Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Šarvátky bych se zrovna v porodnání našich dvou školek u státní nebála. Oni je tam fakt už asi kvuli tomu počtu drží mnohem víc zkrátka, všechno utnou už jen v náznaku nějakého zlobení.
V soukromé to víc posuzovali individuálně. leccos si nechali mezi dětmi vyřídit sami, zasahovali podle povahy dětí.
Z mé zkušenosti:
Takže resumé - je to STRAŠNĚ moc o lidech a podle mě v tomto případě vůbec neplatí levnější=horší, ta soukromá školka je nádherná - novostavba, obrovská tělocvična, snad i bazén, ale k čemu to, když si tam učitelka dítěte sotva všimne ![]()
@Anonymní píše:
Díky, nevím jestli by mi to školky umožnily, podívat se do provozu, ale určitě by mi to pomohlo.
Myslím, že už to je známka dobré školky - že ti umožní podívat se do ní v běžném provozu a vzít sebou i dceru, aby si to tam okoukla a vyzkoušela.
Jak píše @Lama Lama, fakt záleží na tom, co od školky očekáváš. Spousta maminek je z těch obrázku jak přes kopírák nadšená. Já teda méně, protože mám pocit, že to dítěti nic nedá. Ale znám státní MŠ, kde se takto nepracuje a nechávají se děti pracovat podle jejích vlastních možností a schopností. Rozvíjí v nich kreativitu a taky schopnost zhodnotit si svůj obrázek sám. Ono i dítě umí uznat, že se mu něco nepovedlo a lépe pak přijímá svoje chyby. Samo na sobě pracuje, aby se zlepišlo. Když mu to opraví učitelka, nemá žádnou motivaci se zlepšovat.
@ruzovasrnka
díky za postřeh. To je pravda, chybu bych právě nechtěla udělat. Aby zase kvůli mé představě, že to tam bude lepší, přišla o státní a třeba příjemnější. Ale jak se rozhodnout
.
Dám asi přihlášku do obou, ta soukromá má totiž zápis už v půlce února a je tam hodně zájemců, tak nemám moc času na zjištování. Mají totiž klasická kritéria jako ve státní, tak by se nám mohlo stát, že se nedostanem. Taky se může stát, že nás nevezmou do státní a tak je lepší to mít podchycené.
Děkuji všem ![]()
A jsi si jistá, že stojí opravdu jen 5tis. kč? Není to bez stravy a bez kroužků? Aby ses pak nedivila nad výslednou sumou.
Já bych spíš zvažovala, jestli je opravdu nutné ji držet od většího kolektivu dětí a podporovat ji v tom jejím introvertním světě. Podle mě je lepší, aby se zavčas otrkala v normálním větším kolektivu, protože ve škole to lepší nebude a aspoň bude nachystaná. A další věc je, že kolik dětí ze soukromé školky, pak půjde do školy? Bude mít nějaké stejně staré kamarády s kterými do té školy nastoupí nebo všechny děti odejdou do státní, a pak jako kolektiv přejdou do školy?
@Laaja píše:
A jsi si jistá, že stojí opravdu jen 5tis. kč? Není to bez stravy a bez kroužků? Aby ses pak nedivila nad výslednou sumou.
Já bych spíš zvažovala, jestli je opravdu nutné ji držet od většího kolektivu dětí a podporovat ji v tom jejím introvertním světě. Podle mě je lepší, aby se zavčas otrkala v normálním větším kolektivu, protože ve škole to lepší nebude a aspoň bude nachystaná. A další věc je, že kolik dětí ze soukromé školky, pak půjde do školy? Bude mít nějaké stejně staré kamarády s kterými do té školy nastoupí nebo všechny děti odejdou do státní, a pak jako kolektiv přejdou do školy?
a proč introverta předělávat? všichni musíme srovnat do jedné lajny? Extroverty do malého kolektivu, aby moc nevyskakovali, introverty do velkého, at se otrkaj… Vždyť je mu 2,5, první nástup do školky, tak je snad logické, že introvert by měl mít ten nástup do kolektivu usnadněný tím, že je pro něj snažší malý kolektiv.
@Lama Lama nemyslím srovnat a předělat, ale zvyknout. Ve škole na ni nikdo ohledy brát nebude. Syn je také spíše introvertní a vystačí si sám, ale nenapadlo by mě ho v tom podporovat. Naopak jsem radši, když se začlení do kolektivu a zvykne si na víc dětí a jak s nimi spolupracovat.
Tak zakladatelko, za mě jednoznačně pro mladší dítě soukromou školku a ne proto, že mají několik kroužků, ale proto, že je tam méně dětí a více personálu. Mluvím tedy z mé zkušenosti. Naše soukr. školka bere děti od 1,5 roku do předškoláků, ale je pravda, že veliká převaha dětí tam je kolem 2-3,5 let. Školka je ve vile s krásnou zahradou, každý týden jedna min. 1 akce mimo školku a ten zájem o děti je někde úplně jinde než ve státní. Ale co nej plus pro mě je asi to, že když vidím teď děti venku, tak v soukr. školce jsou všechny ty tříletý mrňata super ustrojený, zabaléný, rukavice, čepice, jak od mámy, ale ve státání??? No to když vidím, chce se mi brečet, tu dítěti kouká kus nohy nad botou, děti bez rukavic, holý krky, venku leje a oni i tak jsou na procházce, ač ve školkách bylo řečeno, že v takovém počasí se nechodí, mamky pak nadávají, no co? Další den tam má učitelka polovinu dětí a je spokojená. V soukr. když se dítě upatlá, převlíkne si tričko, ve státní, když je třeba mokrý od oběda, tak je holt mokrý až do té doby, než si odp. pro něj někdo přijde, holt uč. nemá čas. Ale je to vše o lidech, to je jen moje zkušenost. Kluk začal v soukr. školce, teď už chodí so státní, ale naprosto soběstačný, s holkou to plánuju zrovna tak. A když vidím ve státní školce 1 učitelku a 20 dětí na procházce, tak mě jímá hrůza, co by se stalo, kdyby najednou 1 dítě začalo utíkat, což u tříletých dětí je naprosto normální.
@Laaja píše:
@Lama Lama nemyslím srovnat a předělat, ale zvyknout. Ve škole na ni nikdo ohledy brát nebude. Syn je také spíše introvertní a vystačí si sám, ale nenapadlo by mě ho v tom podporovat. Naopak jsem radši, když se začlení do kolektivu a zvykne si na víc dětí a jak s nimi spolupracovat.
dítěšti je 2,5, do školy půjde za 4 roky. to je 1,5násobek jeho dosavadního života. ![]()
každý máme nějakou povahu. Já jsem extrovert a dost by mi prudilo, kdyby mi někdo nutil, že to mám mít jinak, mám si zvyknout na to, že mám být sama.
stejně tak si nedovedu představit dospělého introverta, že mu někdo řekne, že si musí zvykat, začne hrát kolektivní sport, už nebude dělat finančního analytika u počítače, ale je vhodné, aby si zvyknul na lidi a od teďka bude vystupovat v Televarieté.
Pokud budu mít dospělého introverta a budu ho chtít nějak dostat mezi lidi, do společnosti, budu raději volit večeři v šesti lidech a nevezmu ho na společenský večírek, kde bude šedesát lidí s následnou afterparty na diskotéce.
A stejně tak je to s dítětem. Je introvert, dosud v kolektivu nebyl. Podporování introvertismu by bylo, že když o kolektiv nejeví zájem, tak tam chodit nebude vůbec. Tvé zvykání bych právě brala tak, že do 3 let bude introvert ve společnosti matky si zvykat na další děti na návštěváchm, hernách, hřištích, upříbuzných… Pak v oněch 3 (2,5) malý kolektiv a postupně může ve 4 nebo v pěti do velkého.
@Lama Lama píše: Šarvátky bych se zrovna v porodnání našich dvou školek u státní nebála. Oni je tam fakt už asi kvuli tomu počtu drží mnohem víc zkrátka, všechno utnou už jen v náznaku nějakého zlobení.
V soukromé to víc posuzovali individuálně. leccos si nechali mezi dětmi vyřídit sami, zasahovali podle povahy dětí.
Ano, to je pravda. Ale alespoň podle naší zkušenosti tonv soukromé řešili mnohem lépe - právě kvůli tomu individuálnímu přístupu. Zatímco když dítěti ubližoval kluk ve státní a on přišel za učitelkou, řekla mu, ať chlapečka odkáže na nástěnku s pravidly a řekne mu, ať o tom přemýšlí.
Na to mi syn řekl, že kluk akorát proběhne kolem, praští ho a je pryč.
Obecně bych ale osobně dala radši do lepší státní, než do špatné soukromé. To si musíš zjistit sama. Ve státní je ještě ta výhoda, že bude mít na výběr z více kamarádů.
Já vybrala tu nejlepší soukromou školku a s malými dětmi dojíždíme, staršího jsme dali ve 4 do státní. Je také introvert a bylo to trochu náročnější. Ostatní děti se už znaly z předchozích let a navíc se trochu těžko zvyká na horší. Ale on je takový vědátor a dětinské hry ve státní školce ho moc neberou… ![]()
@Anonymní píše:
@Lama Lama
Díky moc,
mám pořád takovou představu, že v té soukromé se jim můžou více věnovat, více uhlídají ty dětské šarvátky. Když bude mít dcera nějaký problém, bude moci třeba za někým jít. V té státní to podle mě není možné při tak velkém počtu dětí.
Malá je právě introvert. Vadí jí velký počet dětí, špatně snáší, když brečí nebo se vztekají, je raději sama a spíš pozoruje. Je teda moc šikovná a krásně mluví, umí milion básniček a písniček, barvy, počítá, atd…
Ale stačí, když jí někdo vezme hračku a už pláče. Když jsou děti moc hrr, tak se straní a bojí se. Ona je celkově klidnější a ani moc nezlobí. Bojím se, že když bude v tom velkém počtu dětí, tak jí třeba budou brát hračky nebo ji někdo plácne a ona z toho bude na mrtvici. A bude se to stále opakovat, protože není v moci paní učitelek to pořád hlídat. Má některé děti oblíbené, které zná a s nimi si hraje nebo starší, to jí nevadí.
Ale zase ve 3 letech už může být jiná, tak to nechci přehánět. A můžou být zrovna ve státní učitelky, které si pořádek udělají.
tak moje dcera byla to samé - šla ve 2 letech na 3 dni - uměla krásně mluvit, říkanky - ale s dětma nechtěla mít nic společného, neuměla si ještě hrát, bála se většího kolektivu - šla do soukromé montessori. 12 dětí - 2 učitelky, jedna mluvící anglicky
Učitelky vědí, jaké ma které dítě oblečení, co ho trápí, znají rodiče, jak to doma chodí, když dítě pláče po příchodu, tak ho hned zabaví, věnují se mu.
Zatímco upřímně, na státní školky jsem slyšela tolik ošklivého - ale je to zase o lidech
ve státních školkách je spoustu učitelek, které jsou vyhořelé, berou málo peněz, mají moc dětí - ale je to fakt (já jim tu práci nezávidím, nemají to jednoduché).
Na druhou stranu se ted bojím, až dcera půjde do státní, co to s ní udělá ![]()
Naše malá byla od 2 a čtvrt roku do 3 v soukromé a ted od 3 let je ve státní. Kvůli změně místa práce pro mě bylo nemožné ji vozit dál do té soukromé.
Obecně k té státní školce nemám výhrady. Dcera si tam zvykla a ted je tam podle me v rámci možností spokojená.
Ale - v soukromé školce bylo na 1 učitelku cca 6-7 dětí. To znamená, že mohli mít pestřejší program a prostě se o ně víc starat a pečovat. Mohli si dovolit různé výlety, jezdili třeba vlakem, chodili do keramiky, na exkurze..protože to ty učitelky v malém počtu daly. V zimě, když šli ven, mohly na ně líp dohlídnnout v oblečení atd.. I v té školce - je rozdíl tancovat s 6 detma nebo s 25, že, třeba tam i pekli atd.
