Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
chci se zeptat za kamarádku, nějaká její známá jí chce „prodat“ za odstupné státní byt, nevíte jestli to jde? Majitelka se má odstěhovat na dům, který staví, a že jí ho nechá za odstupné, připíši jí si tam, a pak že se odstěhuje, a myslíte, že jí ten byt zůstane? Děkuji Petra
je to nezakonne, jak muze prodat neco, co neni jeji, tohle me fakt udivuje. Jestli to chce udelat, tak at to nikde neroztrubuje.
Radka
Vím, že je to nezákonné, já bych to sama neudělala, ale chci se Vás na to zeptat, jestli to jde.
Ahoj, v souladu se zákonem by bylo, kdyby ta stěhující se nájemkyně bytu uzavřela s Tvojí kamarádkou a s vlastníkem (pronajímatelem bytu) dohodu o změně nájmu, klidně i za to odstupné. Ale s touto dohodou by musel souhlasit vlastník bytu (jinak je neplatná) a pochybuju, že by to dělal, obzvlášť když se zřejmě jedná o nějaké město či státní orgán a ti mají pořadníky na přidělování bytů.
V případě Tvé kamarádky zřejmě půjde o tzv. fiktivní výměnu, kdy nájemce bytu si vymění pronajatý byt za jiný byt zřejmě fiktivně pronajatý na Tvou kamarádku (a za odstupné). V případě výměny bytu je totiž dle zákona možnost zásahu vlastníka bytu omezená, ten může svůj souhlas s výměnou odepřít pouze tehdy, pokud by existovaly důvody hodné zvláštního zřetele (krásná zákonná formulace). Ale pozor, bez souhlasu vlastníka (byť bezdůvodného) s výměnou bytu je dohoda o výměně neplatná a nájemce se může bránit pouze tím, že bude u soudu požadovat, aby svým rozhodnutím souhlas vlastníka s výměnou nahradil. Jestliže je však ve hře skutečně nějaký fiktivně vyměňovaný byt, tak se asi nájemce k soudu nepožene.
Každopádně ať si Tvoje kamarádka dá pozor, aby nenaletěla. Hlavně ať nedává peníze z ruky dříve, dokud vše nebude odsouhlaseno pronajímatelem bytu.
Snad jsem to napsala aspoň trochu srozumitelně.
Renata
a co se zeptat na prislusnem odboru, ze pani se bude stehovat a kamoska ten byt chce, a nemusela by za nej treba tolik platit, jenom nejaky mensi uplatecek urednikovi
. Ale bohuzel i statni byt jde prodat, lidi jsou dneska podnikavi ![]()
R.
Chce se tam jít poradit, ale až v pondělí, tak uvidíme. Moc Vám holky děkuji.
AHOJKY,
MY TAKY MÁME STÁTNÍ BYT A CHCEME HO PRODAT ZA ODSTUPNÉ. PTALA JSEM SE NA TO I V REALITNÍ KANCELÁŘI A PRÝ TO JDE,ALE MUSÍ TO BÝT OŠETŘENO PRÁVĚ REALITKOU. TAKY JSEM SE DIVILA. ALE JDE TO A PŘES REALITKU TO NENÍ NEZÁKONNÉ.
DRŽÍM PALCE.
No, mně to přijde přinejmenším neetické… Ale třeba jsou to jen kyselé hrozny, kdo ví, jak bych se chovala, kdybych nějaký státní byt měla…
Mikino, promiň, že to tak píšu, ale to, co vám tvrdí realitka, je blbost. Především znovu zdůrazňuju, že státní (tedy dnes spíše městský) byt nemůže jeho nájemce prodat, protože mu nepatří, maximálně může někomu postoupit právo nájmu, třeba i za odstupné. Ale k tomu postoupení (musí být písemná smlouva) musí být též písemný souhlas vlastníka bytu, jinak je od počátku neplatné.
Jakákoliv účast realitky na to nemá vliv a rozhodně nemá za následek zákonnost převodu, pouze z vás vytáhne nemalé peníze na provizi.
Omlouvám se za poučování, ale moje advokátní čest mi prostě nedá.
Renata
Ahoj holky,
děkuji Vám za vaše odpovědi. Kámoška říkala, že jí tam chtěla připsat, asi trvalý bydliště, a ona by se pak odstěhovala na ten dům, který staví, a ona by zůstala v tom bytě. Tak nevím.
Ahoj..mám úplně ten stejný problém.Jde to vůbec nějak vyřešit?Přemýšleli jsme,že bych tam šla na trvalý bydliště a pak by se to třeba nějak přepsalo až by se odtěhovala..nevím..poraďte.. ![]()
Prodej městského nebo státního bytu je nezákonný !! Pryč od toho !!! Jak může mít vliv na převoditelnosti bytu to, kdo jej prodává, jestli RK nebo kdokoliv jiný? Chce to trošku logické úvahy. Pak se budete potloukat po Černých ovcích a stěžovat si. Jsem realitní makléřka a můžu Vám říct, že pokud bych dala do nabídky státní byt (což vlastně ani nejde vzhledem k našim programům) tak letím na minutu. A pokud Vám nějaká realitka slíbila, že Vám to zařídí, tak jsou to další takoví podvodníci, stejně jako ti, co to prodávají !!
Eliiik píše:
Ahoj..mám úplně ten stejný problém.Jde to vůbec nějak vyřešit?Přemýšleli jsme,že bych tam šla na trvalý bydliště a pak by se to třeba nějak přepsalo až by se odtěhovala..nevím..poraďte..
Kolik jste ochotná dát odstupné za takový byt? Kolik jste ochotná dát za něco, co nikdy třeba nebude vaše? Lidi uvažujte trochu !!!
Dobrý den obecní byty se normálně prodávají (nájemní smlouvy převod, dekret atd.)ale s předplaceným nájmem většinou v nástavbách a tento nájem se pak odečítá např. odpuštění nájmu na 20-30-50let.Ale to je asi normálně známo a je to i legální postup.