Stěhování na Slovensko

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
25.3.24 13:26

Stěhování na SK

Dobry den, ještě jsem na teto stránce nenašla takovou diskuzi, proto ji zakládám.

Tento rok bychom s přítelem si chtěli koupit domecek na Slovensku. Já jsem Češka, a je to pro mě velmi náročné, protože Pracuji jako učitelka v mateřské škole, a vůbec nevím jak toto funguje tam, jestli je třeba mít národnost, i nějaké kurzy jazyka. Jazyk se pomalu doučuji, ale není to ještě 100%.

Proto se ptám jestli některá toto taky neřešila, případně i jen to stěhování vaše zkušenosti. Budu rada za všechno.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Katrinever
25.3.24 13:29

Národnost mít nemusíš ale zařídíš si trvalé bydliště, na cizinecké policii dostaneš slovenskou občanku ale stále budeš češka. Zjisti si, zda ji absolvovala školu s diplomem který platí v celé EU ale byla by výjimka kdyby ne. Pokud ano, tak nemusíš nic řešit, dostaneš práci i tam, ale trend ne naopak stěhování do Česka za lepší prací, takže počítej s tím, že si finančně pohoršíš. Sama mám slovenské i české trvalé bydliště takže se ptej do sz kdyby tě něco zajímalo ;-)

Edit. Ten pobyt si vyřizovat nemusíš, ale nekoupíš si tam ani dobíjecí simku, slováci mají vše ma občanky kvůli prevenci kriminality a na českou ti nedají ani dopis na poště.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.3.24 13:37

@Katrinever moc děkuji. My už premýšleli ze bychom zařídili občanství tam že bych měla dvě, ale o tom také nic moc nevime.

No já nemám asi na vybranou, neboť příteli by v Česku hypotéku nedali neboť je Slovák s firmou tam. Takže musím já. Jen nevime zda ten jazyk budou vnímat jako problém v práci 🤷‍♀️

• Citovat
  • Upravit
9000
25.3.24 13:45

No nevím. Já bych třeba byla hodně naštvaná kdyby mi dítě chodilo domů se slovenštinou naposlouchanou za celý den od učitelky, takže asi může být problém najít práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Katrinever
25.3.24 13:49

@Serpentini No musela by mluvit slovensky to je jasný naštěstí to neni nic složitého.

@Anonymní píše: Více

No a proto bydlíme v pohraničí, ve Skalici je na prodej spousta pěkných novostaveb :) já jsem denně v ČR - hranice mám 4 km od domu a pracuji v ČR, děti mám ve škole v ČR, ale dům na SK. Jediné čeho se denně bojím jak čert kříže, je to, co tady naše vlády v posledních letech dělají. Zavirají hranice kvůli každé blbosti.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.3.24 13:50

@Serpentini já myslím ze já jako mluvící Češka budu odcházet na Slovensko. Momentálně pracuji v Česku kde mluvim česky

• Citovat
  • Upravit
2477
25.3.24 13:52

V téhle praci jiste budou. A problemy budou vsude kde budeš jazyk potřebovat v práci a to i pisemně. Slovenská tolerance je dost nízká. Nebudou ti chtít rozumět. Někde u pásu a nebo ma vysokých postech, kde budeš mít asistentku, tam to tak vadit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Katrinever
25.3.24 13:53

No tak v mateřské školce budeš muset mluvit Slovensky, pokud to bude na Slovensku. Možná po tobě budou chtít nějakou zkoušku ze SJ ale to nebude nic těžkého :) ale vzdělání z ČR na slovensku normálně platí. Já mám jako česká zdravotnice, zdrávku ze Skalice.

• Citovat
  • Upravit
2477
25.3.24 13:54

A tam na deti chceš mluvit jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Katrinever
25.3.24 13:54
@Vada píše: Více

Já studovala na Slovensku ale Slovenštinu po mě nechtěli, a ani nebyl problém s tím, že by mi nechtěli rozumět tak jí prosím nestraš. Existují i soukromé školky, lesní nebo dokonce České školky na Slovensku stejně jako Slovenské třídy v Česku takže tohle bych jako problém opravdu neviděla.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.3.24 13:59

@Vada no ja se moc necítím, ale když mluvim tak okolí tu jazykovou bariéru nepociťuje, jen muj pocit.

• Citovat
  • Upravit
8645
25.3.24 14:06

Já bych tedy ten jazyk jako problém asi viděla. U nás studují učitelství pro MŠ i Slovenky a drtí je na češtině a na většině předmětů po nich chtějí eseje, seminarky, projekty…vše v češtině, protože pracovat (jak ústně, tak pisemne) budou pak taky česky. Moje děti měly jako učitelku Slovenku a mluvila plynně česky, dospělí většinou poznali, že je Slovenka, ale mluvila fakt pěkně. Psala taky, jen prý gramatiku konzultovala s českou kolegyni, protože tu my máme dost jinou… ale pokud se slovenstinou nemáš problém, plynně mluvíš a gramatiku zvládáš aspoň nějak základně, tak problém nebude. Ale jako česky mluvící tě nejspis chtít nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24756
25.3.24 14:30
@Serpentini píše: Více

ale nene… za ČSSR se tohle vůbec neřešilo,
dost lidí u nás v pohraničí mluvilo česko-slovensky, běžně smíšená manželství, s učitelkou z SK bych u nás třeba absolutně neměla problém, naopak by mohla udělat kroužek jazyka,
moje dcera má silně vyvinutý hudební sluch, absolvovala i zuš 9let na solový zpět a naučila se z telky a díky strejdovi i tak slovensky, že při přejetí hranic ráda přepíná do SK modu a miluje mluvit slovensky a všichni si myslí, že je Slovenka :mrgreen: má v malíčku i jejich různé průpovídky a sleduje Horná Dolná a Oteckovia :mrgreen:
za mne čím víc jazyků, tím líp
u nás babi Rakušačka na JM chytala ORF1 Tom und Jerry od mala jsme milovali němčinu a ty jejich rakouské pohádky a považ za socíku i reklamy :lol:
to bylo wunderschon :mrgreen:

zde zas na Sm hodně chytali Poláky a dost lidí tu umí /mluví/ rozumí polsky, což zas u nás na jihu moc ne
opakuji - čím víc jazyků, tím líp
a kolikrát se mi (v práci třeba) dost hodila i ruština.. o AJ se nebavím - to by měl umět v základu už fakt každej…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.3.24 15:11

@Lucy75 já to mám taky už tak že přepínám. S přítelem už jen slovensky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14411
25.3.24 15:16
@Vada píše: Více

Tak to píšeš úplné bludy. Môj ujo ani po 40 rokoch nepísal a nehovoril po slovensky ;) skôr je to naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí