Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Krasne jarni dny!!Obracim se titmo na ty, kdo svepomoci postavil ci momentalne stavi RD.Je mi jasne, ze svepomoci neznamena, ze sama budu delat uplne vsechno, zavolaly by jsme podle potreby a hlavne financnich uspor [artu zedniku a tak dale. Manzel rozvody kanalizace a vody udela sam, jelikoz se tim zivil. Elektrikare, zedniky…to by se muselo zaplatit.Ale jde o to, zda je to tak realne, potroskach, na co zrovna mame, stavet. Zatim by se bydlelo v starem. Myslely jsme, ze se bude opravovat, ale ted vime, ze je to na nic, neni co opravovat, a melo by se strhnout pulka domu, coz je kuchyn, koupelna, wc, veranda a garaz. S detmi ale se neda bydlet bez koupleny a wc, jen ve 3 mistnostech, kde bude kosa hruza a des.Nerealne.Na opravy na rychlo nemame, vzit si pujcku s tim, ze platime hypoteku na byt ve meste a jsem na materske,nerealni.Byt prodavat nechci, jelikoz je na hyposku, sice mely jsme ho se svou 40%investici, ale proste ted se musime poradit, jak to je a ne prodavat byt, ktery je minen pro deti.
Nevim ani zdaleka, kolik stoji idelat proekt, zaklad-predpokladam, ze na aspon tohle by meli ted, pak by pomalu snad by se to davalo dohromady-zdi a dale. A kdo stavel takto, na jaku castku vam to tak vyslo? Jde o to, ze nemame dat firme pres 1 mnl…Ale postupne si postavit sami, s tim, co manzel sam umi take, neprijde mi to hrozne moc.Jen ty roky utecou, to ano.Ale nemyslim si, ze se budu stehovat do 3 let, pocitam s tim, ze nam to zabere vic roku. Proste jine zbyti neni. Dekuji za kazdou radu a napad.
Sice rikam ted, snad nejsem uplne padla na hlavu s takovym napadem.
Známí si postavili, ale on byl z oboru, otec měl jakousi firmu taky ze stavebnictví, k tomu měli kontakty..šlo to.. Něco přímo oni sami, něco známí a známí známých.. Na kolik je to celé vyšlo nevím, nejsme si až tak blízcí, trvalo jim to asi 2 roky.. Ale vím, že nebyla žádná dovolená, žádné výlety, všechny peníze šly do baráku a všechen čas samozřejmě taky. Jsou zatím bezdětní, což je taky jiná..
Ale když nemáte třeba ani 100 000 tak těžko začnete ne?? Já si to teda vůbec nedovedu představit. Co jsem si tak zjišťovala, stojí to strašně peněz, než se vůbec kopne.
Pročti si web: stavba domu svepomoci.cz Tam dávají stavebníci i rozpočty atd… Získáš aspoň hrubou představu.
Otázka je kolik jste schopní za rok ušetřit, minimálně rok vám bude trvat vyřídit povolení, když to dobře půjde a i na projekt a povolení a to vše okolo je potřeba minimálně 70 000 a to spíš víc ![]()
@toooja píše:
Krasne jarni dny!!Obracim se titmo na ty, kdo svepomoci postavil ci momentalne stavi RD.Je mi jasne, ze svepomoci neznamena, ze sama budu delat uplne vsechno, zavolaly by jsme podle potreby a hlavne financnich uspor [artu zedniku a tak dale. Manzel rozvody kanalizace a vody udela sam, jelikoz se tim zivil. Elektrikare, zedniky…to by se muselo zaplatit.Ale jde o to, zda je to tak realne, potroskach, na co zrovna mame, stavet. Zatim by se bydlelo v starem. Myslely jsme, ze se bude opravovat, ale ted vime, ze je to na nic, neni co opravovat, a melo by se strhnout pulka domu, coz je kuchyn, koupelna, wc, veranda a garaz. S detmi ale se neda bydlet bez koupleny a wc, jen ve 3 mistnostech, kde bude kosa hruza a des.Nerealne.Na opravy na rychlo nemame, vzit si pujcku s tim, ze platime hypoteku na byt ve meste a jsem na materske,nerealni.Byt prodavat nechci, jelikoz je na hyposku, sice mely jsme ho se svou 40%investici, ale proste ted se musime poradit, jak to je a ne prodavat byt, ktery je minen pro deti.
Nevim ani zdaleka, kolik stoji idelat proekt, zaklad-predpokladam, ze na aspon tohle by meli ted, pak by pomalu snad by se to davalo dohromady-zdi a dale. A kdo stavel takto, na jaku castku vam to tak vyslo? Jde o to, ze nemame dat firme pres 1 mnl…Ale postupne si postavit sami, s tim, co manzel sam umi take, neprijde mi to hrozne moc.Jen ty roky utecou, to ano.Ale nemyslim si, ze se budu stehovat do 3 let, pocitam s tim, ze nam to zabere vic roku. Proste jine zbyti neni. Dekuji za kazdou radu a napad.
Sice rikam ted, snad nejsem uplne padla na hlavu s takovym napadem.
Jestli nemáte peníze, tak to raději nestavějte, my teď rekonstruujeme barák (velká rekonstrukce několik milionů) a jen věci ohledně projektu (jen k ohlášce) a papírování stály přes 35 000, na novostavbu počítej tak min. s 60 000.
@ka2ka píše:
Otázka je kolik jste schopní za rok ušetřit, minimálně rok vám bude trvat vyřídit povolení, když to dobře půjde a i na projekt a povolení a to vše okolo je potřeba minimálně 70 000 a to spíš víc
Rok to trvat nemusí, my jsme měli vše za měsíc hotovo, bylo to tedy jen na ohlášku, ono asi záleží jak kde, tady staveb. povolení atd. trvá tak 2 - 3 měsíce maximálně.
Predelavali jsme starej barak a vyslo nam to zhruba na 40 000 mesicne takze jesli nemate finance tak se do, toho snad ani nepoustejte, jinak nam to trvalo skoro 3 roky ale zas sme prakticoy vsechno delali sami bez pomoci, akorat topeni sme si nechali hdelat od znamiho a to je tak vsechno, navic teda cela rodina byla neskutecne sedrena… znova bych do toho nesla…
No tak my jsme přistavovali k rodičům od přítele…a v současné době jsme s penězama těžce přes milion. A to dodávám, že přítel dělal všechno sám jen se svým tatou až na střechu, elektriku a topení. Na to byli odborníci ale taky se slevou.(známí)A to nemáme žádnej honosnej luxus. Takže fakt nic levnýho. A zaberete to spoustu let když si to člověk dělá sám…ale zase se dost ušetří. A všechen volnej čas taky na baráku.
@Zabatko píše:
Rok to trvat nemusí, my jsme měli vše za měsíc hotovo, bylo to tedy jen na ohlášku, ono asi záleží jak kde, tady staveb. povolení atd. trvá tak 2 - 3 měsíce maximálně.
ohláška a stavební povolení je rozdíl, nám stavební povolení trvalo rok a to nám to vyběhávala firma ![]()
@ka2ka píše:
Otázka je kolik jste schopní za rok ušetřit, minimálně rok vám bude trvat vyřídit povolení, když to dobře půjde a i na projekt a povolení a to vše okolo je potřeba minimálně 70 000 a to spíš víc
Dekuji za WEB, ten se bude hodit.Na proekt a ten zaklad by meli, a pak pomalu zas setrit.Na dovolene, to mne tak moc nezere, radsi mit dum, nez se valet na plazi.Ale ze tak dlouho vse trva vyridit???Probuh, co na uradech delaji, ze to tak trva???
Dekuji za prispevky!!! ![]()
Ahojky, tak mi v lednu koupili pozemek a cca od unora resime stavbu svepomici…chvilku trva namalivat projekt par setkani s archutektem ktery to maluje aby se doladili drobnosti, pak banka a tam zase chvilku čekate na vyrizeni, az je hotovi projek musi se stim do banky kde to odhadce oceni nooo a pak se musi na stavebi urad na ohlasku, maji na to mesic, nam volali ze chteji dodat jeste nejaka potvrze ni takze na dalsi urady a ty na vyjadreni zase maji mesic
… upozornuji ze jsem to popsala hoooodne zjednodusene
Aaaa slava na konci srpka bychom mohli kopnout
![]()
Pokud chcete stavet svepomoci musite mit VZDY dum do 150m ctverecnich to je na stavebni ohlaseni pokud budete mit nad 150 musite stavebni povoleni a tam uz jsou zase jiny naroky ze sTran stavebniho uradu… Za projekt jsme dali 52 000 a dostali do ruky uzasnezpracivane desky cca 5 cm tlusty se vsemy doklady
a podklady