Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Bydlela jsem 5 let v 1+1 s pritelem a z toho 3 roky i se synem (od narozeni do jeho tri let) a dalo se to uplne v pohode ![]()
Pro pár bez dětí je to na pohodu. Stejný rozměry máme taky. Jedna místnost ložnice, druhá obývák + kuchyňský kout. Jenže neplánovaně se nám to přehouplo v 2+1 (přibylo dítě). Nyní, po rodičáku, řešíme možnosti bydlení. V tomto počtu, už je to málo.
Takže, jsi si opravdu jistá, že tam budete vždy dva? Pokud ano, pak to stačí. A další, jaké máte zájmy, koníčky, stačí vám to na to? My jsme si pronajali zahrádku, protože prostě nejsme panelákový. Dokud nebylo dítě, chodili jsme do bytu jen přespat. Pak bylo nutné trávit tam více času a to jsme nechtěli.
@Anonymní píše: Více
Pro pár je to naprosto dostačující. Znám i rodiny s 2 dětmi, kteří bydlí v podobném bytě.
Bydleli jsme v 2+1 cca 50m2 nejdriv pouze ve 2, asi 3/4 roku a pak dalsi asi 1,5 roku i se synem. Strasne zalezi na zajmech, jake mas/mate s partnerem. Nam to bylo malo. Jedna mistnost na spani, tam jsme opravdu chodili jen spat a ve druhe jsme zili i jedli, kuchynka byla mala, nejake velke vareni se tam delat nedalo. Stezi jsme meli misto na nakupy, jedna spizka, od vseho tak max 1kus do foroty. Covid nas ale vycvicil, ze se neda spolehat na to, ze si clovek skoci kazdy den do obchodu pro to, co aktualne potrebuje. Meli jsme k tomu i lodzie, ale v zime jsme typicky bojovali se susenim pradla. Nejsme odpurce susicek, ale nebylo ji tam kam dat. To by koupelka byla tak na klaustrofobicky zachvat. Kdyz jsem chtela neco tvorit, jsem extremne tvorivy typ, jedine na podlahe a nedalo se kolem chodit. Navstevy si nemeli kam dat kabaty, sednout ani nemluvim. Kdyz dosli nasi podivat se na vnuka, museli byt na hotelu. Jednou k nam dosla pouze mama a spala v kuchyni na nafukovacce, nedalo se kolem ani projit do koupelny. Zalezi, jak je ta 2kk vnitrne usporadana. Podle me je prostor 40m2 startovaci, pro studenty, pro 1 osobu, treba duchodce/duchodkyni ale ne na dlouhodobe bydleni, ve smyslu, pokud si tam chce clovek vytvorit domov a zazemi a vnimat byt jako misto i nejakeho vyziti a sve seberalizace. Pokud potrebujete mit jenom strechu nad hlavou a na navstevy si nepotrpite, pripadne zijete „venku“ a do bytu se chodite jednom vyspat, tak to je pak jina. Samozrejme ted neuvazuji situaci, ze jine bydleni financne neni dosazitelne. Opravdu ale zalezi, co od toho cekas/cekate. Nejde to podle me pausalizovat, zda to je nebo neni dostacujici. Kazdopadne v 2kk asi jedna mistnost padne na loznici a zbytek bude denni zona. Zamyslela bych se na Tvem miste hlavne na nejake moznosti vytvoreni soukromeho koutku pro kazdeho, Tebe i partnera.
@Zeoli tady prosím o upřesnění. Bydlíte tak (40m2 bez balkónu) s alespoň jedním dítětem? Jak to máte řešené, jak staré dítě?
@Anix známá tak bydlí sama s dětma, nebo je tam i muž? Umím si představit, že mám dvě děti a tu samostatnou místnost mají jako dětský pokoj, zatímco já spin v obýváku na gauči. Ale pro rodinu (2 dospělí, 2 děti) už jen v krajní nouzi.
2+kk pro pár naprosto ideální.
My jsme měli dvě děti v 2+1, až jim bylo 6 a 8 stěhovali jsme se do 3+1. To ale pak přibylo třetí ( a na víkendy čtvrté).
Můj bratr nemá děti, mají 3+kk a ten jeden pokoj je tam úplně plonkovy. Je jakože pracovna a pro hosty ( dvakrát za rok).
@Mrg píše: Více
Bez balkónu a v plánu bez dětí 40m² v paneláku ve 12. Patře čerstvě po rekonstrukci.
Jediná nevýhoda je sušení prádla v bytě
V bytě suším minimálně. Máme sušičku. Nežehlím. Pro 5 lidí mi to jinak ani nedává smysl. Ale udělala bych to zpětně mnohem dřív. Stejně jako s myčkou. Obojí mám až ve větším bytě, kupovali jsme když jsem byla těhotná se třetím.
Ahoj,
vlastním 2+kk (panelákový byt) a tak nějak jsem přemýšela, jak to tu uspořádat pro bydlení ve dvou popřípadě do budoucna. Má někdo zkušenost s bydléním v této situaci? Byt má 40 m² což je dle mého dost. Myslíte, že to je dostačujicí pro pár bez dětí?
Děti nikdy neplánuji.
Děkuji