Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ren-ca píše:
Mikino, promiň, že to tak píšu, ale to, co vám tvrdí realitka, je blbost. Především znovu zdůrazňuju, že státní (tedy dnes spíše městský) byt nemůže jeho nájemce prodat, protože mu nepatří, maximálně může někomu postoupit právo nájmu, třeba i za odstupné. Ale k tomu postoupení (musí být písemná smlouva) musí být též písemný souhlas vlastníka bytu, jinak je od počátku neplatné.Jakákoliv účast realitky na to nemá vliv a rozhodně nemá za následek zákonnost převodu, pouze z vás vytáhne nemalé peníze na provizi.
Omlouvám se za poučování, ale moje advokátní čest mi prostě nedá.
Renata
Co znamená čest jednoho človíčka v nečestném světě. ![]()
wenys píše:
Vážená paní makléřko.Nezákonné to je,ale ne neproveditelné, jak spoustu jiných případů. Vše se dá provést jen je třeba to dobře promyslet a vědět jak to udělat, aby to bylo vše dobře ošetřené a nenapadnutelné. Řekněme to zjednodušeně " mám státní byt jsem v nějaké finanční tísni, najdu někoho kdo bydlí u majitele a musí se vystěhovat nechce do drahého pronájmu tak dá odstupné za státní byt a úředně to projde jako normální výměna.„Vše je pochopitelně řádně ošetřeno právoplatnou smlouvou. Ten zbytek je mezi tím kdo opouští byt a tím kdo mu za to poskytne odstupné " nepleťte si prodej s odstupným.“ Jednalo by se tedy o jakousi finanční náhradu za opuštění bytu, je to velmi jednoduše řečeno ale myslím že výstižně.
V našem státě je možné lecos. Tímto pžíspěvkem ovšem nikoho nechci nabádat aby to takto dělal jen dávám pčíklad jak by to bylo možné provést. ![]()
Tak zákonné to možná není, ale co mám dělat… bydlím ve st. bytě, který město neudržuje. Ráda bych třeba zrekonstruovala kuchyni, což není malá částka, ale komu by se chtělo investovat do „cizího“. Úřad byty prodávat nechce, ale člověk nikdy neví, kdy kdo dostane úplateček a prodají nám byty pod zadkem. A že bych ten byt, do kterého už jsem za ty roky naivestovala spoustu peněz, vrátila úřadu jen tak, ať se někdo další v pořadníku poměje a sama si vzala milionovou hypotéku, tak to se mi taky nechce. Takže babo raď
Mohu státní byt vyměnit za chatu? ptám se, protože chci z města. nemám na koupi chaty, nebo menšího domků. Chci bydlet na vesnici. mám jen st. byt. odstupné je možné dostat? když o nej bude mít nkdo zájem. Na ůřadě to asi neschválí. Oni si ouředníci sami kupčí s byty. ![]()
Výměna je tuším možná za jiný státní, respektive obecní byt nebo za družstevní byt, o dalších variantách nevím. Ostupné jako takové ne, pokud měníš například větší obecní z menší obecní, můžeš se s druhým zúčastněným vyrovnat, v tom vám nikdo bránit nebude. Chata nebo domek nesplňuje status obecního nebo družstevního bydlení, podle mě to možné nebude
.
Ahoj, chtěla bych se vás zeptat, co byste dělaly v mé situaci. S manželem jsme se rozvedli a já se s 2 dětma (3 roky a 1,5 roku)ocitla v pronajaté garsonce. Děti tudíž nemají svůj pokoj a celkově tady dost válčíme, kromě toho tady bydlí docela dost starších lidí, kteří celé léto prosedí na lavičce před barákem a drbou kdekoho. Před týdnem jsem narazila na inzerát jedné RK, že za 70 tis přenechají státní byt 3+1 (se vším nás to vyjde jen o 800 Kč dráž než platím teď). Vím, že je to nezákonné, ale potřebuji bydlení nějakým způsobem vyřešit. Myslíte, že kdybych se zeptala na městě, že by na mne byt přepsali? Šly byste do toho? Budu ráda za každou radu.
Pokud nebudou mít na městě problém s přepsáním dekretu na tebe, tak do toho určitě jdi. U nás to město neschvaluje a dělají šílený problémy i s tím, když chceš do bytu připsat někoho jiného krom zákonné manželky a vlastních dětí. Takže jestli se to u vás běžně dělá, tak po tom skoč. Rozhodně si polepšíte. Držím pěsti ať to vyjde ![]()
Ahoj, švagrová jde dneska na prohlídku jednoho městského bytu a pokud vím, tak se to snad ani s městem neřeší, i když má slíbený nějaký dekret
Já se v tom moc nevyznám, ale stejně asi nemáš jinou možnost a je dobře, že to řešíš dokud máš děti ještě malé.
Ahoj.. jen se na to neptej na tom městě. Jdi do toho, zkuste požádat o schválení výměny. Jediný co se vám může stát je, že tu žádost zamítnou. Když se na to na tom městě zeptáš, zbytečně na to upozorníš a můžou vám to zamítnout pak z toho důvodu a ještě tím ztížíš situaci těm co tam bydlí teď.
Státní byt může přenechat jedině město. Nikdo jiný byt nemůže prodat nebo vybírat odstupné. Ale divím se že tolik lidí chce mít státní byt.Ceny jsou skoro stejné jako v podnájmech, nač podstupovat riziko, že někomu strčím prachy a přijdu o ně.
@jannina1 píše:
Státní byt může přenechat jedině město. Nikdo jiný byt nemůže prodat nebo vybírat odstupné. Ale divím se že tolik lidí chce mít státní byt.Ceny jsou skoro stejné jako v podnájmech, nač podstupovat riziko, že někomu strčím prachy a přijdu o ně.
Nikdo jiný sice nemůže byt prodat, pronajmout a ani za to vybírat „odstupné“. Proto se ta dohoda dělá za zády města a tam se pouze žádá o schválení výměny. Jsem z Benešova a tady tedy rozhodně není výše nájmu v městských bytech stejná jako tržní nájemné v ostatních bytech. A chápu lidi, kteří mají bydlí v městském 1+1 s dětmi a chtějí ho i s „doplatkem“ směnit s nějakým důchodcem, který má 3+1.
No mě by spíš zajímalo zda to zakladaltelka myslí tak, že by těch 70 tis zaplatila… nebo to chce jít „naprášit“ na město a upozornit na ten nezákonný přestup… protože si myslím, že těch 70 dát nechce (ale třeba se mýlím) a pokud ona na to město dojde, tak jen udělá nepříjemnosti realitce, nájemci, který to chce takto „přenechat“ a zakladaltelka byt podle mě stejně nedostane, protože až se do toho město vloží byt nájemci sebere a předá ho někomu kdo je v pořadníku…
Vážená paní makléřko.Nezákonné to je,ale ne neproveditelné, jak spoustu jiných případů. Vše se dá provést jen je třeba to dobře promyslet a vědět jak to udělat, aby to bylo vše dobře ošetřené a nenapadnutelné. Řekněme to zjednodušeně " mám státní byt jsem v nějaké finanční tísni, najdu někoho kdo bydlí u majitele a musí se vystěhovat nechce do drahého pronájmu tak dá odstupné za státní byt a úředně to projde jako normální výměna. Při podpisu výměny si vezmu odstupné a podepíšu papír že se vzdávám nároku na vyměňovaný byt.Toto však musí probíhat pochopitelně už mimo úžad.Když se vzdám bytu tak asi nepujdu pod most a zadarmo mě taky nikdo bydlet nenechá tak proto to odstupné
znám dost pžípadů takovéto výměny. Slovo zákonné nebo nezákonné proč se s tím trápit celý náš systém se s těmito výrazy nijak zvlášť nezatěžuje.