Stavebko a jeho vybrání
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Stavebko a jeho vybrani
Ahoj, jsem trochu v šoku… u děcka mi skončila smlouva o spoření, možnosti byly dvě -
- smlouvu prodloužit
- nepokračovat a vybrat peníze
Smlouvu jsem zakládala, když jsem byla rozvedená a peníze na spoření jsem vkládala dítěti na účet jen já, bývalý manžel neměl zájem, přišlo mu to zbytečný.
Nyní je tam kolem 200tis a protože následná smlouva by byla už s velmi nízkým úrokem, tak jsem se rozhodla peníze vybrat a založit normální spořící účet u fio, kde by se peníze zhodnocovaly k poslednímu dni v měsíci, úrok docela slušný, jen by se nesmělo překročit určitý obnos peněz, pak spořící úrok klesá.
Ale… v bance, kde máme to stavebko mi řekli, že nelze bez souhlasů obou rodičů před dovršením plnoletosti dítěte peníze vybrat… no a hádejte bývalý manžel
s tím nesouhlasí, i když za celých 6 let neposlal ani korunu, což jde podle výpisu vidět, že peníze chodí jen z mého účtu.
Co teď? Argumenty má, že se snažim dítě o ty peníze obrat, což nechci, ale co kdybych je třeba fakt potřebovala, tak on i když s tím nemá absolutně nic společného, tak má právo rozhodovat o jeho vybrání? Koukala jsem do smlouvy a úplně jasně formulované to tam s tím rozvodem není. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Siskysmakem píše:
Ahoj, jsem trochu v šoku… u děcka mi skončila smlouva o spoření, možnosti byly dvě -
- smlouvu prodloužit
Smlouvu jsem zakládala, když jsem byla rozvedená a peníze na spoření jsem vkládala dítěti na účet jen já, bývalý manžel neměl zájem, přišlo mu to zbytečný.
Nyní je tam kolem 200tis a protože následná smlouva by byla už s velmi nízkým úrokem, tak jsem se rozhodla peníze vybrat a založit normální spořící účet u fio, kde by se peníze zhodnocovaly k poslednímu dni v měsíci, úrok docela slušný, jen by se nesmělo překročit určitý obnos peněz, pak spořící úrok klesá.
Ale… v bance, kde máme to stavebko mi řekli, že nelze bez souhlasů obou rodičů před dovršením plnoletosti dítěte peníze vybrat… no a hádejte bývalý manžel
Co teď? Argumenty má, že se snažim dítě o ty peníze obrat, což nechci, ale co kdybych je třeba fakt potřebovala, tak on i když s tím nemá absolutně nic společného, tak má právo rozhodovat o jeho vybrání? Koukala jsem do smlouvy a úplně jasně formulované to tam s tím rozvodem není.
s tím nesouhlasí, i když za celých 6 let neposlal ani korunu, což jde podle výpisu vidět, že peníze chodí jen z mého účtu.
obrátit se na soud
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Siskysmakem píše:
- smlouvu prodloužit
Co teď? Argumenty má, že se snažim dítě o ty peníze obrat, což nechci, ale co kdybych je třeba fakt potřebovala, tak on i když s tím nemá absolutně nic společného, tak má právo rozhodovat o jeho vybrání? Koukala jsem do smlouvy a úplně jasně formulované to tam s tím rozvodem není.
Protože se to bere tak, že jsou to peníze dítěte a ne tvoje na tvoje potřeby. Pokud bys to spořila sobě, nikdo ti samozřejmě ve výběru bránit nebude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Siskysmakem Tak mu řekni, že pokud chce pokračovat ve vedení spoření na tomto účtu, ať tam teď po další období posílá ty peníze on
Nebo co si představuje, že s tím máš dělat? Ovšem problém je ten, že v době vedení účtu jste byli manželé, takže žádné „peníze šly z mého účtu“ - ony šly z vašeho účtu. I toho jsou (ne)výhody manželství no.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petra Z píše:
@unuděná píše, že zakládala jako rozvedená
Ano, ale jak dlouho? Stavebko se zakládá na cca 5 let, po dobu, co byli manželé, i když platila ona, byly to pořád jejich peníze.
edit: aha, pardon, založeno v době po rozvodu. Tak to pak ano, dát to k soudu, pokud nepomůže pohrůžka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná právě že ne, účet jsem zakládala až po rozvodu, on s tím nemá nic společného s také jsem se ptala jak je to event. s ukončením a říkali, že v pohodě, jen když se to vybere předčasně přijde se o úroky, což je logické. Ale nikdo mi neříkal, že k souhlasit musí oba rodiče i v případě, že se jsou rozvedení a spoření zakládal jen jeden z nich. Ani ve smlouvě jsem to nedohledala. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná já pochopila, že v době manželství to stavebko ještě pro dítě neměla.
Ovšem asi to nic nemění na situaci, že je potřeba souhlas obou rodičů
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Siskysmakem @Petra Z Jojo holky, pardon, nevšimla jsem si, že bylo založené až po rozvodu. Přijde mi to taky padlý na hlavu. A co navrhuje ex, že máš s penězi udělat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
On se k to u vyjádřil tak, že je rád, že tam neposlal a i korunu, že by to dítě stejně nikdy ty peníze nedostalo.
Je že já měla v plánu ve spoření u stejné banky zůstat, jenže už změnili podmínky a absolutně by se to už nezhodnocovalo, neboli úplně minimálně.
S vysvětlením, že peníze chci spořit nadále, jen výhodněji, ale je mu to jedno. Prý mám to co jsem naspořila nechat tam a ať si to dítě vybere samo v 18ti a teď si mám založit co chci.
Jako pochopila bych, kdyby se na spoření podílel, ale opravdu má právo o tom rozhodovat, když se ho to krom otcovství vůbec netýká?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Siskysmakem Jakou tam mas cilovou castku?
Pokud dojde k jejimu prekroceni, sporitelna by mela smlouvu vypovedet a sporeni sama ukoncit. Si myslim (nevim).
Edit: Postup je u sporitelen ruzny.
https://www.hypoindex.cz/…ve-castky-2/
Příspěvek upraven 14.08.23 v 11:32
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Siskysmakem dej to k soudu. To co on navrhuje úplně ztrácí význam a nemá to žádné výhody.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Siskysmakem píše:
On se k to u vyjádřil tak, že je rád, že tam neposlal a i korunu, že by to dítě stejně nikdy ty peníze nedostalo.Je že já měla v plánu ve spoření u stejné banky zůstat, jenže už změnili podmínky a absolutně by se to už nezhodnocovalo, neboli úplně minimálně.
S vysvětlením, že peníze chci spořit nadále, jen výhodněji, ale je mu to jedno. Prý mám to co jsem naspořila nechat tam a ať si to dítě vybere samo v 18ti a teď si mám založit co chci.
Jako pochopila bych, kdyby se na spoření podílel, ale opravdu má právo o tom rozhodovat, když se ho to krom otcovství vůbec netýká?
Je to finanční negramota.
Hele a jde opravdu o stavebko? To se přece sjednává na cílovou částku, pak už nedostáváš bonusy, proč bys v tom měla chtít pokračovat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Siskysmakem píše:
On se k to u vyjádřil tak, že je rád, že tam neposlal a i korunu, že by to dítě stejně nikdy ty peníze nedostalo.Je že já měla v plánu ve spoření u stejné banky zůstat, jenže už změnili podmínky a absolutně by se to už nezhodnocovalo, neboli úplně minimálně.
Obrať se na opatrovnický soud s tím, že změna je v zájmu dítěte. Protože jsou to peníze dítěte a tímpádem do toho jejich otec opravdu má co mluvit, i když tobě to připadá nefér.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná píše:
Je to finanční negramota.
Hele a jde opravdu o stavebko? To se přece sjednává na cílovou částku, pak už nedostáváš bonusy, proč bys v tom měla chtít pokračovat?
Cílová částka jde nastavit a měnit libovolně. A pokračuje se za stejných podmínek dal. Pokusd peníze nepotřebuje, tak to nutné rušit nemusí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit