Stačí bakalář?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Stačí bakalář?
Ahojte, co si myslíte o dnešním trendu studování? Myslím u oborů jako je IT, ekonomika atd. Má cenu si vybojovat toho Inženýra/Magistra, nebo stačí Bakalář. Jak byste zpětně svou cestu studiem změnili?:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Muži mluvit jenom za IT obor, ale pokud by měl uchazeč o práci „jenom“ bakaláře, tak mě bude zajímat proč. Ti lepší prostě pokračují i na inženýra, kde jsou předměty o level těžší. Samozřejmě pokud chceš někde dělat kodéra, správce sítě nebo IT support, tak na to inženýra (koneckonců ani toho bakaláře) nepotřebuješ.
Takže za mě to má určitě smysl. Obecné řeči, že můžeš být programátor i jenom se ZŠ a na vzdělání nezáleží, obvykle nejsou pravda. Nebo takhle - můžeš být programátor, ale na 99% ne dobrý programátor.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za mě je bakalář prostě nedokončená vysoká škola. Člověk zůstane někde na půlce cesty. Takže jednoznačně ano, má to cenu dotáhnout na inženýra. Navíc pokud chce člověk profesně a kariérně růst, ctak toho inženýra i v technických / IT oborech prostě potřebuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak záleží, čemu říkáš IT obor. Je hromada IT expertů, co si tu výšku dodělají až při práci, třeba MBA/DBA, co jim plně uhradí zaměstnavatel… To jsou lidi, co fakt umí programovat už na střední a nastupujou za těch 100 tis. A pak jsou takové ty pseudo IT obory, kdy ten člověk nic moc neumí ani s Ing. (a tuplem nic s Bc. nebo s kurzem z Czechitas)…
Za sebe - nevidím ani Bc., ani Mgr. jako těžké studium, mě to bavilo, a to mám jak exaktní, tak i socio/ekon fakulty.
PhD. je těžké spíš v tom, jak to sladit s kariérou a rodinou, jinak samo o sobě taky nic těžkého (kdyby byl člověk singl a měl pokryté zdroje, ten výzkum už je právě ta pravá sranda)… Takže já studia nelituju. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V mém oboru mi stačí maturita…Mám teda Bc. V příbuzném oboru..na Mgr. už jsem pak nesla, nezaujalo mě, chtěla jsem pracovat a s tehdejším partnerem pak vyřešit bydlení a rodinu…pracuji mimo obor Bc. Studia (nebylo místo) takže pracují na pozici ke které mě opravňuje moje maturita… k maturitě jsem si později dodělala postgraduální specializaci kde jsem si prohloubila znalosti, resp. Bylo uznáno že ty znalosti mám (naučila jsem se je v praxi( ale ted mám na to papír a berou mě jako Mgr. (Stejny peníze)
Příspěvek upraven 23.07.24 v 07:41
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, nám na vysoké říkali, že si pomyslí o dotyčném, že je lajdák, když nešel dál. Ale můj bratranec má jen bakaláře, už ani nevím proč a má o něco líp placenou práci. Taky možná záleží i od oboru, někde stačí jen ta maturita. Já ani nepočítala s tím, že bych skončila s bakalářem. I když jsem teda měnila obor, ale na jedné škole nebyl problém přijmout i s bakalářem z jiného příbuzného oboru, ať nemusím začínat pořád odznova a být věčný student.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj obor je ekonomika, bakaláře jsem dodělávala při práci, už jsem měla dobrou praxi. Za mě stačí, splnila jsem kolonku vysokoškolské vzdělání a víc to nikoho nezajímalo, spíš důležitá byla praxe, jazyky atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám bakaláře z ekonomiky, kolegyně Ing. a byly jsme v práci na úplně stejné pozici za stejný peníze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Může to být trabl při nástupu do první práce, kvůli CV. Ale pokud nastoupíš, tak uz mnohem víc než na titulu záleží na tom, co opravdu umíš a jak pracuješ
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 diky za tento poznatek!:) ja prave dodelala bakalare a rikam si, zda ma cenu pokracovat dale, tim ze nejsem typ, kdo by se hnal za kariérou. A radeji bych se uz osamostnila a nechci byt stale zavisla na rodičích (samozrejme brigadnicim od 16 let, po maturite jiz v oboru). Nadruhou stranu se bojim, ze jsem studovala k nicemu a bakalář bude bran jako “vylepšení maturity”
od nas z rodiny nikdo neni studovany a vsichni si svou pozici vydreli. Tohle dilema me ubiji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Vladusxx o postgraduálním studiu jsem tedy slysela jen az po Ing., mozna je to tim, ze jsem z menšího mesta. Nyni jsem v podobne situaci, s pritelem bychom se radi uz odrazili a posunuli se dal. Oba jsme dokončili Bc a premyslim o kombinovaném studiu:) abych preci jen uz nabirala nejake vedomosti z praxe. Na skole mi vlastne nic noveho nepredali, jela jsem furt z vedomosti z SŠ (ekonomické zaměření). Ale dekuji za tento příspěvek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Víc záleží na praxi. Pokud nejde o státní podnik, tam ti vyšší vzdělání pomůže v tabulkách.
Já se celý profesní život pohybuju okolo BOZP, EHS, kvality a auditu a dřív to bez Ing. nešlo. V posledních 8 letech se situace změnila a stačí maturita a praxe. U absolventů stačí Bc. v libovolném oboru nebo Dis. v oboru.
Doba je už taková, že víc záleží na praktických dovednostech než na vzdělání. I tak si myslím, že mít VŠ člověku pomáhá obecně v životě i v práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj přítel programator skončil ještě před bakalářem a vydělává 3× víc než já s pHD (100+). Takže nemá ani tu školu v IT ale už od mládí se v programování drtil, v 23 začal vydělávat a našetřil do 30 na RD. A ještě má HO.
Jo, má asi taky štěstí na korporat s možností posunu ale mě to hlava nebere.
Hlavní prý je se to skutečně naučit a odkodovat roky. Kde tě to naučí je jedno. Dělá i pohovory na IT a moc na titul nejedou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bavi me, jak tu vnimate bc. jako nedokoncene studium a ze je dany clovek liny dodelat si nMgr., pritom je naprosto bezne ve svete, ze lide maji bc., protoze tam ma malo lidi Mgr.
Mam spoustu kolegu cizincu a ti maji vsichni prave “jen” bakalare. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud umíš opravdu dobře něco fakt žádaného - třeba jsi vynikající IT člověk, tak absence Mgr / Ing asi nevadí. Ale ve většině případů prostě Bc působí jako nedodelana škola a asi to bude vzbuzovat otázky, no. Jak moc to bude vadit záleží na tom, co umíš, jakou máš praxi, co můžeš nabídnout a jak velká bude konkurence. Mně přijde lepší si tu školu obyčejně a nudně dodělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit