Stěhování do domu dál od práce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
AnonymA99
30.12.24 08:20

Stěhování do domu dál od práce

Zdravím :)
Moc nevím, kam jinam se obrátit a tady je spousta lidí už a životními zkušenostmi, proto to zkouším tady.
Bohužel, život se vyvíjí a nám se vyvíjí tak, že jsme se snoubenkou měly mít svatbu za rok a půl.. šetříme, chystáme a najednou se dozvíme, že musíme co nejdřív opustit náš pronájem. A tak jsme teď v situaci, kdy místo svatby hledáme bydlení.
Už jsme se stěhovali asi 3× v různých pronájmech a upřímně nás to už hrozně unavuje. Práci máme obě dvě v Brně a ceny bytů tam jsou za nás prostě šílené.. (18 tisíc za 1kk nebo malinké 1+1 je prostě masakr). Dívaly jsme se, že za podobnou cenu bychom splácely i hypotéku a jelikož jsme už mluvily o tom, že bychom chtěly do vlastního, zdá se nám to jako dobrá varianta.
Jenže má to ale. V Brně domeček, ale pořádně ani byt, neseženeme za „pár“ milionů a navíc chceme vypadnout z města. Když ale koupíme dům někde na vesnici nebo dál od Brna (Vyškov apod.) budeme do práce dojíždět třeba hodinu.
Nejsme si teď jisté, jak se vlastně rozhodnout. A tak se chci zeptat tady - stěhoval jste se někdo dál od práce? Zvykli jste si na dojíždění?
Jen pro upřesnění: momentálně bydlíme v Bystrci a už tak do práce jezdím nějakých 40 minut, tak si říkám, že to zas takový rozdíl nebude.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Asta135
30.12.24 08:30

No, jestli dojíždět 40 nebo 60 minut už zas tak velký rozdíl podle mého není. Změnit práci na nějakou blíž by nešlo?

• Citovat
  • Upravit
24756
30.12.24 08:37

Pokud už teď dojíždíš 40minut, tak to fakt s cestou do práce žádná velká změna nebude a není - ovšem co se rapidně změní je váš způsob bydlení a hospodaření.. opravdu než platit 18tisíc nájem za 1+1 je daleko lepší tyto peníze splácet na hypotéku..
na základ naspořeno máte??

Jinak kolem 20km do práce to má z mých kolegů každý druhý a je to v pohodě..
já rok a půl dojížděla 40km přes kopce a serpetiny a to už byl v zimě u nás masakr
takže záleží i na typu cesty ( u vás na jihu to bude lepší, ale i tak nedoporučuju nějakou místní vesnickou asfaltku poslední třídy, která se v zimě prohrne stěží 2×)
jinak byt se dá pořídit i na větší vesnici s občanskou vybaveností, nemusí to být zrovna Vyškov..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24173
30.12.24 08:38

Za mě je dlouhé dojíždění do práce protivné. Manžel dojíždí 45min. Hledáme taky bydlení a určitě bych chtěla, aby dojížděl spíš kratší čas. Hrozně to bere volného času. Práci měnit nebude. Byl by blázen :D ale s tím bydlením je problém. Jak píšeš drahé a ješte těch nabídek není moc. Jestli plánujete pak i rodinu, tak je lepší být blízko práce. Nebo tu práci změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2986
30.12.24 08:43

Záleží, co plánujete. Před dětmi jsme dojížděla hodinu a v zásadě mi to nevadilo, jezdila jsem MHD, stihla jsem si číst, neco plánovat, nebo jen tak premyslet, cestou domů vypnout. Jako je pravda, že kor s pracovní dobou 9-18 člověk nic jiného nestíhal přes týden, ale jaksi ani nebylo nic moc potreba :nevim: Cvičení nebo nákupy jsme poresili cestou z práce a pak šli klidně rovnou spát, max večer něco zkoukli nebo udělali.
S dětmi bych to nedávala ani za nic, ten čas má najednou úplně jinou hodnotu, schválně jsem hledala práci 15min dojíždění max, i za cenu, že není pro mě úplně optimální.

Příspěvek upraven 30.12.24 v 08:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AnonymA99
30.12.24 08:44

@Asta135 Právě, že mám práci, která mě hrozně baví a strašně nerada bych ji měnila.. asi bych našla i něco blíž, ale je to pro mě asi poslední možnost. :/

@Lucy75 My si to myslíme právě taky.. všechno jsme pořádně počítaly i skrz naftu a výdaje a tyhle věci a přijde mi prostě šílené ty peníze cpát někomu za nájem, když to mohu dávat do vlastního. Základ na hypotéku máme část, část bychom získaly od rodiny. A co se týče cest, tak to je dobrá připomínka mrknout se, jak to tam vlastně je. Děkuju! 😁

@anavi13 Já se právě trochu bojím toho, že si nezvykneme a bude to protivné i pro nás. Na druhou stranu si říkám, že teď taky jezdíme už docela dlouho a to je to v rámci jednoho města.. :/ Děti plánujeme do budoucna, ne v nejbližších letech, ale koukáme, aby v daných městech byla aspoň školka, škola a podobně. :)

• Citovat
  • Upravit
24173
30.12.24 08:44

@Lucy75 to máš pravdu zhodnotit i to jestli v zimě vyjedu kopec je fajn.

Já bych asi i dodala, že si musíš uvědomit, že třeba budou potřebovat dvě auta. Ceny aut jsou taky mazec. U nás teda jsou vysoké ceny za nemovistosti i mimo město. Chce si to rozmyslet jestli se něco mimo město vyplatí skrz dojíždění. Ale my jsme třeba limitováni výškou hypotéky a základem hypotéky, který jsme schopni složit. A čeká nás velká rekonstrukce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24173
30.12.24 08:54
@AnonymA99 píše: Více

To na to koukáte dobře. Jako takto. My kdyby jsme dosáhli na dům ve městě, tak nemusíme mít druhé auto, ušetříme výrazně za naftu, za pojistku na druhé auto atd. Dostat vyšší hypotéku tak by to bylo lepší jít do města. Ale to se bavíme o hypotéce kolem osmi milionů a byla by stejně potřeba velká rekonstrukce. Ono i to auto vyjde draho, takže z dlouhodobého hlediska by to bylo o moc lepší. Ale to si teď nemůžeme dovolit. Vesnice nám nevadí. Každopádně město je o moc jednodušší s dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12862
30.12.24 08:56

Dlouhé dojíždění je tak otravné, že jeho zkrácení zvýší kvalitu života velmi výrazně, navíc vůbec neušetříte na bydlení, rozdíl dáte do dojíždění a údržby aut.
Ono Bystrc je fakt odstrčená čtvrť, to je pravda, ale alespoň tam každou chvíli něco jezdí.
A jestli si maluješ, že od Vyškova, kde to každou chvíli stojí, protože jedna nehoda za druhou, budeš jezdit pouze hodinu, tak jsi naivní. V ideálním případě hodinu, ale často to ideální nebude.
V Brně jsou ceny opravdu otřesné vzhledem k poměrně nízkým příjmům v průměru, které se zhoršují už kvůli velkému množství IT firem, které mají problémy, ale stále je delší dojíždění ekonomicky nevýhodné, pokud tam člověk nemá nemovitost bez hypotéky(dědictví a podobně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
30.12.24 09:14

My bydlíme v Praze a letos jsem měnila práci a nejen kvůli dojíždění. Teď to mám 20 minut z domova se vším všudy na kancelářskou židli nebo od školy, kam chodí syn a je to fakt znát. Předtím 45 a více dle dopravy. Nevím, jestli plánujete děti, tak pořešit i toto abyste jim pak nedělali taxikáře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AnonymA99
30.12.24 09:18

@Sany80s Nemyslíme si, že ušetříme, spíš náklady vyjdou dost podobně jako bydlet v Brně v pronájmu (protože i tak jezdíme v Brně autem, z Bystrce je to rychlejší než MHD) jen s tím rozdílem, že takhle bychom sypaly peníze do vlastního a ne někomu do kapsy.. Každopádně Vyškov byl jen příklad, reálně se teprve rozhlížíme, ale děkuju i za tenhle pohled. Já se toho dojíždění právě bojím..

@anavi13 Právě.. my říkaly, že kdybychom dosáhly na vyšší hypotéku, taky zvolíme raději něco blíž Brnu a všechno by to dost usnadnilo. :D Ale život jaksi není růžový bohužel.

@anavi13 No.. my jezdíme autem společně, jelikož máme práci kousek od sebe, takže nám stačí jedno auto. V případě nemoci nebo něčeho se díváme tak, aby byly z daného místa spoje do Brna (autobus, vlak..)

• Citovat
  • Upravit
34473
30.12.24 09:20

Měla jsem to přesně naopak. Ze zapadákova, odkud se muselo všude dojíždět jsem při první příležitosti zdrhla do města a zpátky by mě nedostali ani párem volů. Za mě neskutečná ztráta času a černá díra na peníze. Si spočítej, kolik tisíc každý měsíc projezdíte. Koupila bych si byt ve městě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AnonymA99
30.12.24 09:22

@terien To si taky říkám, jenže byt ve městě stojí stejně jako dům na okraji.. a ještě ke to 1kk :D

• Citovat
  • Upravit
34473
30.12.24 09:25
@AnonymA99 píše: Více

To už je pak o prioritách. Ještě bydlet v okrajové části, kam jezdí MHD, to by šlo, ale dál už bych nešla. Ono taky sponzorovat barák je něco jiného než bydlet v bytě, to si spousta lidí neuvědomí. Vidí jen tu kávu na terase, ale že se tam uvážou a sypou jen do chalupy, to se taky časem přejí, nemysli si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9655
30.12.24 09:29

Plánujete děti? Pokud ano, tak je dojíždění opruz a přesně z toho důvodu jsme nešli za město, ale zůstali v Brně. Ale být sami, tak se klidně odstěhuju někam, kde je vlak a cesty využiju ke čtení, práci, poslouchání… Teď to mám do práce cca 35-40 minut MHD nebo hodinku pěšky, takže třeba z Adamova vlakem by to takový rozdíl nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí