Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To asi budeš muset zhodnotit ty, jesti dcera pocítí rozdíl mezi 13 dětmi nebo 25. Pokud je introvertka, bude jí asi ze začátku nepříjemné trávit čas i s těmi třinácti. Já bych se ale rozhodovala podle učitelek a ne podle možnosti kroužků. Zkusila bych obě dvě školky navštívit a podívat se, jak učitelky s dětmi pracují.
Díky, nevím jestli by mi to školky umožnily, podívat se do provozu, ale určitě by mi to pomohlo.
A taky si možná zjisti, jestli ve školce zůstávají i starší děti, předškolni, aby nemusela měnit školku třeba za dva roky..tak je to totiž u nás, jak jsem zjistila, do soukromých ms dochází spíš menší děti, které ještě nepřijme státní školka, ve starším věku ale prechazi do státní. Dceri taky vyhovuje spíš menší kolektiv a chtěli jsme ji zaplatit soukromou školku, ale nechci, aby si za rok za dva musela zvykat někde jinde, protože by v soukromé neměla nikoho věkové k sobě. Ale třeba to u vas tak není.
Presne, to oni píši, ze přijímají, ale realita je vetsinou takova, ze tam jsou deti max do 4 let, nez je přijmou do státní… Takze to si urcite zjisti, jake je tam věkové složení deti.
Snad jo, ale radši to zkoukni, až se tam půjdeš podívat, anebo se zeptej..u nás je to taky do nástupu školy, ale v realu tam ty starší deti nejsou, protože rodiče preferují bezplatnou ms..ale to tě nechci nijak vyviklavat, navíc to každý rok může být jinak..
Myslim, že 13 a 25 děti rozdíl je, takže kdyby nebyl problém to výše, tak bych osobně pro svoji dceru volila soukromou, je větší šance, že si rychle. zvykne a bude se cítit v menším kolektivu bezpečněji.
@Liliana79
jasně, nenapadlo mě, že rodiče třeba za rok nebo dva dají dítě do státní a pak by tam neměla vrstevníky.
V té státní se platí cca 300-500 Kč? Já mám názor, že si tyhle malé děti při kvalitní péči, na kterou i ta vaše státní školka vypadá, neodnesou ze soukromé výrazně víc. POdle mně jsou to vyhozené peníze. Znám případ, kdy rodina tak tak vychází s penězi, ale hlavně, že mají dcerunku v soukromé školce. Já si dala do rovnice, 10× vyšší školkovné = i 10× lepší péče? No nevím.. POkud by ta státní byla nějaká špatná, rodiče tam nespokojení, to je jiná..
Ale holky ti určitě radí dobře, se tam zajít podívat.. klidně i s malou. Minimálně v té soukromé, by ti to mohli třeba na 1/2-1 ho´dku po dohodě umožnit. Budeš hned chytřejší.
Pokud mas moznost, vyzpovidej rodice deti, ktere do tech skolek chodi. Ptej se jich, co se jim tam libi a s cim treba maji problemy. Jsou veci, ktere nekomu vadi a nekomu vubec, kazdy ma jine priority.
Podivat se do skolky behem normalniho dne je super, ta soukroma by to myslim umoznit mela, u statni nevim.
S absenci starsich deti v soukrome skolce - to jsme take zazili, predskolaci tam byli jen 2, dalsi rok uz zadny. Ovsem presunuli jsme syna do jine soukrome a tam je i predskolaku dost, pokud vim, zustavaji tam temer vsechny deti.
Ja do budoucna uvažuji o soukromé, jelikož se děsím toho, ze na 30deti jsou 3 učitelky. Přijde mi to strašně málo, aby ty děti uhlidaly. A to u nás vyjde školka nějak 2000kc se stravou.
Já mám Dítě v soukrome školce jen proto, že do státní mi ho nevzali a nepřijde mi to zase tak extra. Normální školka kde je navíc angličtina ![]()
Je to samo o lidech.
nicméně moje zkušenost -
na otzku dá dceři víc než státní. Záleží, co si představuješ za onim dá. Ze státní se u nás rozhodně nosí víc výkresů. Ale výkresy jsou to takové, že všechny děti je dělají podle stejného mustru, co zkazí, to učitelky opraví, aby to mustru odpovídalo. Dítě si pak ani nepozná vlastní výtvor. Ze soukromé nosli jen občas. spíše dělali větší projekty, na více tní, týdnů. bylo to takové víc alternativní, často člověk nepoznal co to je. Ale dítě mělo z tvoření daleko větší zážitky.
Znalosti - děti si v soukromé mnohem více regulovali, co je zajímá, o čem se chtějí učit, jakým způsobem. těch faktických znalostí bylo moná míň, ale většinou spojené se zážitkem a víc si je pamatují. Ze státní mají naučené desítky básniček, písniček.
V soukromé chdili mnohem více ven. Dopo i odpo, ikdyž poprchávalo, byla zima. Učitelky si s nimi aktivně hrály, ve státní sedí na lavičce a krafou. V soukromé se mnohem více vybly, řádily, lítaly. Ve státní v zimě jen chodí na procházky. Pro úzkostlivé matky je asi v tomdle pohodlnější státní - tam je fakt minimální riziko, že se dítě venku zraní, nahladí ( jakmile padne kapka, ven se nejde, od října do bdubna se na ničem nesmí sedět, nesmí se lítat, aby se nenalokaly moc studeného vzduchu…), hodí domu čisťoučké, softy stačí prát jednou za týden. Ze soukromé přicházely špinavé jak prasátka, ale zato vyběhané, spokojené.
Největší rozdíl cítím ale v komunikaci s rodiči. V soukromé jsem si klidně dala kafe, popovídala s učitelkou, jak bylo, co se děje, jaké se jim zdálo dítě, co ho bavilo, nebavilo… Ve státní školce mám někdy pocit, že za dveřmi se děje něco děsně tajného, protože jen dítě vyšoupnou ze třídy, utrousí nashledanu a rychle zabouchnou. Na dotaz - jak to zvládlo… řeknou - chvíli bulel, to bude dobrý.. ![]()
@leňula2 píše:
To asi budeš muset zhodnotit ty, jesti dcera pocítí rozdíl mezi 13 dětmi nebo 25. Pokud je introvertka, bude jí asi ze začátku nepříjemné trávit čas i s těmi třinácti. Já bych se ale rozhodovala podle učitelek a ne podle možnosti kroužků. Zkusila bych obě dvě školky navštívit a podívat se, jak učitelky s dětmi pracují.
souhlasím, hlavní je osoba učitelky.
jinak ještě postřeh k pracovní době. soukromé mají cíe přizpůsobenou otvírací dobu rodičům pracujícím v soukromé firemní sféře -t. j. později otvírají, později zavírají. Státní naopak začínají brzo, u nás už o půl sedmé ( soukromá o hodinu později), ale zase končí dřív.
Takže zohlednit i to.
Pak samo zohlednit osonost dítěte- třeba naše mladší je extrovert, nemá nějaké zvláštní nadání, zvláštní potřeby, prostě takový davový typ a 25 dětí jí nevadí.
Starší je víc citlivý, na svůj věk poměrně chytrý, ale sociálně a psychycky méně vyzrálý. víc mu vyhovuje individuální přístup, pak se teprve naplno projeví jeho schopnosti. Jakmile nemá jistotu, tak se uzavře, jen sedí, nezapojí se. Státní masovnku začal zvládat až letos, když bylo v září pět. Loni to byla trága.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Zdravím všechny
snad mi trošku poradíte.
. Ale vyplatí se to? Dá to dceři něco víc než státní? Ještě podotknu, že dcera je trošku introvert a společnost dětí zrovna nevyhledává, když je někde moc dětí a trošku chaos, nenese to dobře. Takže, mě trošku láká ten menší počet dětí v soukromé.
Malá má 2,5 roku a v únoru bychom měli jít k zápisu do MŠ. Máme v okolí docela hodně školek. Mám jednu favoritku státní, menší školka, ve třídě 25 dětí, za příplatek je možnost využít nějakých kroužků. Na školku jsou hezké reference chodí tam sousedka se synem a je spokojená.
Pak je tu jedna soukromá. Cena 5000,–/ měs. zhruba 1000,– se dá odepsat z daní. V ceně je strava, každý den angličtina, keramika a flétna. Ve třídě je 13 dětí a dvě učitelky. Na školku jsou také výborné reference. Takže ted váháme, jestli nezaplatit dceři soukromou, nepřijde mi to zase tolik po tom co jsem viděla ceny v jiných soukromých školkách
Děkuji za názory