Stavba domu na klíč

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
66798
11.5.15 17:54

@Bambule35 bez počáteční hotovosti budete muset přistoupit na podmínky ES, ty dobře pročtěte, než se rozhodnete podepsat smlouvu. Obecně bez peněz se blbě staví, na klasickou hypotéku nedosáhnete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2997
11.5.15 17:57

Ja mám dojem, že u Ekonomických staveb musíš mít vlastní pozemek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
11.5.15 18:00

Koukala jsem na es a jsou v určitých případech schopni zafinancovat i pozemek, ale asi záleží na konkrétním případu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
11.5.15 18:03

Naši známí si nechali postavit dům od ES.
Byli ale trochu v jiné situaci - měli pozemek i nějaké finance.
Vím, že ES nabízí několik variant na financování.
Stěhovali se nedávno, zatím jsou spokojeni, žádné zásadní problémy neměli.
Měli ale vlastní stavební dozor, který vše kontroloval.

Ale moc nechápu začít stavět bez peněz.

• Citovat
  • Upravit
2997
11.5.15 18:16

@Halamka jo, teď na to koukám, že mají nějaký program Nulová hotovost, podmínky jsem teda nečetla
@Meha jo, tomu taky nerozumím :roll: hlavně že pak maj lidi „baráček“ a za dva roky tu bude diskuze „jak všechno zaplatit z rodičáku“ :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
11.5.15 18:26

@Bambule35 Pokud máte stabilní a dostatečné příjmy, tak proč ne.
Ale určitě budete potřebovat peníze na nějaké poplatky, vybavení apod.
Já bych do toho bez nějakého základního kapitálu nešla, navíc jsem ve 22 měla úplně jiné radosti, ale je to každého věc.

• Citovat
  • Upravit
Meha
11.5.15 18:44

@Bambule35 Já jsem ve 22 studovala, cestovala, užívala si život, i slušně vydělávala, u rodičů jsem nebydlela. Ale rozhodně jsem se nechtěla vázat a ještě k tomu stavět dům, to by mě fakt nenapadlo.
Ale jak jsem již psala, je to každého věc.

• Citovat
  • Upravit
2997
11.5.15 18:46
@Bambule35 píše:
@marrlinka Těhotenství určitě neplánuju a také todle neuznávám, ale jak jsem psala, né každý má tu možnost našetřit peníze. Né každému rodiče založili stavebka a pod.
Tyto komentáře si prosím nechte. Pokud bychom věděli, že an to ty peníze každý měsíc nebudou, tak si nenechám nic stavět, a radši se nastěhuju do garsonky.

dítě máme neplánované, stavebko mi nikdo nezaložil, žádné „věno“ jsem taky nedostala, rodiče mi darovali vzdělání, takže jsem ve výsledku měla diplom a holou pr*el. Takže ne, nejsem ta, co by jí rodiče postavili dům, a pak tady moralizovala. Bydlení ve svém je fajn, ale bydlení ve „svém“ (protože ono to tvoje bude až tak za třicet let) je pěkná pitomost bez rezervy. Máme dítě a bydlíme zatím v podnájmu a rozhodně si nemyslím, že je to ostuda. Máš-li problém bydlet v podnájmu a k tomu našetřit, potom budeš mít problém platit hypotéku a našetřit. Pak stačí, abys šla na rodičák/přišla o práci/cokoliv a muž si na cestě do práce podvrtnul kotník…pak je pozdě začít šetřit pro strýčka příhodu. Jasně, stát se to nemusí, ale taky může. Našetřit pár šušní a vzít si 100% hypo je fajn, nemít nic a vzít si 100% hypo je znak finanční negramotnosti.
Promiň, nemyslím to nijak zle (a konec konců každý ať si dělá se svým životem, co uzná za vhodné), ale ubíjí mě ta lidská „finančně bydlecí“ naivita :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
11.5.15 18:46

@Bambule35 Teď bydlíte vlastně kde, v pronájmu?

• Citovat
  • Upravit
2997
11.5.15 18:47
@Meha píše:
@Bambule35 Já jsem ve 22 studovala, cestovala, užívala si život, i slušně vydělávala, u rodičů jsem nebydlela. Ale rozhodně jsem se nechtěla vázat a ještě k tomu stavět dům, to by mě fakt nenapadlo.
Ale jak jsem již psala, je to každého věc.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66798
11.5.15 18:52

@Bambule35 na vlastní nohy se klidně postavte, jen máte růžové brýle. Tu mantru o tom, že než vrážet prachy do cizího, můžu je vrážet do vlastního, šíří především poskytovatelé úvěrů a lidi, kteří vůbec netuší, do čeho jdou. Je to závazek často na celý život. Kromě hypotéky budete platit běžný provoz plus musíte mít rezervy na to, že občas něco na baráku odejde. Asi budete chtít mít zahradu, ta taky není zadara, musíte se vybavit sekačkou, zemědělským nářadím…, třeba budete stavět cestu. Těhotenství neplánuješ dokdy? Nemáte žádný kapitál, nebudete mít na výběr při financování stavby. Zapomeň na 3procentní úrok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66798
11.5.15 19:07

@Bambule35 já ti poradila hned v prvním příspěvku :nevim: Nevymýšlím si kraviny, zkus obejít několik bank s tím, že chceš hypotéku a nemáš žádnou hotovost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
11.5.15 19:09

U ES z Vas stejne nejakou hotovost vytahaji. Mrknete na stranky Ceske televize v archvivu jsou dily Cernych ovci kde ES venovali dokonce 2 dily. Dum bez financi - ok dobry asi se to za nejakych podminek da zaridit, ale zrovna od ES bych si nenechala postavit ani kulnicku na drivi.

Příspěvek upraven 11.05.15 v 19:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
11.5.15 19:10

Já souhlasím s tím, že je lepší platit „do svého“ než do nájmu. Když nezaplatím splátku, nebo nezaplatím nájem, stejně skončím na ulici. Ale přišlo by mi rozumné nějakou chvíli šetřit a pak jít do stavby a nemuset si brát hypo na 100% - dostanete totiž mnohem lepší podmínky úvěru. Hypotéky jsou teď hodně dole, ale ty stoprocentní za takový odvaz nejsou. Navíc možná budete potřebovat jinou nemovitost na zajištění, zkrátka je to o něco složitější. Pokud máte solidní příjmy, tak půl roku pilně šetřete a pak do toho jděte a dost ušetříte oproti tomu, jít do toho hned :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
11.5.15 19:13

@Bambule35 Tak jestli nevidíš rozdíl v tom si byt pronajímat nebo stavět dům, tady je pak každá rada drahá :mrgreen:.
Navíc ani spolu nebydlíte a už plánujete dům. Vaše věc.

Jak už jsem napsala, našim známým stavěly dům Ekonomické stavby a byli spokojeni.
Další známí měli jinou firmu (musela bych zjistit název) a měli zpoždění kolaudace skoro o rok.

Určitě si najděte reference, jeďte se podívat na nějaké již hotové domy.
Ale hlavně musíte vybrat firmu, která za těchto podmínek do toho s vámi půjde, to asi tak lehké nebude.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max