Stavba domu - odhad ceny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1174
19.4.16 17:56

Já nechci brojit proti ytongu, ale argument, že má lepší izolační vlastnosti, protože není dutý je tedy ptákovina na entou. Právě čím více dutinek, tím lepší izolační vlastnosti. Samozřejmě všechno se da zkazit a i z ytongu se dají postavit křivé zdi, stejně jako nekvalitně poskládané zdivo z dutých cihel profukuje. Pokud dutou cihlu, pak jedině broušenou s celoplošným lepidlem. Každopádně ke každému materiálu jsou technické listy, kde se dá zjistit tepelný odpor. Izolaci do střechy rozhodně doporučuji neošidit hlavně kvůli teplotě. V létě pak bývá pod střechou pekelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56264
19.4.16 18:00

No, 4 mega je slusna cena. Ytong ne. Za me tedy. Mame superizolacni porothem a ani jsme nemuseli zateplovat. Na čem bych trvala je tepelne cerpadlo, poradna okna a neosidit hrubou stavbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
19.4.16 18:09

U tepelného čerpadla je potřeba si spočítat návratnost investice, které jsou statisícové+el. na provoz, která je nezbytná, navíc opravy jsou velmi drahé a nevěřím, že se v zařízení plné elektroniky nic za 10 let neporouchá…dnes je to velký trend, dle mého stále velmi drahý špás…my jsme si ho nedali, sousedovi se porouchalo a místo opravy si dal kotel na nevím už co, další soused si do novostavby tč taky nedal…je potřeba si to spočítat, vč. nákladů na provoz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9126
19.4.16 18:09

@Ijaa já ani netvrdila, že má lepší izolační vlastnosti než cihla. My máme 45 cm lambdu a taky už nezateplujeme ( @jkra ). Nejsem fanda polystyrénu a to ani na cihle a už vůbec ne u ytongu. Asi se s tím líp staví - když je 25 nebo 30 cm silná obvodová zeď a pak na to plácnout zvenku dalších 20 cm polystyrénu. Ale to jsme nechtěli. my si na tú 45 „museli“ postavit jeřáb, pač od 4 šaru se to nedalo zvedat. Ale vyřešilo se to a dál jsme pak frčeli ve dvou - víc ani nešlo, právě proto, že byl jen jeden jeřáb :) Izolační vlastnosti už 2 roky nesleduji, tak nevím kam se to posunulo.

pak je otázkou zda pak cena ještě vyváží „úsporu“, resp. tepelně izolačné vlastnosti. O pasivním baráku jsme neuvažovali, ani ne koli tomu, že jsme stavěli svépomocí, jako proto že by to vyšlo o dost dráž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
19.4.16 18:31

No presne to se uz totiz deje- puvodni projektant mel presne tyto hlasky- to neni nutny atd.. Nechali jsme udelat pruzkum pudy a nakonec z toho vylezly ty proarmovany zaklady, jiny by tam delaly paseku. Ja jsem prave clovek puntickar, co taky bohuzel vse resi az moc, takze to me budou pak ti stavebnici milovat :-D Uz ted, co se projektu tyce, jsem dost prudila. No, ale u takove veci je to na miste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
19.4.16 18:41

Jo a jeste k tomu ytongu- nam navrhl staveb dozor dat ytong 30tku/ted nevim ty parametry, ale jde prave o ytong, co se pry uz dokonce nemusi zateplovat- volal kvuli tomu jeste pro potvrzeni do vyzkum ustavu, kde ma kamose/, no a na to jeste pro sychr izolaci, ale jen desitku. No je to pan, co sedava v komisi u zkousek inzenyru, co usiluji o razitko, co je opravnuje delat dozor, tak snad vi, o cem mluvi. Ja uz jsem z toho zmatena, co clovek, to jinej nazor. No tak snad nam to bude takto stacit. Barak ma vypocitanej stitek na B.
Tepelny cerpadlo jsem si uz vyzkousela v predeslym bydlenim, uspora to je, ale bohuzel jen mala- srovnavali jsme s par kamaradama, a hlavne-silene to huci :pocitac:. Mozna ty drazsi typy ne, my meli cerpadlo za 50litru, takze tu levnejsi verzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9126
19.4.16 18:56

@nevia soused má tepelné čerpadlo a spíš to vadí nám, když vyjdeme před barák. Kor v noci to je slyšet. Ale zase že by jsme to slyšeli přes ventilačku, to zase ne. Ale taky jsme hned věděli, že soused už topí :) U nás kolem je to docela „populární“ způsob topení.

Já už nevím jak nám vyšel štítek - vím, že mě to tenkrát dost překvapilo, že kdyby jsme se trochu víc snažili, že jsme mohli mít pasivní parametry. Ale jak jsem psala, pasivní jsme nechtěli.

No jakékoliv základy se musí armovat, ne? Si ani neumím představit, že by mi někdo řekl, že nemusíme. Zaleží jak moc. My armovali poctivě. I pak pod panely (strop) mazaninu jsme armovali a to byl pěkný vopruz v těch 5 cm. Všechny betóny jsme vibrovali.

Pokud stavebnímu dozoru věříte, tak to už dál „nediskutujte“ - každý Ti řekne to čeho je zástancem. A jednou se rozhodnout musíš. Je dobré se ptát, zjišťovat zkušenosti, názory, ale ten definitivní je na vás. Záleží i kde jste - jaká nadmorská výška, ráz počasí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
19.4.16 19:02

@iwa83 To psala zakladatelka, že nějací její známí tvrdili, že je ytong lepší, protože není dutý.
My jsme též plánovali nezateplovat a nakonec zateplíme, i když s naší tloušťkou zdi 40 cm v heluzu sti to není nezbytně nutné, úspora přeci jen bude.

@Adinka_2012 Musím souhlasit, že to tepelné čerpadlo se spíš nevyplatí. Ta návratnost tam prostě není. Samozřejmě se dají pořídit extrémně levná tepelná čerpadla, ale u nich je to většinou na úkor účinnosti nebo kvality zpracování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
19.4.16 19:21

No pry plno lidi vubec nearmuje, ikdyz se to ma. Nam navic zjistili v pude sprase, takze to je pry naprosto nutny /projektant to armovani v projektu taky vubec nemel!!/. Pokud ma nekdo zdi tech 45, tak pry se zateplovat nemusi, ale na tu nasi tricitku to dame.

A jaky mate vytapeni? My tam budeme mit plyn i elektro, ale porad vahame- jedna varianta- elektrika- jen topeni v podlaze, druha varianta plyn kotel.

Taky se porad dohadujeme, co na strechu. Bude pultova se sklonem 8stupnu a na to se da dat uz pouze plech. Pry jsou plechy dnes uz kvalitni a kdyz se da dobra izolace, neni nic slyset- myslim dest atd. My meli plech u predesle strechy /nevalne kvality/ presto neslo nic slyset. Samozrejme, ze se mi libi vic taska, ale tu nejde na tento typ strechy uz dat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9126
19.4.16 19:30

@nevia tak to vím přesně co bych si o takovém projektantovi myslela, kdyby mi projektoval barák bez armování pasů, resp. desky, resp. věnců…

s pultovou střechou nemám zkušenosti. My máme klasickú sedlovou, obytné podkroví a ještě půdu. Ale plechu bych se nebála. Ale nevím jak je to s tepelnou akumulací - asi je to horší než betonová taška. On ten plech asi i víc pracuje skrz teplo… fakt nevím. My máme ale celooplechovaný komín a to bylo to nejlepší co jsme mohli udělat.

my topíme peletami (máme podsklepeno a tam kotelnu a peletkárnu) takže my jsme dost nestandard. Elektriku jsme nechtěli. TČ taky ne. Plánujeme pořídit záložný zdroj elektriky aby při výpadku fungoval právě kotel a čerpadla. Elektrikou topí soused a dost si pochvaluje - jak ušetří. Ono je pak jiný tarif, takže máš levnější elektriku i na běžný provoz domácnosti. zbytek kolem má tepelné čerpadlá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
19.4.16 19:49

My topíme uhlím v kombinaci s podlahovým vytápěním. Plyn u nás není. Po zateplení polystyrenem se dostaneme na úroveň nizkoenergetickeho domu a tak uvažujeme o solárních panelech, které budou ohřívat akumulační nádrž pro podlahové vytápění a jen v mrazech bychom najížděli kotel. Ale to je zatím ve fázi úvahy. Musíme to vše ještě propočítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
19.4.16 19:51

Ohledně projektu, ono záleží, co si člověk zaplatí, projekt pro stavební povolení je hodně jednoduchý a podle něho člověk mimo obor nepostaví-ale je fakt, že jsem viděla projekty pro stavení povolení, které nechápu, jak mohly na úřadě projít, byly to takové primitivní malůvky. Je fakt, že dříve v práci jsme na běžné základové poměry do pasů výztuž nedávali, teď už ano. Málo zákazníků si je ochotno připlatit za geologický průzkum, dle kterého se základy navrhnou na míru, málo zákazníků si je ochotno připlatit za výškové zaměření pozemku, které výrazně ulehčí osazení domu do terénu a následné terénní úpravy…Ono se to nezdá, ale je toho fakt hodně, co se musí řešit. Hlavně u netypickým domů s hodně detaily, které je potřeba mít vyřešené, aby dům vypadal tak, jak je navržený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
19.4.16 20:01

No presne- primitivni maluvky, tak by se to dalo nazvat… s tim armovanim jsem rikala nesmysly- armuje se pry vsude, ale dle naseho geol pruzkumu musi byt hlubsi pasy a vice proarmovany, nez je obvykly. Jinak peletami topi moji rodice a chvali si to. K podlah. topeni- mne nejdrive prislo divny, ze by to vytopilo barak, ale pry se to tak bezne dela, tak jeste uvidime. Pro osazeni domu do pozemku jsme meli geodeta, tak snad je to tam dobre vymereny. Jinak holky jste moc hodny, diky za veskery info! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
19.4.16 20:04

@nevia
já můžu podlahové vytápění jen doporučit, super to vytopí, když je dobře navržené, a hlavně je to příjemné, rovnoměrné teplo, může se topit i na nižší teplotu, pocitově se to vyrovná. Doporučuji dát i do sprchového koutu aspoň smyčku, super, když lezete do sprchy s teplou podlahou, nesmí být ale vanička. V jednom máme a v druhém ne a je to opravdu znát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
19.4.16 20:09

Jinak ještě k tomu zateplení, je normou předepsané, jaké minimální hodnoty součinitele prostupu tepla musí jednotlivé konstrukce mít, projektant to musí ke stavebnímu povolení dokládat, vč. energetického štítku. Ale na tyto hodnoty se běžně nenavrhuje, navrhuje se na daleko lepší, teda aspoň, co jsem já zažila, domy se běžně navrhují jako nízkoenergetické, to se dle mého ještě vyplatí. O pasivním bych už v našem podnebném pásmu trochu pochybovala, tloušťky izolací a s tím nadstandardní konstrukční řešení se myslím nevyplatí, ale je to pouze můj „pocit“, nikdy jsem to nepropočítávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí