Stěhování do Rakouska

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
29.9.19 20:21

Stěhování do Rakouska

Ahoj maminky, vkládám anonymně, protože sem chodí některé členy rodiny a zatím ne všichni vědí, že se budeme stěhovat. Hledám tu maminky, které už stěhování do Rakouska mají za sebou a dokážou poradit co a jak.
V Rakousku jsem dostala velmi slušnou pracovní nabídku, cca 3000€ čistého měsíčně plus 13 a 14 plat a roční bonus, takže jsme dlouho neváhali a nabídku jsem přijala. Dá se tam s tímto vyžit, než i chlap bude mít práci? Jak je to tam s najmem? U všech inzerátu, čtu, že chtějí nějaký potvrzení příjmu, takže nejdřív budu muset něco odpracovat, než mi vůbec někdo něco pronajme? Já osobně mluvím německy velmi dobře a chlap bude navštěvovat kurzy a až se trošku rozmluvi půjde do práce samozřejmě taky. Chtěla jsem se zeptat co je vše potřeba zařídit. Máme 3 děti a slyšela jsem o nějakém Kindergeldu, kde a jak se o něj žádá? Co vše k tomu budu potřebovat? Dále mě zajímá, zda tady má někdo nějakou osobní zkušenost s nějakou konkrétní školkou ve Vídni? Budu moc ráda za všechny rady. :) zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2349
25.10.19 13:36

Ahoj
Ze 3000 čistého se vyžít dá, to je na místní poměry už pěkný plat. Záleží na tom, kde, a na jak vysoký standard jste zvyklí. Bydlení v odpovídající kvalitě ve větším městě vyjde pro pětičlennou rodinu (byt 4/5 + 1) na cca 1200 měsíčně. Provozní náklady na domácnost jsou o cca 1/3 vyšší než v ČR a je třeba započítat další výdaje na pojištění bytu, auta a eventuálně připojištění rodiny. Potvrzení přijmu není u podnájmů paušálně vyžadováno, stačí doložit, že jste zaměstnaná (pracovní smlouvu). Nejlépe se hledá přes Willhaben :-)

Co je potřeba zařídit před odjezdem

• zaměstnání
  • byt
  • škola/školka pro děti
  • odhásit se ze zdravotního pojištění v ČR, dá se i zpětně

Po nastěhování:

• Meldezettel (do dvou týdnů po přestěhování)
  • Přihášení se na policii (do dvou měsíců)
  • Přepsat auto (do jednoho měsíce - je to hrozná pruda, já si radši koupila nové rakouské)
  • manžel se nahlásí na úřad práce AMS
  • pojištění pro manžela a děti je hrazeno vašim zaměstnavatelem, vyřídit
  • kindergeld asi nějaký je, nemám děti, zjistit se to dá přes Arbeiterkammer

Viel Spaß

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky