Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky. Doporučte mi stavebnici pro syna. Uvažuji o Sevě nebo Chevě
. Chtěla bych mu koupit nějakou sadu k narozeninám tak za 1000 a pak třeba ještě dokoupit na Vánoce, aby bylo z čeho stavět.
A máte už doma lego? Jestli jo, tak bych spíš volila tu Sevu. Cheva mi přece jen přijde hodně podobná legu, tak aby neměl doma dvě skoro stejné stavebnice.
Lego nemáme. Ale na Duplo je už velkej a na normální ještě asi malej. ![]()
@vicca píše:
Lego nemáme. Ale na Duplo je už velkej a na normální ještě asi malej.
Na duplo mi teda velkej nepřipadá. Naše holčina 5 let si s bratránkem 6 let staví koleje pořád, přidávají nádraží domky, obchody. Ale investujeme už 3 rokem, nasvátky, narozeniny, vánoce. Vždycky dostane i se ségrou nějaké lego Duplo…
@vicca pokud nemáte Duplo, vzala bych normální Lego, to je od 4 let, velikostně stejné jako Cheva. Synovi je 3,5 roku, má u babičky Lego po mně a v pohodě ho dává, akorát teď jsme ho uklízeli kvůli ročnímu synovi. Pak bych se optala ve škole - někoho, kdo má dítě ve škole, u nás je třeba Seva do 1. a 2. třídy potřeba, tak ji klidně můžete mít.
@vicca Aha, no tak to bych asi koupila tu Sevu. Jak jsi psala k narozeninám a pak třeba ještě sadu na Vánoce. A pak třeba za rok bych začala kupovat klasické lego. To je věc, která ty kluky baví i v 10ti letech, takže budeš mít co dokupovat ještě spoustu dalších narozenin a Vánoc. S tou Sevou si taky ještě tak 4 roky vyhraje.
S Duplem si občas hraje u kamarádky, ale přijde mi pozdě ve čtyřech letek začít kupovat. Tak asi koupíme tu Sevu. Máme ještě 6,5 letou holku tak třeba si taky pohraje. A teď jsem se dívala, že jsou i sady pro holky ![]()
Lego pisou od 4let ale syn si hraje od 3. Domecky a ohradky a tak. Bavi to i me
Klidně Lego. pokud neplánujete přírustek a nemuseli byste malé dílky tahat z pusiny miminka…
náš 4,5 leťák jede jenom na Duplu, Lego jsme nekupovali kvůli malé ségře. Kluk si s tím vyhraje úžasně.
Určitě lego, náš syn si s klasickým malým legem hraje od 3 let
Dostal k narozeninám velkou sadu pro 9-12 let, model postavili s tatínkem a pak stavěl sám s kostiček podle sebe. Letos mu bude 6 let alega má plnou velkou bednu, radči ani nechci počítam kolik tisíc v tom leží, ale u nás ta nejlepší hračka. Samozřejmě čím více toho bude mít, tím víc si s tím vyhraje.
Spíš se zamysli, v čem chcete,,ujíždět,, a pak kupovat jen ten druh, aby neměl od každé stavebnice pár kousků, pak si nebude hrát se žádnou, když nebude mít dost kostiček.
Pokud neplánujete další, tak už bych duplo nekupovala, z toho vám za chvíli vyroste. My ho kupujeme mladší dceři, starší si s tím taky občas pohraje, ale že by z toho byl na větvi, to už taky ne. Od 4,5let si hraje s normálním legem - Creator, City. Mají i jednoduché sady pro ty menší děti.
Seva je taky fajn, náš malej má od 3 let, napřed si jenom hrál s už postavenými auty, pak se snažil sám spojovat a dneska už si staví úplně sám.
Chevu neznám ![]()
S malým legem si v pohodě hraje i syn 2,5 roku. Staví komínky a všelijak to nacvakává na destičky, pak k tomu přidám kola a má auto ![]()
Navíc teď je nějaká nová řada „junior“, jde o malé lego, ale žádné úplně mikrodílky, jednoduché návody.
Syn si taky hraje s malým Legem. Sevu mají ve školce a má ji taky moc rád, já bych asi vzala tu.
Nemate nekdo jeste jiny tip na nejakou stavebnici? Nejlepe nejakou „montovaci“, jenze treba Merkur jeste maly nezvladne. Mame doma obrovskou bednu Dupla, dve magneticke stavbenice a pak nejake, kterym pomalu odrusta (Megabloks atd.). Prcek je autik, nebavi ho stavet domecky atd. spis ruzne silene konstrukce mostu, vezi a bran, u kterych clovek nechape, jak to se mu to povedlo a jak to drzi ![]()
hodne ho treba bavi i tyhle
kostky
proste veci, co povazuje za „vyzvu“
napadla ze stavebnic jenom Seva. existuje jeste neco jineho zajimaveho?
@Ali-Ali nepises kolik synovi je, ale co treba Boffin? https://www.alza.cz/…in/v2340.htm#…(A)+Stavebnice_Top+-+Boffin