V té státní mi to přijde takové monotoni - pořád procházka nebo zahrada, kdykoliv odpoledne prijdu, deti si sami hrají v herně, výtvorů máme minimum. ale učitelky příjemné, žádný problém nebo konflikt jsem od září neřešila.
V podtstaě kdybych neměla tu zkušenost ze soukormé, řekla bych, že je nám ve státní dobře a nechápu, proč dávat do soukromé ![]()
@Lama Lama
v tomto souhlasím naprosto s tebou. Nechci ji vyloženě podporovat, ale proč to introvertovy neulehčit, když ta možnost je. Nemusím se přece dívat na to, jak půl roku neli dýl brečí a je nešťastná ve velkém kolektivu. Přístup, hodit ji do 25 dětí a říct zvykni si, na to bych teda asi neměla
.
Mezi děti chodíme, herny, cvičení, kamarádky, spáva sama u babičky, na 2 hodky chodila beze mě do kroužku 6 dětí 2-3 učitelky a dobrý, ale stejně to není úplně ono, potřebuje mít nějakou dospěláckou oporu, stačí když jedno dítě je živější a už se straní a vyhledává útěchu u dospělého. Potřebuje mít klidnější prostředí. Když jsme třeba v herně a je tam 5 dětí dobrý, ale jak tam začne lítat 15 dětí, tak už si nehraje a je spíš u mě.
Dala jsem dítě do státní. A ne kvůli penězům. Ale kvůli zvykání na „různé“ děti. Pak by přišla do školy, mohl by nastat trochu kulturní šok, hodně dětí. Musela by zase do soukromé. Naše státní mš má prima zahradu, děti chodí ven na prolejzky, pokud vyloženě neleje nebo nesněží. Na zahradě jim na léto vybudovali dopravní hřiště. Jednou až dvakrát za měsíc mají divadélko ve školce, jezdí na výlety do svíčkárny, čokoládovny, před vánoci byli na parníku, měli mikuláše, čarodějný rej, kouzelníka… Školka to je velká, 8 tříd, některé speciálně pro předškoláky, ti chodí navíc na plavčo. I kroužky nabízejí (zpěv, AJ). Dětí sice 25 je, ale většinou je jich dost nemocných, takže jich je reálně mnohem méně. Učitelky dvě a jedna pomocná (převlékání, oběd). Když byl problém (jiná holka dceru bouchala), řekla jsem to druhý den učitelce a ta slíbila, že to ohlídá. Odpoledne už dcera říkala, že když jí zase bouchla, paní učitelka si je vzala obě bokem a vysvětlila, že takhle ne. Když holka měla plačtivé období, učitelka jí nabídla, že se k ní má dojít pomazlit. A pomohlo to.
A tato školka měla minulý týden Den otevřených dveří, kdy tam mohli rodiče dojít a pobýt. Je to o učitelkách, ne o soukromé/státní.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@Lama Lama
Díky moc,
mám pořád takovou představu, že v té soukromé se jim můžou více věnovat, více uhlídají ty dětské šarvátky. Když bude mít dcera nějaký problém, bude moci třeba za někým jít. V té státní to podle mě není možné při tak velkém počtu dětí.
Malá je právě introvert. Vadí jí velký počet dětí, špatně snáší, když brečí nebo se vztekají, je raději sama a spíš pozoruje. Je teda moc šikovná a krásně mluví, umí milion básniček a písniček, barvy, počítá, atd…
Ale stačí, když jí někdo vezme hračku a už pláče. Když jsou děti moc hrr, tak se straní a bojí se. Ona je celkově klidnější a ani moc nezlobí. Bojím se, že když bude v tom velkém počtu dětí, tak jí třeba budou brát hračky nebo ji někdo plácne a ona z toho bude na mrtvici. A bude se to stále opakovat, protože není v moci paní učitelek to pořád hlídat. Má některé děti oblíbené, které zná a s nimi si hraje nebo starší, to jí nevadí.
Ale zase ve 3 letech už může být jiná, tak to nechci přehánět. A můžou být zrovna ve státní učitelky, které si pořádek udělají.