Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, zajímalo by mě, co byste udělali jinak při stavbě svého v pořadí druhého domu? Co se vám osvědčilo a co naopak vymstilo? Janča
Ze stavby našeho domu jsem si odnesla to, že jsme spoustu řemeslníků najali naprosto zbytečně. Mylně jsme předpokládali, že bychom některé věci sami nezvládli, ale dnes vím, že zvládli, a to lépe než někteří „profesionálové“. U nás je to možná jinak, ale my žijeme v Německu a tam jsou řemesla, která se týkají stavebnictví, na strašlivé úrovni.
Pak bych vám také chtěla říct, abyste si nenechali nic vnucovat (je to tvrdý byznys a všichni se snaží jen vydělat), vše pořádně prodiskutovali, neukvapovali se a do stavby zapojili co nejvíc dobrých přátel, rodinu, zkratka lidí, kterým se dá věřit… Asi to působí tak, že tě tu teď trošku straším, to se omlouvám, ale já měla při stavbě našeho domu chvílemi i sebevražedné sklony.
Jeden chlap, který nám měl dělat podlahu, tak nejenže přišel o dva dny později, než měl, ale nakonec nám dokonce odmítl práci provést, protože takovou verbeš (Čechy) podporovat nebude. ![]()
1. Další dům bych nenechala tak moc předimenzovat, pokud ano tak bych ho zařídila dvougeneračně.
2. Nechala bych konzultaci ještě s interiéristou ne jen architekta, člověk nemá přehled o všech trendech a něco je k naštvání, protože už to nejde zabudovat.
3. Máme koupelnu spodní a horní, ale ta spodní je mnohem frekventovanější, sice byl cíl dát pokoje nahoru (a proto je tam velká koupelna), ale nakonec se stejně všichni míhají dole. Takže spodní dát větší a oddělit záchod od koupelny (to sice je tak uděláno, ale také na patře).
4. V kuchyni to chce oddělit spíž (máme ji zbytečně daleko) protože skříňka nestačí.
5. Garáž průchozí do domu.
Když to tak čtu, možná bych ten dům měla nechat zbourat:D
Anonym, část majetkových poměrů jsem tu už prozradila a nemusí tu být vše.
M.
Děkuji, velmi poučné k zamyšlení. No, těším se až to bud za mnou.
@prochazkatrajem kdybych měla znovu řešit stavbu domu, tak si raději koupím velký byt ![]()
@Anonymní píše:
1. Další dům bych nenechala tak moc předimenzovat, pokud ano tak bych ho zařídila dvougeneračně.
2. Nechala bych konzultaci ještě s interiéristou ne jen architekta, člověk nemá přehled o všech trendech a něco je k naštvání, protože už to nejde zabudovat.
3. Máme koupelnu spodní a horní, ale ta spodní je mnohem frekventovanější, sice byl cíl dát pokoje nahoru (a proto je tam velká koupelna), ale nakonec se stejně všichni míhají dole. Takže spodní dát větší a oddělit záchod od koupelny (to sice je tak uděláno, ale také na patře).
4. V kuchyni to chce oddělit spíž (máme ji zbytečně daleko) protože skříňka nestačí.
5. Garáž průchozí do domu.Když to tak čtu, možná bych ten dům měla nechat zbourat:D
Anonym, část majetkových poměrů jsem tu už prozradila a nemusí tu být vše.
M.
Souhlasím, ač se to nezdá, koupelna stačí jedna, ale pokud jsou nahoře pokoje, rozhodně bych tam dala záhod s umyvadlem.
Taky rozhodně ano pro garáž propojenou s interiérem.
A já až budu stavět vlastní, dole bude základní zázemí (ložnice, obývák, koupelna, kuchyň, chodba, kotelna, záchod) a možná ještě jeden malý pokoj a dalši patrro budu řešit jen případě, že bychom měli jako další dvojčata. Jinak bych chtěla dům určitě přízemní a malý. Velký je jen na starosti a zbytečně trávený čas věčným úklidem.
Aha, děkuji. Taky se přikláním k bungalovu moje polovička chce patro ![]()
Já bych moc chtěl mít taky zkušenosti… ale teprve nás to příští rok čeká.
@prochazkatrajem Aha, já jsem tím nemyslela bungalov, to je podle mě takový divný trend. Mám tak nějak pocit, že ty málo zkosené střechy jsou nepraktické a moc se do našich zemí nehodí, ale to už je o vkusu…
Nad tím jsem také přemýšlela, že další dům by byl hlavně přízemní, ale zase miluji tu horní terasu. Takže bych tam nechala ložnici rodičů+koupelnu+šatnu. Je zvláštní, jak často si lidi pořizují hodně nekvalitní ložnici i v případě, že mají dostatek prostoru.
Zbytek bych nechala dole, dokud jsou děti malé motají se v kuchyni/obýváku. Vlastní pokoj využívají až později. Je dobré mít pro děti pokoje oddělené, ale nemusí je mít obrovské, stejně utečou.
Je skvělé počítat se šatnou u pokojů (vestavěný výklenek), sádrokarton, šatní tyč a dveře. Člověk potom nemusí utrácet za drahé skříně a navíc to nenabourává ten užitkový prostor.
M.
@prochazkatrajem podobné téma je taky tady, můžeš načerpat inspiraci:
![]()
https://www.emimino.cz/…s-uz-158419/
@prochazkatrajem píše:
Jaký je rozdíl mezi přízemním dome a bungalovem?
Bungalov je lehká obytná stavba, zpravidla pravidelného (až čtvercového) půdorysu doplněná vstupní verandou. Klasický bungalov má jediné podlaží na jedné výškové úrovni. V případě dvou výškových úrovní je vyšší nazývána půlpatro (US definice: bungalov – dům s jedním nebo jeden a půl patrem). Dispozičně obsahuje standardní místnosti obytného domu (jídelnu, kuchyň, ložnice, koupelny aj.) rozložené kolem ústředního obytného prostoru. Hlavním konstrukčním materiálem je většinou dřevo nebo konstrukční prvky na bázi dřeva (stěny, nosníky, vazníky).
Rodinný dům je menší samostatná budova o jednom nebo několika podlažích (nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví - dle ČSN 73 4301) určená k bydlení, v níž je více než polovina podlahové plochy místností a prostorů určena k bydlení. Obvykle ji obývá jedna rodina nebo skupina osob, která tvoří společně jednu domácnost. Rodinný dům obvykle obsahuje jeden nebo několik málo bytů (maximálně 3 byty - dle ČSN 73 4301) a má jediného vlastníka.
Tak nevím
, zdá se že hlavním rozdílem bude materiál, konstrukční řešení a z toho vyplývající životnost.
Zdroj: wikipedie
Dobrý den maminky, chystáme se s manželem brzy stavět. Pozemek již máme a nyní jsme ve fázi vybírání domečku. Rozhodnuti jsme pro něco menšího-středního na patro - a to kvůli svažitému pozemku. Zatím máme ve finále dům 11×12 s užitnou plochou 160 m2, dispozičně 5+1 s garáží. nechat si jej postavit na klíč nechceme, kvůli pracovnímu vytížení to ale moc nevidím na stavbu svépomocí, takže spíše si budeme poptávat a najímat firmy- řemeslníky a co půjde tak sami. Orientační cena vybraného domu by měla být při stavbě svépomocí 2 mil. Chtěla bych se proto zeptat na vaše zkušenosti - s odhadní cenou stavby a pak s tou reálnou. Nevím jakou výši hypotéky nebo úvěru pak zvolit. Chceme se zadlužit co nejméně ideálně vůbec, žádný luxus nepotřebuji:)k dispozici máme 2,1mil, ale to pochybuji, že bude stačit
…Prosím o zachování anonymu.