Stavba domu vedle rodičů

Anonymní
28.2.20 01:13

Stavba domu vedle rodicu

Ahoj,
chtela bych poprosit o radu…
Rozhodujeme se s pritelem, zda postavit na pozemku u mych rodicu. Je to na dlouhe povidani, tak to co mozna nejvice zkratim. ;)

Nase soucasna situace:
Zijeme „na hromadce“ (zname se 4 roky a na svatbu nebyl cas a ani penize, btw ja jsem 1× rozvedena).
Mame dve deti, dvouletou a pulrocni holcicku.
Bydleli jsme nejprve v hl. meste v podnajmu, pote jsme se prestehovali na SV do okresniho mesta do podnajmu a cca 15 min od pritelovych rodicu - ani misto a bohuzel ani blizkost pritelovych rodicu nebyla to prave orechove, a tak jsme se prestehovali do krajskeho mesta do podnajmu, cca 2 hodiny od pritelovych rodicu a 1 hodinu od mych rodicu.
Radi bychom do sveho, nejlepe do domku se zahradou, ale nejsou finance a bojime se vysoke hypoteky a jejiho splaceni.

Mame moznost bydlet u rodicu na jejich pozemku s tim, ze budeme mit mezi parcelami plot a tak kazdy sve soukromi na zahrade.

S rodici mam dobry vztah. Jsou to moc hodni lide a nemame s nimi doted za 4 roky zadny vetsi konflikt (jen ja se nekdy chytnu s mamkou, je ucitelka a jsme rozdilne povahy a od meho detstvi me nikdy moc nevnimala - tj. nejsme kamosky a nechodime spolu na kafe a nakupovat - a spis ji zalezelo vzdy na tom, jak me a tim i ji vnima okoli a jestli jsem uspesna a poslusna holcicka, tj. nema rada, kdyz tomu tak neni a nerada posloucha me nazory - hlavne ty, se kterymi nesouhlasi, takze mame celkem treci plochy). Myslim, ze nam soucasna vetsi vzdalenost vyhovuje a mame diky tomu lepsi vztah. Prece jen uz doma nejsem pres 10 let, tj. uz jsme si na to zvykli. ;)

Tatka, to je pohodar a miluje svoje vnucky. :) Nikdy by nam nechtel nijak ublizit nebo nas trapit, je s nim povetsinou rozumna rec.
Oba se tesi, ze u nich budeme bydlet a ze nas - a hlavne vnucky budou mit nablizku.
Btw jeste bych mela dodat, ze jejich hlavni konicek je zahrada a prace na/kolem ni, nikam moc nejezdi a jsou porad doma (i o vikendech), oba pracujici padesatnici. Takze povetsinou resi zahradu, zvirata, praci a pak nas - svou rodinu.

Pritel je hrozne moc hodny, nekonfliktni, pracovity… A zatim by taky rad stavel, ale taky se boji… Pochopitelne ma rad svuj klid a soukromi. Pro nej to jsou „tchanovci“ a trochu se boji toho, jak to bude fungovat…

Ted naposledy jsme resili, ze by nasi u nas za tim novym barakem chteli nechat maliny a do rohu pozemku dat kompost… A kdyz jsme jim rikali, ze bychom za domem radi meli venkovni posezeni, tak jsme byli presvedcovani o tom, ze sezeni by bylo lepsi pred domem, atd. Tak nevim, no… Dum jeste ani nestoji a my uz se toho desime dopredu. Otazka je, jestli to neni moc dopredu a zbytecne… Kdyz se s nimi fakticky da o takovych vecech diskutovat. :)

Je tu spousta pro a proti… Nebudeme uz tolik pendlovat a na navstevy budeme jezdit jen za jednimi rodici… Ale zas prijdeme o 100% soukromi, ktere ted mame…

Jedna kamaradka mi rika: „Jdi do toho! Budes mit konecne hlidani atd.“ a druha rika: „V zadnem pripade - od rodicu co nejdal“ :) Tak babo rad…

Co myslite, mame do toho jit? :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
28.2.20 01:19

Já bych do toho určitě nesla…pokud mas rada svoje soukromí myslím ze se tím určitě naruší a už nikdy nebudeš doma “ sama “ rodiče budou vědět kdy jste doma kdy pryč a budou moct chodit jak chtějí a určitě je nebudeš chtít vyhazovat…mohlo by to ty dobre vztahy narušit..ale každý to má jinak…já se rozešla s ex přítelem protože přesně na jednom pozemku stavěl s rodinou a už představa ze budou pořad “za zadkem” a soukromí zmizí mě desila tak jsem do toho radši nesla

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
28.2.20 01:25

Pokud bude mezi domama plot a pevne stanovene hranice s rodici predem (nelezt k vam jak do kravína, neodemyk si sami, pripadne se hlasot pred navstevou, neresit vasi nevypletou/neposekanou zahradu) tak je to budoucna vyhodne reseni pro obe strany.

Ted mas deti malicke, ale pak treba pomoc pri navratu do prace pri vyzvedavani deti ze skolky/druziny/skoly nebo hlidani pri/po nemoci deti je neocenitelna. Vzajemne si vypomoci pri nakupech/byt doma pri remeslnikach apod nebo hlidani domu pri dovolenych/obstaravani zvirat nebo letni urody apod.

Navic rodice nemladnou a jednou ocenis pri peci o ne, ze nemusis za nima slozite dojizdet…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.20 01:32

@Hanka1 Dekuju moc za radu a nazor, Hanko :) :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.20 01:36

A tobe/Vam take dekuji za nazor… To je to, ceho se nejvic bojim - aby tam byl pritel spokojeny, abychom i tak meli sve soukromi a neprisli o nej a aby nam nijak tyhle „bydlici“ „sousedsko-rodinne“ malichernosti nenavrtaly do vztahu. To bych radsi bydlela nadosmrti v panelaku v podnajmu. ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.20 02:01

Mamka si udelala rekonstrukci pudy v dome svych rodicu, jeji pritel s nimi vychazi ukazkove, maji vlastni kuchyn, toaletu, sice ne vchod, ale jsou tak v pohode, ze vecery travi spolecne u nich dole a i spis mamka vari dole a nahoru chodi jen spat…ten pritel tam pomaha dedovi se drevem, se zahradou, proste idylka, ale ja bych tam s manzelem zit asi nemohla. Byt mame super vztahy nekdy mam pocit ze ma mamka radeji manzela :D proste mam rada svoje hnizdecko podle sebe.
Znam par co si postavili dum u rodicu chlapa, prave protoze byl pozemek zadarmo. Rodice pomahali se stavbou, financne je teda nepodporovali, ale pomahali, no a jakmile se dum zkolaudoval tak si drazi rodicove z nich udelali sluhy, holka jim denne musela varit dve jidla, uklizet, chlap zas udrzovat zahradu. Rodice vyhrozovali, ze to na ne neprepisou, ze je povinnost deti se o rodice postarat ve stari, je jim lehce pres 50 :nevim: vitalni, ted co jsem slysela tak snad chteji jit do predcasneho duchodu, ze je budou zivit mladi :zed:. Stat se muze cokoliv

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.20 02:09

Napíšu anonymně, jedná se o rodinu.

Jak už je zmíněno výše, tak bez striktně daných mantinelů, kterých se obě strany budou opravdu držet, to nemá cenu. Lidi si toho rádi spoustu naslibují, kdy nic není problém, ale pak ta realita…

Například můj bratr. Před podpisem hypo se rozešel s přítelkyní. Měli stavět na pozemku jejich rodičů. Rozumněli si, nic nebude problém, vše fajn. Pak přišlo na lámání chleba, reálné plánování, diskuzi jak to chtějí. A už to začalo. Proč to vlastně rozdělovat plotem, však jsme rodina, pes neexistuje, to nemyslíte vážně, štěká a my máme kočku. Vysázet stromy, proč, dělají akorát bordel. Ohledně posezeni, že by měli hlásit návštěvy, kvůli hluku atd., atd… Bratrovi došlo, že by to nikdy nebylo JEJICH doma, ale vždy U RODIČŮ doma. Přítelkyně ho nepodržela, nechtěla se přiklonit k žádné straně, resp. chtěla ve všem vyhovět rodičům, ať je klid, však o co jde, jsou a budou všichni rodina (plot, psa atd. se přece obejdou). No dopadlo to, jak to dopadlo. Vzdal to, nedokázal si představit uvázat se k x milionové hypo a nežít si alespoň trochu po svém. A to jí měl fakt rád a žádost o ruku byla na spadnutí.

Tady najdeš nespočet diskuzí na téma mezigeneračního bydlení. V drtivé většině případů to prostě dělá časem zlou krev. U Vás by šlo o pozemek, ale je to to samé. Pro ně to bude vždy jejich pozemek, logicky. (viz maliny na rohu a kompost).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.2.20 02:18

Ještě dodám, že před rozchodem chtěl, aby si raději našli pozemek vlastní, bez nějakých ale. To byl problém. Přítelkyně nechápala proč, když má přece k dispozici pozemek rodičů. Nechtěla jinam, (přitom tam figuroval ještě sourozenec, takže bylo nutno počítat s nějakou kompenzaci pro něj). Tož tak :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
15995
28.2.20 04:52

Hele fakt zalezi. My mame v rodine 2 pripady takhle rozdelenych pozemku a oba funguji dobre, ale je to tak, ze vzdy ma ten novy dum pristup z opacne strany (z druhe ulice) a pozemky byli dost velke, aby nebylo slyset kazdy p*d. Pozemek se rozdelil a kazdy si jel na svem. Pred navstevami se ohlasovali obe strany. Uprimne bych nesla do reseni, ze by neco meli na vasi strane atd a kdyz vam do toho uz ted kecaji…tezko rict no. Zalezi, jake maji duvody, rict nazor muzou, ale jak se staveji k tomu, kdyz budete trvat na svem? Treba s tim posezenim - nevim, jak to budete mit cele situovane, muzou to myslet dobre (at mate vic soukromi) nebo ne tak uplne (jestli to naopak znamena, ze by vas meli lip pod dohledem). Jinak neni to samozrejme to same, ale my bydleli s babickou velice blizko a zadne prepadovky ani obtezovani se nekonalo, ona se s mamkou moc nemusela, v tomhle pripade to mozna bylo napomocne :mrgreen: Pro nas deti to bylo dobre, ja kolikrat zkoncila u babicky po skole, pac jsem si neustale zapominala klice :lol:, stacilo zatukat o par dveri dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3327
28.2.20 05:24

My bydlíme od našich asi kilometr a je to nejlepší možná vzdálenost za mě. Dochozí pěšky, s hlídáním, vyzvedáváním, ničím není problém, a přesto se vidíme jen když cíleně chceme. Já bych teda možná neměla problém ani stavět na parcele u nich, ale naši se do ničeho nepletou a ani názory mi necpou, max když si o ně řeknu. Ale zase to hlídání apod… Nevím no, pokud by byli ochotni nechat si svoje moudra pro sebe, šla bych do toho, jinak radši dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101757
28.2.20 05:59

No, zacala bych prvni otazkou, jsou ochotni ten pozemek prepsat na vas dva?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
28.2.20 06:24

Bydleni s rodici vzdy vyzaduje pevne stanovena pravidla, pres ktere nejede vlak a poradek v majetku, to znamena prepsat pozemek hned a ne ze az nekdy. Ja treba bydlim s tchanovci a vychazime spolu dobre, vsichni jsme klidne nekonfliktni povahy a od zacatku mame vytycene hranice vlastniho soukromi a vlastni pole pusobnosti na pozemcich, do kterych si nezasahujeme. Zatim to funguje dobre a snad se to nezmeni :mrgreen: tchyne je skvela zenska a povahove jsme si hodne podobne, takze si jdeme do noty, tchan je taky hodny chlap, jen je zvedavy, takze obcas ma tendence se ptat kde jsme byli, kam jedeme apod., ale neni to nic, co by se nedalo prezit a delal by to i kdybychom bydleli nekde jinde :D Vlastnim jeste stavebni pozemek vedle svych rodicu a tam treba vim, ze by to nefungovalo vubec, takze ho jednou zdedi nase dite a treba bude s mymi rodici vychazet lepe a asertivneji :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.20 06:50

Pokud na váš neprepisou pozemek, tak tam stavět nebudete. Švagrová má barák vedle nás (my bydlíme s rodiči) a rodice jim museli pozemek přepsat, jinak by to nešlo. Mám to z první ruky :pankac:

• Citovat
  • Upravit
7712
28.2.20 07:04

Ac mam sve rodice hodne rada, rodice manzela taky, vychazime se vsema super, bydlet bych vedle nich nechtela. Proste ten generacni rozdil tam je a bude, i kdyz se nastavi sebevetsi hranice, tak podle me budou veci, co te budou stvat. Nemam v mem okoli snad nikoho, kdo by to mel uplne idylicke, bohuzel. Samozrejme vyhody to ma - babicka s dedou pohlidaji. Ale to je zrovna to, ze budou chtet deti co nejvic videt a treba u vas casto budou, uz ted vam rikaji, kde mate mit posezeni, co by bylo lepsi. Mne by tohle vadilo no…
My bydlime od obou rodicu cca 50 min a je to dle meho akorat. Vim, ze sice nehrozi vyzvedavani ze skolky, skoly a podobne, nekdo to naopak oceni no, nerikam.
Popravde i pres super vztahy mi vzdycky muj tatka rikal, ze uz i deda (jeho tatka) a pradeda (jeho deda) rikali, ze souziti vice generaci nedela nikdy dlouhodobe dobrotu. Nasi bydleli nejaky cas u babicky s dedou, nez postavili, takze verim, ze vi, o cem mluvi :mrgreen:

Ale tohle musite promyslet sami ;) sepsat si treba klady a zapory, popremyslet, jak budete reait, ldyz vam do neceho budou mluvit a rikat svuj nazor, jak to budete brat…kdyz to bude jednou, dvakrat, ale kdyz na vse a budete mit nazory rozdilne, zda nebudete litovat, jaky to bude mit dopad na tvuj vztah s pritelem. Vse je treba promyslet ;)

Ono vzit si hypoteku neni v dnesni dobe sranda, ale bez ni malokdo postavi. Taky mame ji mame, da se to zvladnout, i kdyz jsem na rodicaku. Samozrejme to chce dobre pojiateni pro pripad nemoci, invalidity,… Muj nazor, nikomu ho nevnucuji ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2158
28.2.20 07:13

Nesla bych do toho!!! Uz ted mate konflikty a bude se to stupnovat, kdyz budete vedle sebe. Stat se muze, ze ti pritel zdrhne a ty budes nestastna a litovat, ze jste nesli jinam bydlet. Radsi s hypotekou na krku nez toto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí