Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jsem asi jiná, ale můžu mít ráda, ale výchova musí být. Malá může po celém bytě, spí klidně v posteli a na gauči. Ale poslouchat a mě respektovat jako pána musí a bude… Sousedi mají Cane Corsu - nevím jak se to přesně píše. Berou jí jako dítě. Fena si dělá co chce, do dnes neposlouchá, na procházkách tahá a je neovladatelná. Když by jí pustili na volno tak uteče. A přitom to je kus psa. pes by měl mít základní výcvik a respekt, kdy vůdce smečky je majitel a pes je členem. A né naopak…
@janinakopretina BŠO nemůžeš srovnávat s Cane Corso. Jsou o mega velký kus těžší na výchovu, měli by si takového psa pořizovat jen lidi, kteří už se psy a jejich výchovou mají zkušenost. BŠO je dobré pro začátečníka ![]()
To ano, ale každý pes se dá vycvičit. Měla jsem NO, poté AST. Ted jsem chtěla Akitu Inu, ale musela jsem hodně řešit maličkou. Byla zvyklá AST šahala jí do žrádla, lezla do pelíšku a válet se po ní, a fenka jí nikdy neublížila. Klidně malá na ní usnula a třeba tři hodny se nehnula, aby maličkou neprobudila. Musela jsem vybírat plemeno, které miluje děti, ovladatelné. Se psy co se týče výcviku pracuji už od 12 let… BŠO se dá také zkazit jako každý pes, vše je o lidech a jejich přístupu.
Párkrát se to stane, ale každý malý tvoreček to tak dělá. Holt chodit ven a chodit ven…pochopí to.
Ven, ven a chválit. Výhoda že jsem doma, že to pohlídám. Ale jak jsem psala, 2× když se doma vyčůrala a to jí bylo skoro 2 měsíce tak jsem řekla nesmíš zatahala za kůži a od té doby je klid. Když potřebuje tak si lehne ke dveřím a hned jdeme a v noci bud spí celou noc a nebo mě probudí. Zítra jí jsou 3 měsíce. Supr.
Hodně záleží na majiteli jak si psa vychová. Každé plemeno má nějaké předpoklady, ale hodně změn výchova a přístup majitele. Bohužel hodně lidí si psa pořídí a nevědí co to obnáší a jen psa zničí a poté ho dají pryč, protože bud je nezvladatelný a nebo je nebaví se o něj starat…
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost a třeba poradíte, uklidníte ![]()
Máme 5měsíční štěně křížence hrubosrstého jezevčíka a problém je, že pokud nespí, tak nevydrží nečůrat déle než 2 hodiny (spíš i méně). Že se doma nečůrá chápe, to víme. Máme i podložku, na tu jde, pokud není nikdo doma nebo v noci, když ví, že se ven nepůjde. Jinak je na něm vidět, že vydržet chce. Sice si nezakňučí, že chce ven, ale už poznáme, jak začne být nervózní, přijde si, tak běžíme. Ale i tak to prostě často nevydrží. Kolikrát je to i třeba po 45 minutách, co jsme byli venku.
Velký vliv na to rozhodně má, že hrozně moc pije. Na 5 měsíců a cca 7 kg vypije denně přes 800 ml, což je opravdu hodně (potvrdil i veterinář).
Na vyšetření moči, jestli není nastydlý nebo nemá nějaký zánět močových cest jsme byli a vše je OK. I mu dělali UTZ a močový měchýř má velký a nikde žádný problém
Trošku si už zoufáme, jak na to? Jak třeba posílit svaly, aby lépe fungovaly svěrače? Proč tak moc pije? (máte zkušenost?) Může to být zoubky, které právě mění? Je to pes, bude lépe, až začne venku značkovat? Je pravda, že venku se vyčůrá ihned a pak už přes všechno čuchání a zkoumání nemá prostě čas
Máme už i naučený povel „čůrat“, který chápe a tím mu to na procházkách připomínáme ![]()
Ale…můžete mě uklidnit, že bude lépe?
Díky moc za zkušenosti a rady
@wallace tak pokud toho tolik vypije, tak bych hledala příčinu tam, nevím, jestli psi můžou mít cukrovku, ale u lidí je velká žízeň jeden z příznaků. Taky bych se zaměřila na to, co žere, jestli nemá žízeň z nevhodně zvoleného krmiva. A taky kontrolovat zuby, při zánětu dásní ho můžou brnět a to může ochlazovat hodně pitím.
Pejsci určitě můžou mít cukrovku, ale pokud jste byli na vyš. moče tak by se to dle mého zjistilo. Cukrovka se (aspoň u lidí) projevuje častým pitím, častý močením a moč páchne po acetonu..
ale asi bych šla ještě na vet pro nějaké podrobnější testy ![]()
@Helileli Psi můžou mít cukrovku, to jsem konzultovala s vetem, ale u štěňat a navíc psů je to prý velmi vzácné. Spíš na ni prý trpí starší fenky. Jedině snad ještě rozbor z krve… @lecka
Je na granulích, krmíme Brit Care, chutnají mu, průjem není, srst má krásnou. Ohledně zubů jsem právě psala, teď mění zuby, tak mě to taky napadlo, že si chladí dásně. Dáváme bůvolí kostičky na kousání, aby si prořezal zoubky, a po vypadnutých prvních už mu krásně dorůstají druhé.
@wallace píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost a třeba poradíte, uklidníte
Máme 5měsíční štěně křížence hrubosrstého jezevčíka a problém je, že pokud nespí, tak nevydrží nečůrat déle než 2 hodiny (spíš i méně). Že se doma nečůrá chápe, to víme. Máme i podložku, na tu jde, pokud není nikdo doma nebo v noci, když ví, že se ven nepůjde. Jinak je na něm vidět, že vydržet chce. Sice si nezakňučí, že chce ven, ale už poznáme, jak začne být nervózní, přijde si, tak běžíme. Ale i tak to prostě často nevydrží. Kolikrát je to i třeba po 45 minutách, co jsme byli venku.
Velký vliv na to rozhodně má, že hrozně moc pije. Na 5 měsíců a cca 7 kg vypije denně přes 800 ml, což je opravdu hodně (potvrdil i veterinář).
Na vyšetření moči, jestli není nastydlý nebo nemá nějaký zánět močových cest jsme byli a vše je OK. I mu dělali UTZ a močový měchýř má velký a nikde žádný problém
Trošku si už zoufáme, jak na to? Jak třeba posílit svaly, aby lépe fungovaly svěrače? Proč tak moc pije? (máte zkušenost?) Může to být zoubky, které právě mění? Je to pes, bude lépe, až začne venku značkovat? Je pravda, že venku se vyčůrá ihned a pak už přes všechno čuchání a zkoumání nemá prostě časMáme už i naučený povel „čůrat“, který chápe a tím mu to na procházkách připomínáme
Ale…můžete mě uklidnit, že bude lépe?
Díky moc za zkušenosti a rady
V první řadě je potřeba odstranit podložky. Ty jsou největší zlo. Tak jednou může doma čůrat na podložku, tak to tak prostě dělá, je to povoleno, tak se vyčůrá kdykoliv má potřebu. Začněte chodit často ven a za chvíli se to určitě zlepší.
@wallace nejlépe je konzultovat s vetem. Může to být i nějaký zdravotní problém. A jestli dáváte buvolí kostičky, tak po nich může taky více pít. Zkuste vyměnit kostičky, za nějakou hračku na kousání. Nemáte třeba doma velké teplo? Z toho by také mohlo stěně více pít.
Dobrý den, máme doma 4 měsíční štěně cane corso. Pejsek je velice chytrý a šikovný co se týká povelů a jediný problém, který máme, jsou jeho hygienickými návyky. Ráno, když vstávám do práce se okamžitě oblékám a při otevřených dveřích a s vodítkem v ruce volám na štěně, že jdeme ven (povel ke mně normálně ovládá). Štěněti se ale nikam nechce tak nereaguje a když už se konečně zvedne, stoupne si přede mě a jako naschvál začne čůrat. Není to pravidlem, někdy nám to vyjde až ven, ale častěji se stává tohle. Přítel pracuje na homeoffice, takže není problém, aby s ním jednou za 2 hodiny šel ven se vyvenčit. Po řádné procházce, kdy se několikrát vyčurá a vykaká a je za to pochválený. Po příchodu stejně začne močit znovu a to do svého pelechu i na své hračky. Někdy je dokonce líný si k tomu čupnout a čurá i za chůze. Vždycky je ihned po té za to pokáraný slovem fuj. Pejsek sklopí ouška jakože ví, že to bylo špatně a stejně to po další procházce nebo krátkém tréninku udělá znovu. Ze začátku jsme používali doma podložky, teď už ji máme jen pro sichr pod miskama, kde občas ukápne moč během jídla (z radosti). V noci se nehody nestávají, spí klidně těch 8 hodin.
Jsme už zoufalí. Hlavně přítel, který odjakživa miluje pejsky, ale po této zkušenosti se chce štěňátka zbavit. Pořád mu říkám ať vytrvá, že to štěně to pochopí a naučí se, ale přijde mi, že je to s ním jen horší a horší a to co zvládal třeba před dvěma týdny mu najednou nejde.
Jinak pejsek je zdravý.
Prosím o vaše rady a zkušenosti. Moc děkuji.