Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@29 píše:
@Burj Chalifa Ano je to stanoveno přímo v povolení. U nás cca 4 roky.Ale pokud to nestihnete lze to za polatek asi 1000 kč prodloužit.
Já nechci stavět, ale mám kamaráda, který má naivní představu, že bude stavět postupně a svépomocně, jak budou či nebudou peníze, síly, tedy stavba se může protáhnout z 4 na 8,10…či nekonečno.
@Burj Chalifa my měli v žádosti o Stavební povolení 6 let, to nám stavební úřad zkrátil na 4 roky a měli jsme to přímo ve Stavebním povolení - rok kdy máme zkolaudovat.My to nakonec stihli, ale vím, že je možnost prodloužení za poplatek.Jak jinak. ![]()
Taky je možno nechat si dům zkolaudovat s drobnými závadami a ty potom odstranit, dodělat.
@29 píše:
@Burj Chalifa my měli v žádosti o Stavební povolení 6 let, to nám stavební úřad zkrátil na 4 roky a měli jsme to přímo ve Stavebním povolení - rok kdy máme zkolaudovat.My to nakonec stihli, ale vím, že je možnost prodloužení za poplatek.Jak jinak.
No ale co když má někdo furt jen rozestavěno, hrubou stavbu, bez střechy, topení, já nevím čeho všeho. Obávám se, že to tak vzhledem k jeho fin. poměrům dopadne. Stavební řízení nebo povolení přeruší? Jak to dělají lidé, co jim dojdou nebo nevystačí finance?
@Burj Chalifa jestli jde přerušit si nejsem jistá. Ale vím, že kdybychom to nestihli museli bychom žádat o prodloužení tenkrát to bylo asi na dva roky nebo na rok za 1000kč. Ale je to 5 let zpátky.
Třeba poradí někdo víc. ![]()
@29 píše:
@Burj Chalifa jestli jde přerušit si nejsem jistá. Ale vím, že kdybychom to nestihli museli bychom žádat o prodloužení tenkrát to bylo asi na dva roky nebo na rok za 1000kč. Ale je to 5 let zpátky.
Třeba poradí někdo víc.
Já už odhaduji průser dopředu.
@Burj Chalifa my teda mame v povoleni napsano, ze musime se stavbou zacit do 2 let, ale nemame stanoveno, do kdy musime stavbu dokoncit. jen u banky u hypoteky mame povinnost dostavet do konce tohoto roku a zkolaudovat max. pristi rok.
Ale mam kamaradku, co nevysli s penezi a chybi jim na dome zatepleni a omitka, plot a zpevnena prijezdova cesta (jsou v pamatkove zone, tak tam maji presne stanoveno, jak co musi mit) a pri kolaudaci jim presne stanovili, do kdy co musi dodelat. myslim ze zatepleni do roka a zbytek do 2 let, ale taky mi rikala, ze to jde za poplatek o neco prodlouzit…
Ahoj,
z hlediska stavebního úřadu je důležitý termín zahájení stavby a to do dvou let od vydání stavebního povolení. Jako zahájení stavby se považuje již např. zhotovení provizorního oplocení staveniště, nebo provedení části výkopu. Pokud není stavba zahájena a stavební povolení není na úřadě prodlouženo, pak se ruší. Ve většině stavebních povolení je uvedena i přibližná lhůta dokončení, ale ta lze kdykoliv prodloužit a termín dokončení stavby nemá stavební úřad právo nijak kontrolovat. Takže opravdu může stavět třeba 20 let, ale nesmí v nezkolaudovaném objektu bydlet.
@Bella13 píše:
Ahoj,
z hlediska stavebního úřadu je důležitý termín zahájení stavby a to do dvou let od vydání stavebního povolení. Jako zahájení stavby se považuje již např. zhotovení provizorního oplocení staveniště, nebo provedení části výkopu. Pokud není stavba zahájena a stavební povolení není na úřadě prodlouženo, pak se ruší. Ve většině stavebních povolení je uvedena i přibližná lhůta dokončení, ale ta lze kdykoliv prodloužit a termín dokončení stavby nemá stavební úřad právo nijak kontrolovat. Takže opravdu může stavět třeba 20 let, ale nesmí v nezkolaudovaném objektu bydlet.
Děkuji ![]()
@Bella13 k tomu bydlení. Víme obě, že to jde. Stačí říct, že hlídá stavbu apod. Stavebnímu úřadu se u soudu těžko něco takového dokazuje. Aspoň nám to říkal úředník z něj při neformálním rozhovoru. ![]()
@29 Ahoj to máš pravdu
, my jsme se nastěhovali asi tak 2 měsíce před kolaudací, ale měli jsme všechno hotové. Na kolaudaci jsem se paní ze stavebního úřadu ptala jak se řeší předčasné užívání a podle čeho se to posuzuje a bylo mi řečeno následující: záclony mohou být i ve stavbě, to samé se týká nábytku a oblečení, ale vzhledem k tomu že máme želvu, tak ta už by byla brána jako důkaz, že je objekt využíván
, to samé se týká např. i kytek. V podstatě tam nesmí být nic živého - toť názor úřednice ![]()
http://www.domika.cz/…20rizeni.htm
Chápu to tak, že svépomocí lze stavět nemovitost jen do určité velikosti. Jedná se o součet všech obytných ploch, tj. součet pater?
@Burj Chalifa
Svépomocí lze stavět všechny stavby, které lze povolit pouze tzv. ohlášením stavby (u kterých není potřeba stavební povolení) - což je např. rodinný dům do 150 m2 zastavěné (půdorysné) plochy. Většina úředníků do této plochy započítává i terasy apod… Rozhraní těch 150 m2 se týká staveb pro bydlení. Jak je uvedeno v článku, tak např. garáž nelze svépomocí stavět nikdy.
@Bella13 píše:
@Burj Chalifa
Svépomocí lze stavět všechny stavby, které lze povolit pouze tzv. ohlášením stavby (u kterých není potřeba stavební povolení) - což je např. rodinný dům do 150 m2 zastavěné (půdorysné) plochy. Většina úředníků do této plochy započítává i terasy apod… Rozhraní těch 150 m2 se týká staveb pro bydlení. Jak je uvedeno v článku, tak např. garáž nelze svépomocí stavět nikdy.
No to je na hlavu, že jo ![]()
@Burj Chalifa ![]()
tedy ještě upřesním, pokud je ta garáž samostatně stojící, pokud je součástí RD tak svépomocí stavět lze.
Na hlavu to je, ale takhle to říká stavební zákon ![]()