Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já se stěhovala z vesnice, velké prd… o 600 obyvatelích do Prahy. Říká se, že Prahu lze buď nenávidět, nebo milovat. Já si ji zamilovala.
Ze začátku jsem měla chaos akorát v tramvajích a trochu v metru, ale za chvilku si člověk zvykne. Nevyhledávám úplné centrum, jako je Václavák, tam to nemusím, ale jinak jsem šťastná.
Otázkou je, jak jsi teď spokojená doma. My se tu stěhovali s teď už expřítelem, on je z jednoho z nejhezčích měst na severu Moravy, takže si tu zvyká těžce. Já jsem z malinké vesnice, ve které nebyl žádný kulturní život, hromadná doprava na nic, obchod jediný asi 4km vzdálený (pidisámoška). Praha pro mě byla úžasnou změnou. Nejsem zrovna typ, co by musel vymetat luxusní obchody a luxusní diskotéky, ale líbí se mi, že se kdykoli dostanu kamkoli, všude je tu blízko a je tu všechno - spousta přírody (Prokopák, Divoká Šárka, Ďáblicko-Čimický háj, Botič), spousta památek, víc pracovních možností.
Jsem tu prostě spokojená ![]()
mila2113 píše:
Chtěla jsem Smíchov tam to trochu znám..Strach je obrovský ale tady žádná práce není(už jsem zoufalá) a pracovat za osm tisíc jako prodavačka nechci..Jinak jste mě nepotěšily..já myslela že Prahu vychválíte(no jo jsem vesnická holka)a vydím vše strašně jednoduše
A máš už nějaké vyhlídlé zaměstnání? Sice je to tu s prací lepší, ale já když nastupovala na pozici ekonoma, tak se hlásilo 300 lidí (před rokem). Když jsem odcházela z pozice účetní, tak na mé místo přišlo přes 150 životopisů (cca 2,5 roku zpět). Jinak vystřídala jsem 7 firem za 11 let, z toho dnes existují 3 a i ty mají dost velké finanční problémy.
A když na to kouknu ještě takto - u nás jsem prostě musela chodit k jedinému doktorovi (zubaři, obvodnímu nebo na gynekologii), hlídat časy s tím, jak jezdí autobusy a ať stíhám pak ještě školu… V Praze si můžu vybírat, kam chci docházet, nemusím se starat, v kolik mi jede autobus…
Holma
Já je taky už nevnímám, jen když vzlítaj na druhou stranu než normálně, tak jsou trochu víc slyšet nebo občas nějaká stará ruská kráva
jinak já jsem z Kněževse, tudíž plot letiště máme hned za malým polem za fotbalovým hřištěm
Ale super jsou eurookna, které letiště před lety platilo všem okolním vesnicím, takže je naštěstí máme i na našem „novém“ starém baráku. Předchozí majitelka se o dům moc nestarala, tak jsem za to letišti fakt vděčná, protože jinak by tu ještě určitě byly starý okna, přes které byly letadla slyšet fakt hodně a museli by jsme je měnit my. A protože tu máme strašně moc oken, tak jsme za to rádi ![]()
Já jsem také z vesnice a do prahy jsem šla za studiem, pak jsem se tam nastěhovala a nelituju. Já k životu potřebuju velké město, ne zaprděnou vesnici
. Vyhovalo mi, že mám všechno po ruce - obchody, školu, kino, divadlo, nemusím složitě dojížděj, všude pohodlně dojedu MHD. Seženeš tam všechno…když pak jsem u našich a jede se do penny v malém městě, tak trpím
.
Myslím, ale že to taky záleží na povaze, já se dobře cítím i ve větších městech, v Londýně, v Berlíně, kdežto v provinčních městech ne.
fakt, je, že prahu jsem znala už z dětství, mám tam babičku, … chvilku asi potrvá, než se zorientuješ, ale pak ti to ani nepřijde. Když ti bude chybět zeleň, nasedneš na tramvaj a dojedeš třeba do Šárky.
Já jsem se do Prahy přestěhovala před 7 lety, původně jsem zde chtěla ale zůstat jen rok kvůli získání zkušeností a už jsem tu okotvila asi na stálo. Je tu více možností, obchodů, kaváren, kin, divadel, lepší pracovní příležitosti, možnosti vzdělání. Umístění Prahy beru taky jako jedno velké plus, ale to záleží odkud člověk pochází. Do Krkonoš, na Šumavu nebo do Německa či Rakouska se dostaneš za 3-4 hodinky.
Na druhou stranu bydlení je tu drahé a služby všeobecně jsou také dražší než jinde, ale zase větší výběr. Dovedu si představit bydlet i jinde, dá se totiž žít skoro všude, stejně nejvíce záleží, koho máš kolem sebe.
Záleží, jaký máš životní styl a co od života chceš. Zvlášť pokud je člověk mladý a nemá závazky, tak určitě je to zajímavá zkušenost a já ji doporučuji.
mila2113 A odkud jsi? Jak daleko to do Prahy máš? A za jakých podmínek by jsi sem jít chtěla? Sama, s rodinou, koupě bytu, pronájem…? a v jaké oblasti chceš pracovat? Pokud to nemáš do Prahy přes celou republiku, aby jsi mohla jezdit na pohovory, tak by určitě bylo lepší si sehnat práci předem a až pak se stěhovat… jídlo je tu sice levnější, ale zase dražší bydlení…
Já budu v Praze teď čtvrtým rokem. Jsem tu spokojená a nelituju, už od mládí jsem všem tvrdila, že do Prahy chci
Ještě před rokem jsem pracovala přímo v centru a byla jsem strašně zhnusená z počtu lidí, které jsem za den potkala…teď pracuji na okraji a stejně tak i bydlím a jsem spokojená
Tak jednou, dvakrát jezdím do pův.bydliště za mámou…jedu tam ráda ale ještě radši se vracím zpět ![]()
Holma píše:Bohužel nic nemám(ale dělala bych klidně i prodavačku pokud bych dostala víc než osm tisíc a nemusela být v práci od po-ne,svátky prostě furt protože tady tak ta samoška funguje..Vlak tady jezdí každou hodinu ale za zaměstnáním bych musela jezdit hodinu to mě zas nevyhovuje se školkou která tady koční v16ho.mimochoden začíná v 6.15.. je tu les ale to je tak vše..Děti nemají kroužky protože tady žádné nejsou..(tak a ted nevím co jsem tím chtěla napsatmila2113 píše:A máš už nějaké vyhlídlé zaměstnání? Sice je to tu s prací lepší, ale já když nastupovala na pozici ekonoma, tak se hlásilo 300 lidí (před rokem). Když jsem odcházela z pozice účetní, tak na mé místo přišlo přes 150 životopisů (cca 2,5 roku zpět). Jinak vystřídala jsem 7 firem za 11 let, z toho dnes existují 3 a i ty mají dost velké finanční problémy.
Chtěla jsem Smíchov tam to trochu znám..Strach je obrovský ale tady žádná práce není(už jsem zoufalá) a pracovat za osm tisíc jako prodavačka nechci..Jinak jste mě nepotěšily..já myslela že Prahu vychválíte(no jo jsem vesnická holka)a vydím vše strašně jednoduše
mila2113 píše:Holma píše:Bohužel nic nemám(ale dělala bych klidně i prodavačku pokud bych dostala víc než osm tisíc a nemusela být v práci od po-ne,svátky prostě furt protože tady tak ta samoška funguje..Vlak tady jezdí každou hodinu ale za zaměstnáním bych musela jezdit hodinu to mě zas nevyhovuje se školkou která tady koční v16ho.mimochoden začíná v 6.15.. je tu les ale to je tak vše..Děti nemají kroužky protože tady žádné nejsou..(tak a ted nevím co jsem tím chtěla napsatmila2113 píše:A máš už nějaké vyhlídlé zaměstnání? Sice je to tu s prací lepší, ale já když nastupovala na pozici ekonoma, tak se hlásilo 300 lidí (před rokem). Když jsem odcházela z pozice účetní, tak na mé místo přišlo přes 150 životopisů (cca 2,5 roku zpět). Jinak vystřídala jsem 7 firem za 11 let, z toho dnes existují 3 a i ty mají dost velké finanční problémy.
Chtěla jsem Smíchov tam to trochu znám..Strach je obrovský ale tady žádná práce není(už jsem zoufalá) a pracovat za osm tisíc jako prodavačka nechci..Jinak jste mě nepotěšily..já myslela že Prahu vychválíte(no jo jsem vesnická holka)a vydím vše strašně jednoduše)
Pokud budeš dělat prodavačku resp. pokladní někde v supermarketu, budeš taky dělat o víkendech a svátcích. Pokud budeš bydlet na jednom konci a pracovat na druhém, dojíždění ti může hodinu zabrat s přehledem. Hodně se praktikuje krátký-dlouhý týden. Od kamarádek vím, že do školek berou dle trvalého bydliště rodičů, takže počítej i s tímto problémem. Raději sehnat práci, zeptat se na školku a školu a pak realizovat přesun. Nicméně až budeš hledat, zeptej se i v Klenotech Aurum, vím, že sháněli prodavačky-v obchodních domech dělají krátký a dlouhý, v kamenných ranní a odpolední.
Holmo,Roztoky znám-tam se odstěhoval můj bývalejje to tam hezkýa za pár minut je člověk v centru na DejvickýBisonko,Kněževes znám taky,jezdili jsme přes něj na Okoř,kde měl strejda hospodu ![]()
Já jsem z Jižního města-Hájů a chválím.Na metro to mám pěšky 5 min.a v centru jsem ani ne za 15 min.Všude příroda-Hostivařská přehrada,Milíčovský les,za domem kopce(v zimě je uměle zasněžujou)a centrální park.V létě se na kopcích(mezi panelákama)pasou ovce,páč městská část usoudila,že je to levnější než sekat traktůrkem.A na D1 je to co by kamenem dohodil-po D1 jezdíme na chalupu
mila2113 píše:
Na Smíchově jsem žila 5 let a líbí se mi tam ![]()
bisonka píše:Jsem z okr.žďár na sázavou..chtěla jsem si v Praze koupit byt(Smíchov)najít si práci a dětem otevřít nové možnosti..Dcera za 4 roky vyjde základku a velké město se jí nevyhne…Tady máme baráček(dostavujem)je tu krásně to jo ale nic tu není..
mila2113 A odkud jsi? Jak daleko to do Prahy máš? A za jakých podmínek by jsi sem jít chtěla? Sama, s rodinou, koupě bytu, pronájem…? a v jaké oblasti chceš pracovat? Pokud to nemáš do Prahy přes celou republiku, aby jsi mohla jezdit na pohovory, tak by určitě bylo lepší si sehnat práci předem a až pak se stěhovat… jídlo je tu sice levnější, ale zase dražší bydlení…
mila2113 píše:bisonka píše:Jsem z okr.žďár na sázavou..chtěla jsem si v Praze koupit byt(Smíchov)najít si práci a dětem otevřít nové možnosti..Dcera za 4 roky vyjde základku a velké město se jí nevyhne…Tady máme baráček(dostavujem)je tu krásně to jo ale nic tu není..
Smíchov není zrovna z levnějších lokalit, co se týká bydlení (nákupu nemovitosti).
mahdalka píše:
Holmo,Roztoky znám-tam se odstěhoval můj bývalejje to tam hezkýa za pár minut je člověk v centru na DejvickýBisonko,Kněževes znám taky,jezdili jsme přes něj na Okoř,kde měl strejda hospodu
Já jsem z Jižního města-Hájů a chválím.Na metro to mám pěšky 5 min.a v centru jsem ani ne za 15 min.Všude příroda-Hostivařská přehrada,Milíčovský les,za domem kopce(v zimě je uměle zasněžujou)a centrální park.V létě se na kopcích(mezi panelákama)pasou ovce,páč městská část usoudila,že je to levnější než sekat traktůrkem.A na D1 je to co by kamenem dohodil-po D1 jezdíme na chalupu
Jé, na Hájích jsem bydlela 1 měsíc. Bylo mi 17, já si vyrazila do společnosti a trochu v přiopilém stavu ve 3hod ráno na metru a nevěděla jsem, jak se trefit do toho správného bloku a paneláku, všude zeleno, kopečky jeden jak druhej
Vzhledem k tomu, že jsem si nepamatovala ulici… takže Háje sice OK, ale jen za střízliva!!!!