Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Když máme rýmu, která ucpává v noci nos, tak večer před spaním nakrájím na drobno cibuli, zavážu ji do plátýnka, promačkám až z „plátěného pytlíčku“ začne téct šťáva a pak to na noc zavěsím metr až metr a půl od hlavy. Sice to děsně páchne, ale taky to uvolňuje rýmu a jakmile se podaří usnout, tak se už nás ucpaným nos nebudí.(Osvědčilo se nám usínání na levém boku - doporučují to jogíní „protože se tím uvolní pravá nosní dírka“.) Tohle využíváme, kdykoliv máme já, nebo moje děti, hnusnou „ucpávací“ rýmu. Manžel to odmítá a raději trpí nespavostí, protože jemu cibule děsně smrdí. (Naštěstí, pokud jde o děti nebo o mě, tak cibuli v místnosti snáší.
)
Na průduškový kašel jsme používali olejové zábaly na hrudník přes noc, ale nevím, jestli je to vhodné i pro dvouleté dítě. (Namazat hrudník trochou obyčejné Alpy nebo slivovice, igelit potřít olejem a plácnout na hrudník, lehce omotat plátěným hadrem nebo bavlněnou plenkou, pak pružným obinadlem, na to těsnější tílko a na to pyžamo.) + denně kávovou lžičku čerstvé (doma v plastové krabičce vypěstované )řeřichy.
@alifie píše:
Když máme rýmu, která ucpává v noci nos, tak večer před spaním nakrájím na drobno cibuli, zavážu ji do plátýnka, promačkám až z „plátěného pytlíčku“ začne téct šťáva a pak to na noc zavěsím metr až metr a půl od hlavy. Sice to děsně páchne, ale taky to uvolňuje rýmu a jakmile se podaří usnout, tak se už nás ucpaným nos nebudí.(Osvědčilo se nám usínání na levém boku - doporučují to jogíní „protože se tím uvolní pravá nosní dírka“.) Tohle využíváme, kdykoliv máme já, nebo moje děti, hnusnou „ucpávací“ rýmu. Manžel to odmítá a raději trpí nespavostí, protože jemu cibule děsně smrdí. (Naštěstí, pokud jde o děti nebo o mě, tak cibuli v místnosti snáší.)Na průduškový kašel jsme používali olejové zábaly na hrudník přes noc, ale nevím, jestli je to vhodné i pro dvouleté dítě. (Namazat hrudník trochou obyčejné Alpy nebo slivovice, igelit potřít olejem a plácnout na hrudník, lehce omotat plátěným hadrem nebo bavlněnou plenkou, pak pružným obinadlem, na to těsnější tílko a na to pyžamo.) + denně kávovou lžičku čerstvé (doma v plastové krabičce vypěstované )řeřichy.
Toto se mi libi, urco zkusime.. Ale spise trpime rymou ktera TECE z nosu, a kasel - to je hruza… Zabaly na noc delam.taky.. Trochu jinak.. Ale cibule je urco dobra…
Prosím o radu: můj malý je už asi 3 týdny usoplený. Před 3 týdny měl asi 3 dny a 3 noci horečky, to jsme překonali (nurofen), prostě viroza, za pár dní se mu vodnatá rýma (nasivin) změnila ve žlutou, takže dostal antibiotický Pamykon, kašel měl taky hodně, takže jsme léčili hedelixem, pak ještě taky takovýmhle zmetkem na bázi břešťanu, na noc Tussin. Pořád mu ale teče rýma, taková bílá ale fakt hleny, prostě pořád usoplený noc a i kašle, už ne tolik, ale pořád jo. Doktorka už neví, tak nám dala nějaké hnědé kapky přímo namíchané v lékárně a Fenistil, aby mu prý splaskla sliznice. Já už fakt nevim, co na tohle chronické zahlenění, zasoplení, CRP čisté, poslech čistý…
![]()
Jako poškozená imunita se těžko napravuje, spíše je to nevratné a bylinkama jí jde jen pomoct, jak říkám homeopata léčitel, solidního