Staré hračky jako dárek

Anonymní
25.12.21 23:50

Staré hračky jako dárek

Ahoj, už dlouho mě zaráží jedna věc. Asi před dvěma lety začali prarodiče dávat dětem za dárky hračky 30-50let staré, používané. Asi jsem hodně ovlivněná konzumem, i když si myslím, že oproti jiným ani zdaleka, jenže mě to začíná štvát. Tchánovci jsou v důchodu, ale finančně se špatně nemají. Dětem dávají dárky po jejich dětech, po dětech sousedů a známých, kteří jsou moji vrstevníci nebo starší. K narozeninám, k svátku a teď i k Vánocům dostávají vybledlé a očividně staré hračky. Párkrát jsem nad tím mávla rukou, ti moji prďolové to ještě neřeší, jenže mně to připadá nevhodné, jakoby se těch krámů chtěli zbavit a zároveň tím zabijí shánění dárků. Po dnešní návštěvě jsem docela otrávená, děti rozbalily dárečky, syn nedostal nic nového nebo aspoň pár let starého, tedy relativně moderního kromě ponožek, které místo jeho vel. 31 jsou 22-26. :zed: Nemám nic proti tomu, když si se starými hračkami hrají u nich doma. Ale jako dárky? Co myslíte, jsem přehnaně náročná, nebo je to od nich prostě divné?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76727
25.12.21 23:54

Je to divné a je to od nich ošklivé, asi teda začínají být na stará kolena lakomí, otázka je, jestli mají teda dost peněz - ale to se nedělá,
a možná mně zase všichni vyhejtují, jako v jiné diskusi, kde jsem psala, že tuhy do pilota nejsou dárek,
ale já bych ty staré krámy vyházela, jak píšeš, když budou u prarodičů, tam ať si klidně se starými hračkami hrají, není to nic proti ničemu, ale staré rozbité krámy nejsou jako dárek vhodné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
25.12.21 23:59

Ahoj,
normálně bych si s nimi promluvila. Třeba se jen tváří, že jsou finančně v pohodě a vlastně to tak není.
Nebo jim to nedochází, že dávat jako dárky starší hračky není OK.
My se synem a snachou řešíme, co by se tak dětem líbilo nebo co by potřebovaly. Nějakou drobnost obstaráme bez domluvy - knížku, poťreby na malování,…

• Citovat
  • Upravit
1695
26.12.21 00:01

Je to divné. Asi bych apelovala na manžela, ať zjistí, zda nemají nějaký finanční problém a pokud ne, tak aby jim nějak slušně řekl, že dárky nejsou potřeba drahé, ale že ty staré, ať nechají dětem na hraní u nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
26.12.21 00:03

Já myslím, že je to velmi ekologické. My doma co nejvíc recyklujeme hračky i oblečení od přibuzenstva a naopak mi vadí, když máma kupuje zbytečnosti (obvykle sice nové, ale nižší cenová - plastové krámy). Vůbec by mi nevadilo, kdyby dávala starší použitelné věci. Nepopírám, že nekupujeme nic nového, ale vždy mám radost, když zachráníme použitelnou hračku před smetištěm. Rozbité krámy teda nebereme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
26.12.21 00:04

Přijde mi to zvláštní, ale na druhou stranu šetří životní prostředí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
26.12.21 00:06

Tohle mi chtěli vloni udělat tchánovci. Chtěla jsem, aby dětem koupili knížky a tchýně prohlásila, že jim zabalí knížky po manželovi. No, nezmohla jsem se na slovo. Chtěla jsem požádat manžela, aby si s nima promluvil, ale naštěstí pak tchýně volala, ať jim nějaký koupím sama… Já bych to netrpěla. Na recyklaci hraček a oblečení nevidím nic špatnýho, ale dávat to jako dárky, to je pošahaný.

• Citovat
  • Upravit
1557
26.12.21 00:11

Jj, promluvit s nimi.
Kdyby tedy koupili dárek dribnist, vzdyt i za 200 se koupí hry, a jiné hračky, knihy, pexeso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.21 00:11

@stinga Právě mám taky chuť to vždycky vyházet, ale jak to vysvětlit pětiletému dítěti? Stará kovová autíčka bych nevyhodila, ale teď třeba takovou tu mačkací hru, jak je v ní voda a snažíš se dostat kroužky na tyčku, u ní si ani nevšimli, že je vody na dně a tchyně to okomentovala se smíchem, „no jo, to je po děckách od sousedů“. Taky dostal krabičku plnou postaviček z Kinder vajíček, ty já vždycky nenápadně vyhazuju a teď to ještě dostane. :roll: Ani jsem nekomentovala, když dali dcerce k narozeninám panenku po tetě, se kterou si do té doby hrála u nich. Ale přijde mi to trapné. Lakomí nejsou, nám dávají místo dárku peníze, ačkoliv nemusí.

• Citovat
  • Upravit
684
26.12.21 00:13

Starý hračky pokud jsou ještě pěkný mi nevadí, ale přijde mi, že by je mohli dávat jen tak. A jako dárek koupit něco novýho. I kdyby měli nějaké Finanční problémy, tak je jedna hračka snad nepoloží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
26.12.21 00:23

Když se ti to nelíbí, tak to klidně řekni, na tom není nic divného. Drzé to není, protože naopak můžeš tchánovce upozornit, že právě tyhle hračky (hlavně teda předrevoluční) se teď dost vykupují k restaurování, je o to hodně velký zájem, i to frčí u moderních rodičů (je tam ten rozměr ekologie, ověřené kvality, historie - hračka s životním příběhem, Montessori a Waldorf s tím také pracují). Takže by si naopak mohli i finančně přilepšit. Pokud je mají v dobrém stavu (funkční), tak i hodně. :) Mně je třeba líto, že u nás žádné staré hračky nemáme - prostě jsme to jako děti rozmlátili. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
26.12.21 00:28
@Mariambiska píše:
Starý hračky pokud jsou ještě pěkný mi nevadí, ale přijde mi, že by je mohli dávat jen tak. A jako dárek koupit něco novýho. I kdyby měli nějaké Finanční problémy, tak je jedna hračka snad nepoloží.

Plně souhlasím s tímhle. Staré hračky, pokud nejsou rozbité, jsou většinou smysluplnější pro hraní nežli nové. (Já měla super hračky oproti současným.) Ale nedávala bych je jako dárky, ale jen tak.

Takže vyvstává otázka, zdali jde o lakotu, nebo fin. problémy. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.21 00:35

Holky ale jak o tom začít mluvit? Vždycky se nezmůžu na slovo, tchánovci to dávají s nadšením a řekla bych, že jim přijde zbytečné shánět něco jiného, když už nějaké hračky doma mají. Dokonce se cítím jako natolik nevděčná snacha, že o tom nemluvím ani s mužem. Ten vypadá, že pohoda, asi se nad tím ani myšlenkou nepozastaví.

• Citovat
  • Upravit
Dlouhá punčoška
26.12.21 00:46
@Anonymní píše:
Holky ale jak o tom začít mluvit? Vždycky se nezmůžu na slovo, tchánovci to dávají s nadšením a řekla bych, že jim přijde zbytečné shánět něco jiného, když už nějaké hračky doma mají. Dokonce se cítím jako natolik nevděčná snacha, že o tom nemluvím ani s mužem. Ten vypadá, že pohoda, asi se nad tím ani myšlenkou nepozastaví.

Musíš se rozhodnout, co je pro Tebe menší zlo. Jestli obdarování dětí starými hračkami nebo rozmluva s tchánovci.
Prostě jim povíš, že tomu nerozumíš, proč dětem dávají použité hračky jako dárky. Jestli si je nemohli nechat u sebe, aby si měly děti s čím hrát. A před narozeninami a Vánoci jim zavoláš a domluvíš se s nimi, co jim koupí. Nemusí to být drahé, ale nové.

• Citovat
  • Upravit
3054
26.12.21 00:56

Je to trapný a ještě když píšeš, že finančně na tom nejsou špatně. Já bych to zkusila přes chlapa ať s nimi hodí řeč a kdyby nic, tak jak se znám rýpla bych si do nich sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí

Tatra 815

• (5) + 20 recenzí