Stavba domu - odhad ceny

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
149
19.4.16 12:30

Stavba domu-odhad ceny

Ahoj, vim, ze je tady spousta temat na stavbu domu, a ikdyz jsem se jimi probirala, tak jsem nenasla odpoved na svou otazku. Chtela bych se zeptat Vas holky, co jste stavely, na kolik Vas stavba vysla, pokud jste stavely neco podobneho- prosim cenu za hotovy dokonceny dum bez vybaveni /hole steny pripravene k priprave kuchyne, nabytku atd., bez ceny pozemku/.My chceme stavet jednoduchy patrovy obdelnikovy dum 12,5×8m, 144m2, pultova strecha, dobre zaklady- prolozene jakymsi zelezem, cihla bila Ytong. Nepujde tedy o nejlevnejsi materialy, ale ani o nejdrazsi-takova zlata stredni cesta. Vim, ze z levnych materialu se da postavit dost levne, ale moc to nema cenu /nase predesla zkusenost s radovym domem/ Jsem ovsem docela zdesena z castky, ktera nejak naskakala… :lol:. Myslela jsem, ze kdyz si koupite pozemek a stavite dum, tak to vyjde levneji, nez kdyz ho koupite hotovy, ale nevypada to… Takze ma otazka- za jakou cenu je mozne takovyto dum postavit (kdyz stavi firma, ne svepomoci, na to neni bohuzel cas). Dekuji moc predem za jakekoliv info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1174
19.4.16 12:44

No pokud to bude stavět firma, tak odhaduji 3 - 3,5 mil. Máme podobnou velikost a svépomocí za cca 1,8 mil. My máme sedlovou střechu, ale v tom zase až tak velký rozdíl nebude. Hodně dělají materiály. My nevybírali ty nejlevnější, ale hodně jsme sháněli po stavebninách, kdo dá nejlepší cenu. Heluz jsme třeba sehnali skoro o čtvrtinu levněji než ytong. Stropy jsme si nechali udělat z panelů Heluz, protože ty skládáné jsou pracnější a taky se asi o pětinu prodržovali. Sehnali jsme pálenou krytinu s povrchovou úpravou levněji než betonovou a stejně tak jsme sehnali třísklá okna za cenu dvouskel. Určitě se tedy dívejte i po alternativách. Může se naskytnout velmi výhodná cena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9124
19.4.16 12:49

@nevia trochu se mi zvedly chlupy na zádech ze spojení „cihla bila ytong“. Ytong není cihla, ale tvarnice. Cihla je prostě cihla :) Ale to jen takový detail.

Nevím co považuješ/te za levné materiály a v čem je myšleno tá zlatá střední cesta. Rozhodně se svépomocnou stavbou ušetří, ale za podmínek - že máte čas, ochotné příbuzenstvo a hodně odvahy. Ano, s firmou to jde daleko rychlejc, můžeš na jar začít a na Vánoce bydlet. Ale buď se spolehneš že je to kvalitní firma a nebo tam stejně strávíš x času dozorem a hádáním se, že síce to takhle stačí, ale ty to chceš předse jen proarmovat víc (to je to železo v základech a desce). Takže je to těžké říct. Pak záleží jestli okná dřevěné, plastové, hliníkové; co na střechu…

Ale cenou u firmy bych za hrubou stavbu (předpokládám, že je to dvoupatrové když jdete do pultové střechy) (hotové omítky, rozvody, dlažby - tam to taky může lítat od 50 tisíc až po 300 a to není nic luxusního), bych pod 3,5 mega ani nečekala; bez pozemku a vybavovaček na začátku, přípojek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9124
19.4.16 12:51

@Ijaa ono rozdíl mezi dvousklem a trojsklem je v dnešní době celkem minimální. My naceňovali všude obě varianty a ve finále byl rozdíl asi 15 tisíc na celý barák, což v celkové zakázce bylo fakt nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
19.4.16 14:06

@iwa83 Dnes už to moc rozdíl není. My dávali okna před pěti roky a rozdíl tam byl znatelný. Ale já tím spíš chtěla upozornit na to, že se dá sehnat mnohdy lepší alternativa za stejnou cenu. Já strávila i několik hodin denně prohledáváním internetu, porovnáváním vlastností materiálů, hledáním alternativ a psaním žádostí o cenovou nabídku a vyplatilo se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
19.4.16 14:08

Tak 3,5 mil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9124
19.4.16 15:05

@Ijaa tak to před 5ti lety asi jo, dnes je to už zanedbatelné. A na novostavbu bych dvousklo nedávala. Něco jiné je nezateplený panelák… nebo starý barák, který obecně není dobre zaizolován.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
19.4.16 15:42

Diky moc za dosavadni nazory!! :D :kytka: Stavet sami nebudeme, protoze pracujeme a mame deti, manzel dela na sebe a jezdi domu az vecer. Co se tyce tvarnici a cihel- tak mame dva kamose s vetsi stavebni firmou, ale bohuzel daleko na Morave, a oba rikali, ze by do klasickych cihel uz nesli, jelikoz jsou duty, coz Ytong neni a ma pry celkove tim padem lepsi izolacni vlastnosti. Tim tady nechci rozpoutat diskuzi na tema cihlaxtvarnice, jen jsem chtela napsat, proc jsme zvolili ten Ytong.
No mame to asi takto: Kdyz odectu castku za pozemek, tak za kompletni barak vcetne velke dvojgaraze /je i vyssi neb mame auto 2m vysoky/to dela 4 mega, coz mi prislo strasny, protoze to bude stavet firma kamarada a dozor bude delat taky nas znamy, co ma na to razitko. Jinak bych to do toho snad nesla. A prave mi prisla ta castka za oboji- barak i garaz nejak moc, ale asi jsem naivista 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9124
19.4.16 16:31

@nevia no to mi nepřijde tak moc, když je to na komplet + dvougaráž… krov, krytina, komín (jestli ho budete mít), stropy…
hlavně pokud se můžeš na firmu spolehnout…My u svépomocné stavby se za ten čas naučili, že rozpočet je potřeba počítat o 20% víc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
19.4.16 16:43

Ted jsem zjistila, ze to je bez oken a bez dlazby. No jsem z toho uplne na prasky, prijde mi to silena castka, kdyz jeste pripocitam ten pozemek. Nejdrive to bylo o dost min, kdyz se nepocitalo s tak velkym proarmovanim (diky iwa83 za zminku :D ) a s nejakou silnejsi izolaci do strechy, aby nebyla moc hlucna. Uvidime. Teda ale obdivuju kazdyho, kdo stavi svepomoci :palec: Kazdopadne diky moc za nazory :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
19.4.16 16:46
@nevia píše:
Diky moc za dosavadni nazory!! :D :kytka: Stavet sami nebudeme, protoze pracujeme a mame deti, manzel dela na sebe a jezdi domu az vecer. Co se tyce tvarnici a cihel- tak mame dva kamose s vetsi stavebni firmou, ale bohuzel daleko na Morave, a oba rikali, ze by do klasickych cihel uz nesli, jelikoz jsou duty, coz Ytong neni a ma pry celkove tim padem lepsi izolacni vlastnosti. Tim tady nechci rozpoutat diskuzi na tema cihlaxtvarnice, jen jsem chtela napsat, proc jsme zvolili ten Ytong.
No mame to asi takto: Kdyz odectu castku za pozemek, tak za kompletni barak vcetne velke dvojgaraze /je i vyssi neb mame auto 2m vysoky/to dela 4 mega, coz mi prislo strasny, protoze to bude stavet firma kamarada a dozor bude delat taky nas znamy, co ma na to razitko. Jinak bych to do toho snad nesla. A prave mi prisla ta castka za oboji- barak i garaz nejak moc, ale asi jsem naivista 8o

tato cena je za dům+dvojgaráž zcela reálná…jinak zdůvodnění proč ytong (je plný) není správné, je potřeba porovnat jak pevnost (čím větší, tím lepší), tak hodnotu lambda-součinitel tepelné vodivosti, či hodnotu U-součinitel prostupu tepla -čím je číslo nižší, tím lépe materiál izoluje…dutiny jsou tam právě proto, aby se docílilo tep.izol.vlastností (vzduch je izolant)…ytong má v sobě mraky vody, déle trvá, než stavba vyschne a dlouho je v takovémto domě syrovina…ale to je na každém na zvážení, mně je ytong nesympatický a barák bych z něho nechtěla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9124
19.4.16 17:10

@nevia rozhodně co se neplatí ošidit je právě armování desky, resp. pasů - to už nikdy nedoděláš a jestli to začne praskat, tak je to průser. Fakt že jo. My měli na výpomoc u sklepu nějaké maníky a furt brblali, že to zbytočně armujeme, že by stačila půlka… no ale byli tam chlapi na práci ne na rozhodování…

@Adinka_2012 To jsou dost silné slová proti ytongu. Chápu, že Ti může být nesympatický a že by si ho nechtěla. Ale rozhodně ytong v sobě nemá z princípu o nic víc vody jako cihla. To že saje asi líp a rchlejc proti cihle je asi pravda (nikdy jsem to nezkoušela). Ale ytong zároveň tú vlhkost daleko rýchlejc odvede zpět do prostředí. Každá stavba (cihly, ytong, porfix, VCT) by se měl nechat vymrznout - to že se to nedělá je druhá věc. A ano, záleží jak je to moc prechcané když se tomu udělá střecha a zda se pokračuje v pracech nebo se to nechá stát (přes zimu). Ono daleko víc vody opět narveš do baráku při vnitřních omítkách (když se nedělají suché omítky typu sádroš). To se pak musí větrat, případně topit a větrat. A zase musíš dle stavebního materiálu zvolit i správnou omítku (vnitřní, vnější - aby se nezabilo to co má daný materiál jako „plus“). Natáhnout na ytong pod omítku lepidlo a celoplošně perlinku je právě blbost na n-tú…

Ale ono je dnes trend na jar (v březnu) začít stavět a na Vánoce bydlet. To ten barák nestihne vyschnout ani z cihel ani z ytongu - to se pak nedá divit, že to je vlhké.

A ano, máme barák z ytongu, včetně schodů i masivní střechy a neměnila bych. Zase se nám nikdy nestalo, že by nám táhlo přes zásuvky jako sousedovi, který má právě z cihel. Tohle ale není argument proti cihle! My naopak když cokoliv věšíme do zdi, tak víme, že bez special hmoždiněk to nepůjde. Prostě každý matroš má něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
19.4.16 17:40

Teda holky, jak toto vsechno vite!! 8o
Ja sama jsem chtela nejdrive barak z klasickych cihel v domneni, ze je to nej, pak to manzel prave konzultoval a vybrali jsme Ytong. Ja myslim, ze oboji ma svoje pro a proti, jak se tady uz pise, kazdopadne presne jak rika iwa83- trvam do dobrych zakladech, to je nejdulezitejsi. No kazdopadne jsou to teda palky za ty baraky, nejak se mi do toho ted nechce. Puvodni rozpocet s mensi garazi a bez dobrych zakladu, byl nizsi. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9124
19.4.16 17:46

@nevia u jakéhokoliv rozpočtu počítej aspoň s 20% rezervou. Pro jistotu. Tyhle rozhodnutí jsou těžké, ale není radno je uspěchat - jsou to rozhodnutí na „celý“ život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
19.4.16 17:49
@nevia píše:
Teda holky, jak toto vsechno vite!! 8o
Ja sama jsem chtela nejdrive barak z klasickych cihel v domneni, ze je to nej, pak to manzel prave konzultoval a vybrali jsme Ytong. Ja myslim, ze oboji ma svoje pro a proti, jak se tady uz pise, kazdopadne presne jak rika iwa83- trvam do dobrych zakladech, to je nejdulezitejsi. No kazdopadne jsou to teda palky za ty baraky, nejak se mi do toho ted nechce. Puvodni rozpocet s mensi garazi a bez dobrych zakladu, byl nizsi. :lol:

trvej na všem!!! žádné ústupky, dobré základy, rovné zdivo, výztuž do věnců, překlady, hydroizolace, zateplení, osazení oken, krov, instalace, prostupy, prostě všechno je důležité, než se pak tlouct do hlavy…na baráku všechno ze vším souvisí, nesmí se ošulit nic, co se týče staveních věcí, slevujte pak na vnitřním vybavení, toť má rada :)…a hlavně, i když bude stavět firma, známý, atd., vždy si trvejte na svém (on každý chytrák do „fochu“ bude pindat, že je to zbytečný) a hlavně KONTROLUJTE!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí