, zdá se, to má taky srostlé, opět tak ty 1-2mm. Říkám si, jestli s tím někam jít nebo to nechat být? Asi to zkusím mazat olejíčkem a pak ukážu dr na 3leté prohlídce(bude za chvíli), co? Zase si říkám, někde se to řeší narkozou a někde se to nechává být…
Jinak upozorňuju moralistky, že nejsme žádná prasata, dcera se koupe každý den, o pipku jsem se „starala“, mázek denně čistila(pokud měla pleny, teď tak ob den max dva, někdy prostě nechtěla držet), ale prostě jsem si toho všimla až teď. Zaměřovala jsem se na poševní vchod, nenapadlo mě, že můžou srůst i malé pysky s velkými, četla jsem o tom fakt jen něco malinko. ![]()
Myslím, že se tu před nikým nemusíš obhajovat ![]()
Jestli jdete na tří letou prohlídku brzy, tak bych to nechala do prohlídky být (v případě, že se prasklinka nehorší) a pokračovala běžnou péčí, jemně bych to masírovala.
Spousta maminek o synechii vůbec neví a s pipinkou nic nedělá a holčičky jsou v pořádku. ![]()
@LadyTommy Děkuju. Právě si říkám, má to srostlé jen malý kousek, ne po celé délce, na té jedné straně to holt budu mazat, aby se to zase neslepilo a tu druhou zkusím masírovat. Nevypadá to, že by ji to omezovalo - jak ten srůst, tak ta prasklina.
Zase si říkám, proč ji trápit, když jí to nijak nevadí? dřív se to asi neřešilo nijak, uspávat ji kvůli 1-2mm srotstlé kůže mi přijde zbytečné
. Když nad tím tak přemýšlím, asi bych byla ráda, kdyby se jí to tak natrhlo i na té druhé straně
ale samozřejmě si nechám poradit doktorem ![]()