Štěně a čůrání doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24.3.15 16:42

No ono štěně tak nějak přebírá (stejně jako děti) mj. i hygienické návyky od rodičů, resp. od matky. Takže pokud to u původních majitelů bylo normální, naučit ho jak by to správně mělo být podle vás bude prostě trvat dýl. Já bych asi přidala kromě pochvaly a pamlsku i nějaký konkrétní hlasový projev (slovo, slabiku..) - stejně jako u lidí platí, že čím více smyslů je zapojeno, tím větší je naděje na zapamatování. Naše fena, když třeba už spěchám, umí vykonat potřebu na povel(samozřejmě když se jí opravdu chce) bez zbytečnejch průtahů a čeníchání. Jinak 11 týdnů je ještě malej prcek, sem tam se může počůrat etc i půlroční roční vychovanej štěňák. Hlavně v tom teda nemáchat čumák (říkám tedy jsa příznivkyně snahy naučit se jazyku zvířete - považuji-li se tedy já za to inteligentnější stvoření - než se pokoušet o opak).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
24.3.15 16:54
@janinakopretina píše:
Večer jí venčím v 22.00 hodin a poté mě probudí ráno v 5.00 hodin a jdeme čůrat a kakat. Ve spaní nečůrá. Přes den vydrž klidně spát 3 hodiny a nic neudělat. Jak jsem zjistila, jen když pije tak hned poté čurá. Koberce máme obyčejné, až malá trošku vyroste koupíme kvalitnější. Koupila jsem i vysavač na praní koberců. Výhoda je zatím, že moč u štěňátek nesmrdí. Když chce kakat tak kňučí a je u dveří. Jen to čůrání. Kdy přítel hubuje, že to byla chyba chovatele, že štěňata neučil a že jsme si od něj brát šťeně neměli, že už základ nedostal. Ale chce to jen čas a silné nervy…

Tak chyba chovatele… my ted mame ctyri stenata, neplanovany, ale krasny, uz maji taky majitele. Ale jeste chvili budou doma, jsou malinky. No nicmene - maji taky dve pliny na chodbe, vycuraj se na ni, ale i mimo. To bych celej den nedelala nic jinyho nez hlidala, jestli stenata curaj nebo kadej na plinu. Kdyz je chytim, jak cura mimo, dam ho na plinu, to jo, ale ne celej den (mame dlazbu, tak se to da nastesti lehce setrit). Venku se mi vubec nevycuraj, mivam je tam chvili, prijde mi ze je zima a jeste nejsou ockovany. A maji tam dost jinejch podnetu ke zkoumani, asi si potrebu ani neuvedomujou.

Rekla bych, ze z vetsi casti je nauceni hygieny na budoucim majiteli, my kdyz si kupovali fenu, tak sice krasne umela, ale louzicku udela mimo i dneska - a to ji jsou tri roky. Holt nekdy nevydrzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.3.15 17:32

Já vím, že chovatel s fenkou a štěň. chodit ven venčit. Uhlídat to nejde. Ale přítel má svojí hlavu a nevymluvím mu to. Jaké návyky měla fenka - matka nevím, majitel tvrdil, že chodili ven, ale bydlel v Praze, kde zrovna moc prostor na venčení není. Je to moje malé zlatíčko a určitě nebudu trestat a nebo máchat čumák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
24.3.15 17:46

@janinakopretina Tak nevím, ale nějak si nedovedu představit, jak se chodí venčit fena s prťavými štěňaty, hlavně ta malá ještě ani ven nesmí, až po očkování, aby nechytla nějakou nemoc. My jsme si naši kokřenku brali když jí bylo asi osm týdnů, celou dobu u chovatele byla doma, velkou fenu normálně venčili. Ať si o tom přítel nejdřív něco zjistí, štěně je prostě jako miminko, akorát holt nemá plínky. Ale ty na to jdeš dobře, tak za čas to bude pejsek zvládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.3.15 17:59

Já vím, ale přítel není pejskař a má svojí hlavu. Ale fenku má moc rád. Holt tvrdohlavý chlap. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
848
24.3.15 20:13

My máme doma labradorku, teď je jí 10,5 měsíce. Úplně bez nehody jsme až od 5 měsíce. Do té doby si úplně neuměla říct, nebo si hrála a říct si zapomněla :D případně jsme to třeba nestihli my, tak rychle zareagovat. Přecejen bydlíme ve 3 patře a než jsem jí čapla do náruče a snesla dolů (kvůli kloubům), tak se občas nehoda stala. Teď už s klidem vydrží i 8 hodin, když musíme oba do práce mimo domov. Ale to není nijak často. Vydržte, to se poddá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19198
24.3.15 20:58

@zcela_anonymni_nick Víte jak vypadá BŠO? Chci vidět chovatele jak fenku nechává „venčit se“ doma :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.3.15 21:06

@Kikuška90 Lol, jasně, dospělej pes (tedy fena) a venčí se doma a je myslím úplně šumák, co je to za plemeno. Zřejmě jste nepochopila můj příspěvek :pankac:
Jedná se o hygienické návyky obecně ;)
Jinak venčení štěňat kdekoli po bytě rozhodně není „standardní“ chovatelský přístup..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19198
24.3.15 21:36

@zcela_anonymni_nick Pochopila, rozhodně NENÍ normální, aby chovatel učil štěňata kam můžou a nemůžou čůrat.

@janinakopretina Máte tu fenku s PP?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.3.15 21:40

@Kikuška90 v tom případě se shodneme, že se zásadně neshodneme ;) (dle vašeho 1. příspěvku zřejmě ani tom chápání) takové chovatele osobně považuji za nepříliš schopné - dobrý chovatel by alespoň ty základní hranice imho nastavit prostě měl (přičemž řádně vychovaná fena mu může mnohé ulehčit).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19198
24.3.15 21:50

@zcela_anonymni_nick To by mě strašně zajímalo jak by to ten chovatel dělal. Štěně čůrá po každém spaní, dospělá fena samozřejmě ne, žeo. Takže vzdudí se vám 10 štěňat a co? Letíte se všema okamžitě ven? Co když máte v baráku schody? Musíte štěňata nést - to prostě není šance stihnout :mrgreen: A učit je na nějakou podložku? Všech 10 naráz, vážně bych to chtěla vidět :palec: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.3.15 22:03

@Kikuška90 Jasně ven s neočkovanejma štěníkama :) Pakliže máte prostor pro chov uzpůsobený štěnatům a nepobíhají volně po celým bytě, nevidím v tom žádnej problém ;) To že nevíte, že něco lze, nutně neznamená, že to nelze :) (což samozřejmě také neznamená, že to prostě neujede, nebo že alespoň zpočátku není nasráno úplně všude). Jde i o to kolik má chovatel na chov času, či za jakým účelem psy chová. A jak jsem již psala, pakliže má fena určité hygienické návyky, minimálně si ta štěnata nebudou kálet do pelechu - což se u chovatelů alá továrna na prachy běžně děje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19198
24.3.15 22:09

@zcela_anonymni_nick Jasně - ven na zahradu ;) Tam vážně můžou i neočkovaní :mrgreen: Je opravdu vidět jak „moc“ o tom víte.. podle vás má správný chovatel štěňata vychované tak, že jakmile se jim chce, odskočí si přesně tam, kam ukážete a zase si pěkně zpátky zalezou do pelechu.
Musím se vážně smát :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.3.15 22:28

@Kikuška90 Hlavně nesmí býti smutno ;) každopádně se však v tomto případě raději smějte pouze své interpretaci, neb já jsem nic takového nepsala. Tvrdím pouze, že míra vychovanosti štěněte a jeho hygienických návyků závisí také na chovateli, který svůj chov pokud možno nezanedbává. Spolehlivé učení venčení venku a další výcvik je pak samozřejmě z většiny již na následném majiteli, kterému to však může chovatel do značné míry svým přístupem usnadnit. Zakladatelka psala cosi o Praze, nehledě pak na to, že ne každý „chovatel“ zahradou disponuje (a i tam lze, světe div se, narazit na parazity). Hlavně abyste však „věděla“ vy, zejména jste-li také chovatelkou ;)
Jak jsem již psala o x příspěvků výše - shodneme se pouze na tom, že se holt zásadně neshodneme ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
24.3.15 23:17

@zcela_anonymni_nick Ale tady je řeč o sotva tříměsíčním štěněti. V tomhle věku vyměšování prostě ještě ovládat nemůžou. Řešení by bylo nechat ho na nějakém ohraničeném prostoru, aby holt nedělalo loužičky po celém bytě, ale to je pak zase blbý na socializaci. Každej, kdo si pořídí štěně, musí holt s loužičkama ze začátku počítat stejně jako s tím, že je na něm, jako na jeho majiteli, ho to trpělivě naučit. Zakladatelka to chápe, její přítel bohužel ne, patrně si myslí, že štěně sotva začne chodit, musí mít zafixované všechny hygienické návyky. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný