Stěhování do Německa - rada?

16.6.16 19:32

Stěhování do Německa Rada?

Prosim můžete mi někdo poradit? Bydlime s partnerem(Ně­mec)v Nemecku ale i v Praze.Byla jsem tady ted zaměstnana v ČR a pak jsem šla na úřad práce. Jelikoz mam 3lete dítě práce pro me nebyla. Nevedela jsem vůbec ze mame nahlášený pobyt trvaly v Nemecku ale v ČR mame také a hlavně sem jezdíme k lekarum(v Nemecku mam špatně zkušenosti)od záři chci nebo respektuve uz musíme trvale v Nemecku malý uz tam ma školku a nejde takhle uz pendlovat.Ja do práce v Nemecku nemusím a mame privatni pojištěni zdravotní. Chci nechat i v ČR. Ci vše musím udělat? Muzu mit privatni pojištěni v De a i tady v ČR.(byt samo plátce a syn to ma do 18let)Nechci měnit všechny papíry a jednou se chcem vrátit do ČR a i syn bude pak navštěvovat i školu tady-tedy to přezkoušení v ČR. Muzu mit tedy takhle 2pobyty(to zdravotní pojištěni plati cele partner i synovi)jde mi z toho hlava kolem! :roll: Chci zůstat i tady v ČR mam byt a nemůžu zrušit propadli by mi smlouvy a zase v Nemecku by nám bez pobytu nedali školku účet atd.Ja šla jen na radnici a ze to je jen nahlášení pobytu a ne hned trvaly. :nevim: Prosim kdyby tu byla nějaká maminka kdo by mi poradil?!Samozrejmne půjdu na úřady ale jen abych věděla zhruba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4367
16.6.16 19:48

Nevim, jak se bere v Nemecku „trvaly“ pobyt. Hlaseni tam byt musite, kvuli uradum, to je jasne, ale podle me se to nevylucuje s tvr. pobytem v CR. Porad mas ceske obcanstvi.
S pojistovnou to bude to same, pokud si ho budes hradit jako samoplatce, resp. OBZP, tak ti tu pobezi plnohodnotne pojisteni-narok na peci. Ani to se podle me nevylucuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.6.16 19:54
@Halamka píše:
Nevim, jak se bere v Nemecku „trvaly“ pobyt. Hlaseni tam byt musite, kvuli uradum, to je jasne, ale podle me se to nevylucuje s tvr. pobytem v CR. Porad mas ceske obcanstvi.
S pojistovnou to bude to same, pokud si ho budes hradit jako samoplatce, resp. OBZP, tak ti tu pobezi plnohodnotne pojisteni-narok na peci. Ani to se podle me nevylucuje.
@Halamka píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.6.16 19:56

Dekuji no snad to tak pujde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30791
16.6.16 19:57

My mame v CR trvaly a v Nemecku jsme hlaseni. Deti maji pojisteni nemecke i ceske, ja jen ceske, muz je zamestnanec v Nemecku, pojisteni ma nemecke a v CR si ho rusil (nevim jestli musel, nebo jestli by si ho musel jinak platit :think:, muzu se ho zkusit zeptat). Taky jsme dobri zmatenci pro urady :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.6.16 20:02

A prosim u děti nedělala pojišťovna problem? Ja jezdím kvůli všemu do ČR bydlíme kousek od hranic. Malej potřebuje i rehabilitace a kvůli jazyku a lékařským zprávám je lepší když ho ošetřující v ČR! Nekde jsem četla ze nemůžete mit ze zákona 2pojisteni ale to se spis asi vztahuje na zaměstnance ale nikde jsem se nedocetla zda mužů mit privatni pojištěni současné a českým…Ted než někde vysvětlím moji situaci tak me automaticky posílají za někým jiným a ten taky nevi :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85317
16.6.16 20:09

@TanaRobert muzete byt pojisteni jen v jednom state. Privatni pojisteni je na prd, hlavne, pokud mate dite. Nejlepsi je jit k AOK pojistit se klasicky, podepsat nejaky jejich formular, se kterym pujdete napriklad k vzp a pak dostanete i ceskou karticku pojistence a pojistovny si to budou automaticky vyrizovat mezi sebou. S privatnim to nelze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
16.6.16 20:15
@blumen píše:
@TanaRobert muzete byt pojisteni jen v jednom state. Privatni pojisteni je na prd, hlavne, pokud mate dite. Nejlepsi je jit k AOK pojistit se klasicky, podepsat nejaky jejich formular, se kterym pujdete napriklad k vzp a pak dostanete i ceskou karticku pojistence a pojistovny si to budou automaticky vyrizovat mezi sebou. S privatnim to nelze.

no já nevím, ale mně to zrušili, protože zjistili, že nejsem pendler, zjistili to v okamžiku, kdy mi syn nastoupil v německu do školky, pojištění které jsem měla, jak pro německo tak pro čechy mi zrušili, musím mít jen jedno a a v čechách mohu jít k lékaři jen v případě akutního ošetření a nebo si to samozřejmě zaplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30791
16.6.16 20:15

Nasla jsem jeste toto:

Pravidla pojištění v rámci EU

Princip jednoho pojištění

Na osobu se vztahují předpisy sociálního zabezpečení pouze jediného státu. Osoba proto nemůže podléhat zákonné povinnosti odvodu pojistného (nemůže si hradit zdravotní pojištění) ve dvou státech najednou, a to ani dobrovolně.

takze @blumen ma pravdu. O deti se teda nikdo nezajimal :think:, nemeckou karticku dostaly tak nejak automaticky, kdyz muz podepsal smlouvu… snad nepacham trestny cin :oops:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
16.6.16 20:17
@TanaRobert píše:
Prosim můžete mi někdo poradit? Bydlime s partnerem(Ně­mec)v Nemecku ale i v Praze.Byla jsem tady ted zaměstnana v ČR a pak jsem šla na úřad práce. Jelikoz mam 3lete dítě práce pro me nebyla. Nevedela jsem vůbec ze mame nahlášený pobyt trvaly v Nemecku ale v ČR mame také a hlavně sem jezdíme k lekarum(v Nemecku mam špatně zkušenosti)od záři chci nebo respektuve uz musíme trvale v Nemecku malý uz tam ma školku a nejde takhle uz pendlovat.Ja do práce v Nemecku nemusím a mame privatni pojištěni zdravotní. Chci nechat i v ČR. Ci vše musím udělat? Muzu mit privatni pojištěni v De a i tady v ČR.(byt samo plátce a syn to ma do 18let)Nechci měnit všechny papíry a jednou se chcem vrátit do ČR a i syn bude pak navštěvovat i školu tady-tedy to přezkoušení v ČR. Muzu mit tedy takhle 2pobyty(to zdravotní pojištěni plati cele partner i synovi)jde mi z toho hlava kolem! :roll: Chci zůstat i tady v ČR mam byt a nemůžu zrušit propadli by mi smlouvy a zase v Nemecku by nám bez pobytu nedali školku účet atd.Ja šla jen na radnici a ze to je jen nahlášení pobytu a ne hned trvaly. :nevim: Prosim kdyby tu byla nějaká maminka kdo by mi poradil?!Samozrejmne půjdu na úřady ale jen abych věděla zhruba…

pokud chceš, aby syn studoval pouze v DE, přezkoušení v čechách už mít nemusí, není už to povinné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
16.6.16 20:19
@Hobitka píše:
My mame v CR trvaly a v Nemecku jsme hlaseni. Deti maji pojisteni nemecke i ceske, ja jen ceske, muz je zamestnanec v Nemecku, pojisteni ma nemecke a v CR si ho rusil (nevim jestli musel, nebo jestli by si ho musel jinak platit :think:, muzu se ho zkusit zeptat). Taky jsme dobri zmatenci pro urady :mrgreen:.

pokud je manžel pojištěn, automaticky jsi přiřazena i s dítětem k němu, pokud nechodíš do práce. Tudíž jsi povinna to nahlásit na tvé pojištovně, nelze opravdu mít dvě pojištění.

Příspěvek upraven 16.06.16 v 20:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
16.6.16 20:20

Pokud budeš mít trvalý pobyt v ČR, mělo by jít vyřídit s pojištovnou pendlerská kartička přes formulář E106/S1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
16.6.16 20:22
@KriPe píše:
Pokud budeš mít trvalý pobyt v ČR, mělo by jít vyřídit s pojištovnou pendlerská kartička přes formulář E106/S1

no ale na pojištovně to docela hlídají/AOK/, já to měla taky tak do okamžiku, kdy malej nastoupil do školky, pak mi poslali papír, že nejsem pendler a zrušili mi to, pro ně, pokud bydlíš v německu a děti ti navštěvují školku-školu, nejsi pro ně pendler, pendler je ten, kdo žije v čechách, ale v německu nežije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85317
16.6.16 20:24
@romype píše:
no já nevím, ale mně to zrušili, protože zjistili, že nejsem pendler, zjistili to v okamžiku, kdy mi syn nastoupil v německu do školky, pojištění které jsem měla, jak pro německo tak pro čechy mi zrušili, musím mít jen jedno a a v čechách mohu jít k lékaři jen v případě akutního ošetření a nebo si to samozřejmě zaplatit.

My to nemame, nepotrebujeme to, ale nasi znami to maji vsichni a pendleri nejsou, tak nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
16.6.16 20:24
@romype
@romype píše:
no ale na pojištovně to docela hlídají/AOK/, já to měla taky tak do okamžiku, kdy malej nastoupil do školky, pak mi poslali papír, že nejsem pendler a zrušili mi to, pro ně, pokud bydlíš v německu a děti ti navštěvují školku-školu, nejsi pro ně pendler, pendler je ten, kdo žije v čechách, ale v německu nežije.

je to možný, nevím. Já to budu teprve zjištovat. Protoze mladá má jen nemecké pojištění a kdyz chci do čech, tak se mi nechce furt vypisovat cizinecké papíry. Máme tam trvay pobyt. Alejako realne se zdrzujeme teda spis v DE no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová