Státní versus soukromá školka

391
10.11.15 14:21

státní versus soukromá školka

Ahooj všichni. Přemýšlím, že bych zkusila dát dceru od nového roku třeba na 1 dopoledne v týdnu do soukromé školky. Má strašně ráda kolektiv a pro mě si slibuji i pozdější výhody pro nástup do školky každý den. Bude zvyklá na školku, už bude víc v kontaktu s nemocemi a nebude třeba tak často marodit, když už budu pracovat a podobně. V únoru jí bude 2,5 roku. Nastoupit bych měla na konci léta do práce. Ve školce jsem byla na prohlídce, je to školka zaměřená na Montessori pedagogiku. A nadchlo mne to. Tak jsem začala zvažovat, že pokud by se jí tam líbilo, že bych jí tam dávala třeba ten první rok od 3 let celý a pak teprve ve 4 letech by nastoupila do státní. Máte s tím některá třeba zkušenost? Já mám trochu strach, jestli pak by to nebylo spíš kontraproduktivní. Zvykne si na tuto školku a pak najednou přijde do státní, kde místo 2 učitelek na 8 dětí bude jedna učitelka na cca 25 dětí. A podobné rozdíly. A ještě mi sousedka vtloukla obavu do hlavy, že v soukromých školkách často bývají rozmachaní zbohatlíci. Hrozně se mi líbi v té školce přístup a vůbec princip výchovy. Ale je to něco totálně odlišného od té klasiky. Nabízejí i dopoledne s rodiči a třeba víkendy, školení Montessori a podobně. Takže by to mohlo vypadat např. pondelí dopo dcera sama s dětmi a čtvrtek já s ní dopo jako na,,kroužek,, Montessori. Jaký na to máte názor a nejlépe nějakou zkušenost. Dokáže soukromá školka nabídnout dítěti víc a je tam tím pádem dítě spokojenější? Děkuji všem co napíší!! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3395
10.11.15 14:25

No mně připadá jako blbost nechat ho v soukromé, kde, kor u Montessori, je ten přístup trochu jiný (lepší) a je tam méně dětí na učitelku, a pak ho dávat do státní. To má mít jaký smysl? Podle mě pak docela šok hele…

Jinak děti zbohatlíků jsou rozmazlený, jo? Mně teda přijde, že jsou na ně kladený daleko větší nároky, takže spíš nejsou. A nejen zbohatlíci chtějí pro děti dobré vzdělání ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
10.11.15 14:31

@nico2 Učila jsem ve všem co píšeš…ve státní (správně obecní, neb zřizovatel je obec nikoliv stát), v soukromé i v Montessori (14 let, jsem i doplomovaný pedagog Montessori pro děti od 3-9 let)
Všude je to o lidech…rozfrcnutý spratek může být v soukromé i ve státní školce…to samé rodič. Paradoxně bych řekla, že v soukromé MŠ se rodiče k učitelům chovají lépe…za ty peníze si jich váží. Zvláštní…no.
Může mít maličko problém, že si zvykne na KLID ve třídě…nejen málo dětí, ale hlavně Montessori systém pedagogiky je o klidu. (normalizované děti) A pak nastoupí do třídy s 25-28 fakt živými dětmi :mrgreen: no…může být unavenější, bolet jí hlava…zvykne si, ale přechod bude cca pár měsíců náročný. Je to fakt rozdíl. Učitelky mají v obecní školce mnohem méně času na individuální práci/problémy dětí, vztahy atd. Víc věcí se dělá frontálně, byť by nemělo… :nevim: Sama uvidíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1767
10.11.15 14:36

@nico2 Ahoj. Mam ctyrletou dcerku, taky hodne solecenska a ziva, takze od 2 let jsme ji zacali davat do soukrome skolky s Montessori pedagogikou. Chodila prvbni mesice kazdy den pouze dopoledne a pak 3 dny v tyfnu az do odpoledne, spokojenost velika, asi jako u tebe. Kdyz se vloni narodilo druhe ditko, zacalo to byt komplikovanejsi, protoze Monte skolka je docela daleko, musime dojizdettakze na jare sla mala k zapisu do statni, kterou mame v miste bydliste a je to dvojjazycna skolka s vyukou anglictiny, takze velke plus. Malou vzali, takze s Monte jsem se s tezkym srdcem rozloucila. Dcera tedy chodi od zari do statni a jsme spokojeni, hned si nassla kamarady, ve skolce maji spoustu aktivit, dokonce zimni a letni skolku v prirode, je jich ve tride 24 a 2 vyucujici, coz se da. Mala zvladla prechod bez problemu. Za me, kdyby dcerka zustala jedinackem, asi urcite zustane v Montessori, opravdu to je skvela skolka - ta nase, ale prechod do statni ji nijak nepoznamenal.

Příspěvek upraven 10.11.15 v 14:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1220
10.11.15 14:37

@nico2 A odkud jsi? Já třeba rozhodně nebudu dávat dítě do vyloženě soukromé školky. Mám v plánu školku, která spadá pod jednu z našich vysokých škol, podle toho tam také probíhá příprava. Také se za ní platí ale ne tolik jako za ryze soukromou školku a kvalita možná i lepší… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
10.11.15 14:38

@nico2 hele, zbohatlík nejsem a dítě bude v soukromé školce - důvod jediný - prostě ho nikde jinde v jeho 2 letech nevezmou :nevim: vůbec neřeším, co kdo. Pro mne je důležité, aby se mu tam líbilo.. otázkou je, jak dál - nelíbí se mi přístup státních školek - 2 učitelky, 30 dětí, ony stojí jen bokem, krafou a děcka dělají kraviny (mám školku na dohled) :think: ale zase platit měsíčně 10 tis taky asi moc dlouho nepůjde.. bude to boj, ale půjde do státní - jen otázka kdy a do jaké..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
391
10.11.15 14:39

Smysl by to mohlo mít třeba ten, že první rok ve školce, kdy to podle mne bývá pro dítě nejtěžší bude mít lepší přístup a snadněji si zvykne na pobyt někde bez mámy. A další rok už bude chápat princip školky a nebude se bát, že tam nekde ja sama. To byla moje první myšlenka. Proto jsem se ptala, jestli má někdo takovou zkušenost a bylo to pro ně dobré rozhodnutí. Já mám jednu takovou kamarádku a dělají to tak i u druhého dítěte zcela záměrně. Ale je to jen jeden názor a zkušenost.

A děti zbohatlíků…byl to pouze názor, který mi někdo nastínil a jen nad tím přemýšlím. Pravdou je, že mám,,známou,, která už odmala vštěpuje do hlavy dětem, že jsou něco víc, protože si můžou dovolit a její dítě chodí už do školky s mobilem. Proč by mu ho přeci nekoupila, když na to má. Tepláky dítě nenosí, protože na to jsou moc bohatí. A na hřiště chodí zásadně ve značkových rifličkách a podobně. Ale je to jen zase jedna zkušenost. Ona se sama dost vyčleňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
10.11.15 14:40

Podle me je soukroma skolka s malo detma ve tride a individualnim pristupem dobry prvni krok. nedat ji tam, protoze prechod do statni by byl sok, je podle me zbytecne. kdyz bude celou dobu doma a pak pujde primo do statni, tak to bude sok vetsi. proste tak jako ze skolky se prechazi do skoly, tak tvoje prejde z male skolicky do klasicke skolky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
10.11.15 14:43
@EmmaAnna píše:
No mně připadá jako blbost nechat ho v soukromé, kde, kor u Montessori, je ten přístup trochu jiný (lepší) a je tam méně dětí na učitelku, a pak ho dávat do státní. To má mít jaký smysl? Podle mě pak docela šok hele…Jinak děti zbohatlíků jsou rozmazlený, jo? Mně teda přijde, že jsou na ně kladený daleko větší nároky, takže spíš nejsou. A nejen zbohatlíci chtějí pro děti dobré vzdělání ;-)

vždycky bude největší šok domov- státní školka než mezistupen domov- montessori nebo jiná školka s individuálním přístupem- státní školka

já měla děti obě s mezistupněm soukromé školky. a jedině dobře.
u nás teda soukromá sa státní nebe a dudy - jak k přístupu k dětem, tak k rodičům. a není to o tom, že bych s dětma potřebovala zacházet v rukavičkách. spíš mi vadí ve státní ta strašná stádnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
10.11.15 14:43

@nico2
myslim, ze s tim postupnym navykanim uvazujes dobre. my jsme na to sli stejne.

a deti zbohatliku…no triletakum je fakt uplne burt, jake ma kdo obleceni. a rozmazleneho fracka muzes mit v jakekoliv skolce. plus ve statni ti zas pribudou nektere „hur socializovane“ deti… vse ma sve pro a proti. v te soukrome je vyhoda minimalne v tom, ze pri mensim poctu deti, to ma ucitelka vic pod kontrolou, jak se kdo ke komu chova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
10.11.15 14:46

@nico2

Ahoj, rozhodně bych to neudělala tak, jak máš v plánu – konkrétně že jako jeden rok do Montessori školky a ve 4 letech do státní – to jako proč? Kvůli školnému? Buď se rozhodni, že do té Montessori školky anebo do státní – ale až do školy, rozhodně bych ji nepřetahovala z jedné školky do druhé…

Starší synek chodil do Montessori školky 2 roky – od 3 do 5 let, byla to taková spíš „polosoukromá“ školka, školné nešlo řádově do tisíců, ale tuším, že to bylo první rok 750 Kč a druhý rok 1 100 Kč/měsíc – bylo to v letech 2003 – 2005. Výhody: málo dětí, snad jenom 17 jich bylo, věkově samozřejmě pomíchaných, synek to tak nepromarodil jako kdyby hned chodil do státní školky od 3 let (= daleko více dětí pohromadě), byl to vlastně přestavěný rodinný domek, taková romantika a velká zahrada – tam chodili jak dopo tak odpoledne…

Samozřejmě je to o lidech, učitelky se tam kolikrát dohádaly mezi sebou, jedna dokonce odešla, nastoupila jiná..- tohle se ovlivnit nedá, je to fakt o lidech, to se stává jak v soukromé tak ve státní školce. Synek měl ze všeho nejradši „paní kuchařku“, byla to strašně hodná ženská s velkou trpělivostí (synek ve 3 letech se neuměl sám obléci, problémy mu dělaly schody, napít se z hrnku – prostě ta samostatnost a ta kuchařka byla nesmírně trpělivá)…to byl taky důvod, proč jsem zvolila tuto školku – že jsem věděla, že synek je pozadu s motorikou a že tam budou mít více času na děti než ve státní…

V květnu ten druhý rok udělala ředitelka schůzku, na které rodičům oznámila, že tento objekt musí opustit z hygienických důvodů (byla tam vlhkost, nevyhovující topení atd.) – domek potřeboval celkovou rekonstrukci, na kterou ředitelka neměla peníze…s tím, že školku přesouvá do jiného objektu – ale to bychom neměli 5 minut od domu jako toto, nýbrž s 2 přestupy mhd…přiznám se, že jsem to obrečela a kdykoliv si vzpomenu na ten domeček, tak i teď po letech, je mi z toho smutno, jak to dopadlo…

Takže já neměla na výběr a na ten poslední předškolní rok jsem musela synka přihlásit do státní školky – vzdálené stejně od domu jako ta montessori. Synkovi to moc problémy nedělalo, protože byl a je odjakživa samotář, introvert, takže i v té státní si tam našel svůj „koutek“ a svoje věci a moc se nezapojoval ani tam…spíš bych řekla, že byl i zvědavý na jiné prostředí.

Ale kdyby ten objekt ředitelka nemusela pustit, tak by to v té montessori dochodil až do školy…

Rozhodně bych nedělala to, že za rok bych dcerku přetahovala z jedné školky do druhé…buď se rozhodni tak nebo onak. Jo ale rozhodně to nebylo tak, že do té montessori by chodili nějaké „bohaté“ děti či tak něco, tak normálně, jedna paní tam měla 2 děti zároveň (takže 2× školné) a tuším, že někde uklízela či tak něco…rozhodně to nebyla školka „ pro bohaté“, to bych neřekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
10.11.15 14:50

*

A to si představte, že jsou děti rodičů s nadstandardními příjmy, kteří aby na tyto příjmy dosáhli a tu soukromou školku mohli zaplatit, tak nemají ve tři v práci padla. Takže potřebují školku s provozní dobou o něco delší.
A také třeba děti s nějakou poruchou, např. vývojová dysfázie, kde rodiči záleží na tom, aby dítě bylo v „normálním“ kolektivu správně mluvících dětí, a přitom těch dětí nebylo ve třídě 25, neboť takto postižené dítě se jaksi v takovém počtu ztrácí.
Tolik za ty zbohatlíky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
10.11.15 14:51

@Gerberka
no vidis, ono je to o nazoru. ja bych zas rekla, ze neni az tak dobre nechat dite celou predskolni dochazku v soukrome skolce s pristupem Montessori nebo Waldorf a pak dat primo do klasicke statni skoly. Protoze pak je ten prechod opravdu brutalni.
Bud prejit na statni system uz mezi skolkama nebo se drzet techle specifickych smeru i na skole. Jenze to zas ma malokdo moznost (hlavne co se tyka dostupnosti).

jo, to si musi kazdy prebrat sam ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
10.11.15 14:53

Za mně by sis měla nejprve ujasnit, co od školky vyžaduješ, a kde jsi ochotná dělat kompromisy. Čili zda na první místě počet dětí, nebo cena za školkovné, nebo dojezdová vzdálenost, nebo spokojenost dcery, nebo kvalita stravy, nebo…, a nad čím zvládneš přimhouřit oko, když to bude skřípat.
Má vlastní zkušenost - školka je v první řadě o lidech - takže i v soukromé si nemusíte sednout, a i ve státní mohou být fantastické vychovatelky a super kolektiv dětí.. V těch soukromých je ve velkých městech podle mě vyšší pravděpodobnost toho, že se dítě nesetká se sígry typu přehlížené dítě z asociální rodiny, ale rozmazlení zpratci, či energeticky nezvladatelní raubíři jsou všude. A každý z vychovatelů si s tím umí poradit jinak - a právě zde je konkrétně u mě třeba jedna z priorit.
Montessori, tak, jak jsem jej okoukala, je třeba fajn systém pro moji dceru, zcela nevhodný systém pro mého syna (můj syn by takovou školku zbořil, dcera by se tomu zvládla přizpůsobit, i by ji to celkem bavilo). Nicméně jsem právě zde našla na můj vjkus dost fanatiků.
Sousedku bych osobně poslala k psychologovi, který jí pomůže nezávidět a neodsuzovat a toto téma přehlížím - fakani jsou napříč sociálními vrstvami a s finanční situací rodiny to nemá vůbec co dělat (u nás v lesní školce je to krásně vidět - jsou tam děti skutečně chudších rodičů, pro které je školkovné už na hranici možností, a jsou tam i děti rodičů, pro které je to pakatael.. - povahy dětí jsou tam různé, ale vztah bohatší = horší tam rozhodně nevidím).
Co se týká přechodu z jednoho dne v soukromé do plného týdne ve státní mezi třetím a čtvrtým rokem, to považuji za velice nešťastné vůči dítěti. Ono, upřímně, jedno dopoledne v týdnu (i jeden den v týdnu) je pro něj spíš takový občasný náraz, takže je otázka, jak si bude zvykat.. Do kolektivu stejně nijak výrazně nezapadne.. Je to spíš takové zpestření.. Ale přesazení z jednoho rytmu školkové docházky do zcela jiného.. z jednoho kolektivu známých dětí do jiného… - podle mě je to dost necitlivé. Tohle hodně promysli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
10.11.15 14:57

Ad děti zbohatlíků- možná ve vyšších ročnících se to vyselektuje tím, že tam zůstanou opravdu děti růdičů, kteří si mohou dovolit platit školkovné navíc.
u 2,5 a tříletáků to u nás nebyla otázka volby- soukromá školka nebo státní, ale jestli vůbec nějaká školka nebo dítě doma a úřad práce. Pravda, dti uklízeček tam nechodily, protože se jim vyplatilo zůstat doma s příspěvky, než plat přeposlad do soukromé školky. Ale jinak tam chodili děti běžně vydělávajících rodičů, třeba i těch, kteří tem plat ze 2/3 do té školky přeposlali, ale udělali to s vizí toho, že překlepou rok a dítě půjde do státní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin