Štěně chce čůrat jen doma :-(

2351
10.9.13 13:43

Štěně chce čůrat jen doma :-(

Zdravím mamči pejskařky, v neděli jsme si domů přivezli 3-měsíční štěně Parson Russel teriera x voříška. Spíš je to „vořech“ po taťkovi. Ze mě si udělal adoptivní mámu a neudělá beze mě krok, ale jinak se aklimatizoval naprosto skvěle. Už v autě na mě vyvalil bříško a nechal se drbat, normálně žere i pije, v noci nekňučí, už skoro umí i na vodítku a když se zadaří, tak zvládne základní povely typu lehni, zůstaň a místo. Jediný problém máme s tím, že jeho bývalý majitel všem jeho pejskům(i s naším Ozzym měl 3) dovolil čůrat a kajdit uvnitř v předsíni, kde to vždy vystříkal hadicí a měl čisto a na zahradě mu bobčit a čůrat nesměli :zed: :zed: :zed:.To já si v bytě samozřejmě dovolit nemůžu, jenže ten náš hafan nechce konat potřebu nikde jinde. Četla jsem na netu, že se má chodit každé dvě hodiny, nebo jakmile uvidím, že si přičapává a chce se mu, jenže tady je menší problém a tím jsou moje dvě děti. Než je obléknu, tak se pes podělá. Synovi je sice 4,5 roku a dcerku krásně umí pár minut pohlídat, ale on taky chodí do školky a je tam do 15 hod.,takže to ani hlídat nemůže. Můj muž pracuje na tři směny, takže o to je to komplikovanější.
Venčím ho ráno, když jdeme do školky(jde s námi),pak kolem oběda před domem, pak když jdu syna vyzvednout, pak cca v 18 hod a pak ještě mezi osmou-devátou večer. Zkoušela jsem mu v tom vyráchat čumák-nezabralo a ani to dělat nechci, dávala jsem mu noviny(prý super hračka, ale bobčit na ně nebude),taky jsem zkoušela přebalovací podložku a z té si zase udělal pelíšek. Prý existují kapky, ale ty podle recenzí smrdí a nefungují. Tak co teď??? Zachraňte mě někdo, jinak mě už asi fakt raní mrtvice a přítel takhle psa akorát bude nesnášet :-(

Zapomněla jsem dodat-když dorazíme domů, vetšinou do 5 minut najdu někde loužičku nebo bobek, takže Ozzy si způsobně počká an doma. Nejspíš je to pod jeho psí úroveň, dělat to tam, kde ostatní psi, tak dělá „radost“ nám… :,( :,(

Poradíte někdo prosím???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4396
10.9.13 13:56

@Gabčulinda Nic si z toho nedělej. Pejsek je přeci jen ještě dost malý na to aby to udržel tak dlouho jak ty potřebuješ. U nás bylo docela dobré řešení ty přebalovací podložky. Každý náš pes je měl hned od mala a pokud se to nestihlo ven tak to bylo fajn řešení.

Podle mě je prostě jen stydlivý, naše Cassey mi to dělala taky, a to jsme mohli být venku klidně dvě hodiny, ale ani loužička nic prostě a hned jak jsme přišli domů tak to jelo… už jsem taky byla totálně zoufalá…nakonec jsem zjistila, že se prostě nevyčůrá na vodítku a nebo když je tam jinej pes a nebo když na ní někdo kouká… takže musíme chodit jen na určitá místa kde vím, že se vyčurá a i to jí trvá 14 dní než si najde vhodné místo… prostě je to fajnovka a ne všude se jí to zdá pro ní dost nóbl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4396
10.9.13 13:59

Btw ty kapky ani nekupuj, jsou na nic vyzkoušela jsem to asi na 4 psech a nikdy to nezabralo.
Zkuste tedy najít nějaké odlehlé místečko kde nikdo nebude a bude tam mít fakt svůj klidek. Případně se mi ještě osvědčilo proste vzít nějakou hračku a házet nebo si hrát a ona už si pak sama najednou odeběhla protože to prostě nevydržela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
10.9.13 14:00

To je těžké, na nácvik čistotnosti musíš mít čas, naučit psa na noviny nemá smysl…

Jinak pokud už to stihneš ven, tak holt musíš být venku dokud se nevyvenčí, pak by se neměl venčit doma.

Zkus trávit víc času venku - jděte všichni třeba na dvě, tři hodiny a za každou loužičku psa chval, jako kdyby vypočítal rovnici o dvou neznámých. Ono mu dojde, že venku je to pro něj výhodnější.
Největším problémem bohužel stále zůstává to, že jakmile se mu chce a je doma, tak s ním nestíháš jít ven, takže logicky to musí udělat doma. A s tímhle problémem ti tady asi nikdo nepomůže, leda by někdo venčil psa za tebe :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
10.9.13 14:13

Kdyz s nim nestihas chodit ven, to je blby. S detma si to taky neumim predstavit. Asi te nepotesim, muj pes prestal delat doma az kolem pul roku. Ale on byval i sam doma, tak to mel snad horsi. Vzpominky sileny, ale ono se to vrati :hug: vydrz (muj parter v tom obdobi i zhubnul z toho stresu ze zacatku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
10.9.13 14:18

@Fjodorka Hezky a pravdivě napsáno-díky :-). Syn by se rád angažoval a pejska by venčil on, ale on se ten hajlík nevyčůrá ani po 3 hodinách. Včera jsem ho tahala všude možně, cestou mi dokonce chtěl spát na chodníku, jak byl k. o.,ale sotva jsme přišli domů, tak než jsem vytáhla malou z kočárku, už byl u nás v ložnici a čůral, tak jsem ho ještě oblečená hned vzala na 15 minut ven a nic. Ale možná bych mohla zkusit jít s ním někam, kde je víc klidu.On vyrostl v pidi vesničce a není zvyklý na cizí psi, lidi auta a my bydlíme na sídlišti a ještě k tomu kousek od hlavní silnice.. Zkusím to teď po cestě ze školky :-). Díky za tip, snad se zadaří :kytka: Á propos před chvilkou jsem ho chytla, jak si přčapával nad kobercem, tak jsem ho alespoň rychle dala na podložku, z té utekl, pak přičapnul jinde a tak jsem to zkusila znovu. Radši si teď lehl vedle mě a spí. Asi čeká, až budu někde mimo :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
10.9.13 14:21

Jak psala @Fjodorka: na nácvik čistotnosti je potřeba čas. 3měsíční štěně ještě není ani schopné udržet moč/stolici tak dlouho jako dospělý pes!!! Nejde to z důvodů fyzického dozrávání organismu. A vymáchat čumák v jeho výkalech je fakt metoda stará 100let a absolutně neúčinná. Takže jak bylo řečeno - buď s ním buď venku delší dobu nebo holt musíš vychytávat to, kdy potřebuje (po probuzení, po hře, po krmení) a než jdeš spát, tak ho také vezmi ven. