Koupě bytu - poplatky

Anonymní
7.5.15 10:58

Koupě bytu - poplatky

Ahoj, chtěla bych poprosit ty z Vás, které mají zkušenost s koupí(nebo prodejem) bytu bez realitky. Jedná se o panelákový byt (momentálně jsme zde v nájmu),budeme si na to brát hypotéku. Chtěla bych vědět, jestli budu platit ještě nějaké poplatky okolo kromě samotné částky pro majitele bytu a co vše budu muset zařídit? Předem děkuji za Vaši zkušenost a omlouvám se za anonym, ale ještě nejsme s manželem rozhodnuti, tak to nechci takto veřejně psát. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4009
7.5.15 11:05

Určitě. Odhad (občas má nějaká banka akci, že jsou odhady zdarma), vklad zástavy na katastr, pojistku…No najde se toho asi ještě více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
7.5.15 11:08

Já jsem prodávala, dohodli jsme se že kupující platí daň, jinak se platil katastr + ověření. Já jsem platila právníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.15 11:12

@Hermina.p A můžu se prosím zeptat kolik to vše dělalo? Tedy daň + katastr + ověření + právník? Odhad budem mít zřejmě u banky zdarma. Děkuji. Majtelka bytu to tak trochu nechává na mě, tak si chci udělat přehled, co vše budu řešit. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Hanney
7.5.15 11:13

Tak daň z převodu platí prodávající, pokud se nedohodnete, jinak, smlouvu budete dělat u notáře nebo sami? Doporučuju získat informace ohledně stavu SVJ, případných dluhů, výši poplatků v bytě, dobré je znát prohlášení vlastníka, je na katastru, listiny by měly být na soudě, pokud nejsou, vyžádejte si je u výboru.

• Citovat
  • Upravit
4009
7.5.15 11:16
@Anonymní píše:
@Hermina.p A můžu se prosím zeptat kolik to vše dělalo? Tedy daň + katastr + ověření + právník? Odhad budem mít zřejmě u banky zdarma. Děkuji. Majtelka bytu to tak trochu nechává na mě, tak si chci udělat přehled, co vše budu řešit. Děkuji.

Pokud se v tom vůbec nevyznáš doporučuji finančního poradce, který udělá vše za Vás. Ty ho neplatíš, platí ho banka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.15 11:19

@Hanney Smlouvu asi raději u notáře. V bytě bydlím už sedm let, takže info o bytě mam dost. Momentálně je byt družstevní, ale paní majitelka by si ho převedla do osobního vlastnictví. Co je prosím „prohlášení vlastníka“? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
523
7.5.15 11:19

Některé banky si berou peníze ze poskytnutí hypotéky, tak pozore na to. Jinak se platí vklad do katastru a ověření podpisů při podepisování smlouvy (ale to je pakatel, cca 50 Kč za jeden podpis). Plus pokud si budeš chtít nechat byt pojistit, tak nějakou pojistku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
7.5.15 11:20

A ještě k tomu co budeš potřebovat. K žádosti o hypo pro začátek: Potvrzený příjem na formuláři banky, podepsané kopie op, poslední tři výpisy z účtu, popř. tři poslední výplatní pásky, popř. daňovku za poslední dvě zdaňovací období s razítkem finančního úřau, nabývací titul stávajícího majitele, výpis z katastru, katastrální mapu, origánál odhadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
7.5.15 11:22
@Dominika83 píše:
Některé banky si berou peníze ze poskytnutí hypotéky, tak pozore na to. Jinak se platí vklad do katastru a ověření podpisů při podepisování smlouvy (ale to je pakatel, cca 50 Kč za jeden podpis). Plus pokud si budeš chtítnechat byt pojistit, tak nějakou pojistku.

Nevím momentálně o bance, která by poskytla hypotéku bez pojistky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.15 11:23

@evill Popřemýšlím o tom. Ptam se na to spíše proto, že si mam navrhnout za kolik bych byt chtěla odkoupit, tak abych neřekla nákou částku a pak nezjistila, že poplatky okolo dělají taky ranec.

• Citovat
  • Upravit
1190
7.5.15 11:25
@Anonymní píše:

ověření je cca. do 500,–Kč, na katastru jsme nechali celkem myslím 3.000,–Kč (1.000 stojí jeden návrh), právník cca. 5.000 i s úschovou peněz. Jinak daň je docela drahá záležitost (u nás to bylo skoro 50tis.) tak si ohlídej aby bylo jasné zda ji platí prodávající (běžně to tak bývá).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1461
7.5.15 11:25
@Anonymní píše:

Kupovat byt bez realitky bych si netroufla, vyřídí vše za tebe, proto si berou provize. Nic neušetříš, budeš běhat po úřadech, právníka je nutný na sepsání smlouvy. Úschova peněz buď notářská, nebo advokátní
Daň z nabytí nemovitosti, záleží jak se dohodnete kdo jí bude platit,
podat daňové přiznání
Spoustu věcí dělá realitka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41503
7.5.15 11:30
@Mikina píše:
Kupovat byt bez realitky bych si netroufla, vyřídí vše za tebe, proto si berou provize. Nic neušetříš, budeš běhat po úřadech, právníka je nutný na sepsání smlouvy. Úschova peněz buď notářská, nebo advokátní
Daň z nabytí nemovitosti, záleží jak se dohodnete kdo jí bude platit,
podat daňové přiznání
Spoustu věcí dělá realitka.

A co přesně dělá realitka? Na sepsání kupní smlouvy si můžu najmout advokáta za desetinu provize realitky. Kdo má uhradit daň bude ve smlouvě a následně podat návrh na vklad do KN už člověk zvládne sám. Obdobně je to i s tou úschovou - pokud ji chci, může mi ji za menší poplatek zajistit ten stejný advokát/notář. S výší provize to je neporovnatelné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
7.5.15 11:31
@Anonymní píše:
@Hanney Smlouvu asi raději u notáře. V bytě bydlím už sedm let, takže info o bytě mam dost. Momentálně je byt družstevní, ale paní majitelka by si ho převedla do osobního vlastnictví. Co je prosím „prohlášení vlastníka“? Děkuji

prohlášení vlastníka je prohlášení o rozdělení práv k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám. To se ovšem týká jen domu, kde jsou jednotky v osobním vlastnictví. Družstevní byt se koupit nedá, na to pozor. Kupujete/neboli převádíte/ si pouze družstevní podíl s užívacím právem k bytu. Takže za mě, počkejte až si paní převede byt do os. vlastnictví…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max