Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, prosím o radu. S přítelem jsme se rozhodli koupit byt. A teď nevíme jak si říct o slevu
. Při prohlídce byla jak majitelka, tak makléřka a nám se to právě nechtělo řešit před majitelkou. A ani jsme na tom bytě neshledali žádné veliké nedostatky, na kterých by cena šla stáhnout. Tak si říkám, že bych makléřce napsala mejla, ale nevím jak ho sesmolit
Moc moc prosím poraďte
Domluv se přímo s majitelkou bytu, jestli neprodá mimo RK, pokud tomu teda bude přístupná. My to tak udělali, vše jsme si přes notáře zajistili sami a jsem jen ráda. Hned to máš mínus provize - minimálně.
@Anyzek3 normálně bych to řekla. Většinou lidi co prodávají nemovitost s tím počítají, že je někdo stáhne na ceně. Řekla bych - Bereme, ale za tolik a tolik (samozřejmě rozumně
)
A máte nějkou konkretní představu o te slevě? Třeba z 700 000 na 600 000?
@BellinkaX píše:
Domluv se přímo s majitelkou bytu, jestli neprodá mimo RK, pokud tomu teda bude přístupná. My to tak udělali, vše jsme si přes notáře zajistili sami a jsem jen ráda. Hned to máš mínus provize - minimálně.
No to je možnost, ale mám pocit že ty RK jsou tak vyčuraní že jestli paní podepsala smlouvu tak některé tam mají napsaná dokonce provize i za to že to neprodají a nebo když to prodají mimo rk… takhle se to stalo mojí bábi, ale údajně tak RK nebyla moc oceňovaná jako dobra RK
A pokud chceš přes RK, tak ne přes mail ale rovnou osobně nebo telef. - jakože v na dnešní dobu je cena bytu přemrštěná, že chceš jít s cenou dolů (hlavně si zjisti cenu bytů po okolí). A na čem bys smouvala případně - záleží jestli je to nový nebo starý byt, panel nebo cihla, zateplený, plast okna? Elektřina v hliníku nebo mědi? Plísně kolem plast oken… atd, něco vždy najdeš.
A hlavně počítej s tím, že URČITĚ mají plno dalších zájemců, kteří cenu akceptují, to se určitě dozvíš jako první informaci.
@la-nika píše:
No to je možnost, ale mám pocit že ty RK jsou tak vyčuraní že jestli paní podepsala smlouvu tak některé tam mají napsaná dokonce provize i za to že to neprodají a nebo když to prodají mimo rk… takhle se to stalo mojí bábi, ale údajně tak RK nebyla moc oceňovaná jako dobra RK
jj, však to je třeba zjistit od majitelky. My se teda po prohlídce rozloučili s makléřem a šup nenápadně zpět do bytu (předtím jsem vždy koukala na jaké jméno zvoní a číslo bytu, že). problémek byl jednou, majitelé bytu byli s makléřem nejlepší přátelé, trapas no ![]()
@la-nika píše:
Ano, pokud je někdo hloupý a podepíše exkluzivní smlouvu, tak musí platit provize i kdyby to prodal vlastnímu otci. Pokud smlouvu o exkluzivitě podepsanou nemá, tak to jde obejít mimo RK. @Anyzek3 Exkluzivitou se RK většinou chlubí, takže o ni píšou už v inzerátu. Mrkni, jestli nezačíná např. „Exkluzivně nabízíme k prodeji tento byt…“ apod.
Jestli mají podepsanou smlouvu s realitkou tak ti to bez nich neprodaj, museli by stejně platit provizi. Ale určitě stačí zavolat makléři a říct za jakou cenu by jste to určitě vzali, většinou k nějakýmu kompromisu dojde.
@Seizdra hele občas jsou ti lidi hloupí, a mají smlouvu s realitkou a ani o tom neví. Viz. případ u nás kdy jsme chtěli kupovat barák ![]()
Cena je 2 150 000,– tak aspoň o 100tis.
No právě, doma se to lehce řekne… Ale pak když přijde na věc, tak nevím jak začít, já nikdy nebyla na smlouvání.. Tak sem si řekla, že zkusím prvně napsat mejla.
Na takové věci má správnou 'hubu" můj manžel. Nejlepši motivace je podle mě rychlá vidina peněz pro stávajícího majitele. Např. Cena bytu je 1.300.000,– tak jim říct že jste schopni jim zítra donést 1.150.000,–. Samozřejmě je to otázka možností.
Také pokud jste v lokalitě kde je nemovitostí dost, je třeba řict narovinu že dáte tolik a tolika hotovo. Hlavně se nebát a působit sebejistě. Peníze přece nesete vy, ne?!
@circus píše:
@Anyzek3 normálně bych to řekla. Většinou lidi co prodávají nemovitost s tím počítají, že je někdo stáhne na ceně. Řekla bych - Bereme, ale za tolik a tolik (samozřejmě rozumně)
Presne tak. Normalne na férovku zavolat maklerce at to rekne majitelce. Vetsinou majitel pristoupi alespon na nejaky kompromis… Taky jsme to tak udelali, kdyz jsme kupovali domek a klaplo to ![]()
@BellinkaX píše:
jj, však to je třeba zjistit od majitelky. My se teda po prohlídce rozloučili s makléřem a šup nenápadně zpět do bytu (předtím jsem vždy koukala na jaké jméno zvoní a číslo bytu, že). problémek byl jednou, majitelé bytu byli s makléřem nejlepší přátelé, trapas no
Ahoj, právě jsme prodali byt a byla bych v tomhle opatrná, abyste o ten byt nakonec nepřišli. Jde o to jakou slevu si představuješ, pokud je to něco rozumného jako 50 tisíc, tak bych to řekla narovinu, bohužel asi makléřce, protože předpokládám, že kontakt na majitelku nemáte. Klidně bych řekla: Ano, máme zájem, naše představa o ceně je taková. Vyhovuje Vám to? a hotovo. My jsme měli např. zájemce tři najednou a když ten jeden očekával, že z 1,7 milionu půjdeme dolů na 1,3, tak jsme se s ním už ani nebavili
Ale byli jsme připravení jít na 1,6, takže prostor na smlouvání tam byl ![]()