Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
vcera jsem uvarila plody cerneho bezu, precedila, dneska jsem chtela pridat cukr a dodelat stavu. Prijde mi, ze stava nejak jedovate pachne, udelalo se mi z toho i spatne, dneska rano, kdyz jsem zvedla tu poklicku, tak opet. dala jsem si s tim hodne prace, nechce se mi to vylit. Vycichne to?
Může tam být moc nezralých kuliček a ty jsou jedovaté určo vylít
ale je mi to divne, vybirala jsem to kulicku po kulicce, snazila jsem se jenom ty uplne cerne, zrale, ach jo, kdybych si radsi lehla
Tak z těchle černých kuliček se dělá jen likér.Já šťávu z bezinak dělám,ale jen z těch větviček bílých,teď už ne.
já dělala to stejné,ale jen s tím že jsem nasbírala 2,5kg kuliček pak přišla malá a vše mi venku vysypala
tak mám o práci míň
nataluska píše:
Tak z těchle černých kuliček se dělá jen likér.Já šťávu z bezinak dělám,ale jen z těch větviček bílých,teď už ne.
Já dělám to samé. Je to divné, že to smrdí, raději bych to také vylila ![]()
Holky, jak děláte šťávu z bobulí, znám jen likér. Sirup dělám jen z květů.
Prosím o recept ![]()
Bezový sirup z bobulí - není vlastní recept, ale může se někomu hodit
)
PRO INSPIRACI
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 kg bezinek, 2 l vody, na l l šťávy, l kg cukru, kousek celé skořice nebo vanilky, lžička nastrouhané citrónové nebo pomerančové kury, 2 hřebíčky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Černé, dobře vyzrálé bezinky otrháme ze stopek, vložíme do mísy, zalijeme vodou, aby byly potopené, a necháme 24 hodin stát. Poté šťávu procedíme, bezinky propasírujeme nebo umeleme na strojku, hustý odpad už nepoužijeme, obě šťáv - jak scezenou, tak i ze strojku - slijeme, odměříme a na každý litr šťávy přidáme l kg cukru. Přidáme koření, citrónovou nebo pomerančovou kůru a vaříme mírným varem za stálého míchání, aby se dobře rozpustil cukr, 20 minut. Horký sirup vlijeme do čistých nahřátých lahví, uzavřeme a necháme vychladnout. Bezinkový sirup můžeme po uvaření také smíchat se stejnou dávkou rumu a používat jako bezinkový likér. Je dobrý proti bolestem nervů, neuralgiím apod.
ja jsem to povarila s celými kuličkami, protoze nemam ten strojek na drcení, tak aby to slo lepe rozmackat. Mozná to co mi smrdí, je přirozená vůně těch bobulí.
To je možné ono to i divno chutná když to koštneš jen tak
jinak to zkus třeba rozmixovat a pak přecedit
Tak jsem právě vylila 2 kg bezinek do záchoda. Podle uvedeného receptu jsem nechala bezinky louhovat 24 hodin. Když jsem odklopila víko, bezinky podezřele páchly a při bližším zkoumání byly vidět fleky plísně na hladině.
Nevím, kdo vymyslel louhování za studena, když se pak stejně vaří… Je to nesmysl a jen hrozí proplesnivění. Až budu dělat bezinky příště, nejdřív je rozmixuju, 20 min. povařím, propasíruju, ochutím a s kořením povařím ještě 10 minut. Ámen. Jinak všem doporučuji stahovat bezinky ze stopek vidličkou - jde to parádně - super vychytávka.
Domácím šťávám zdar!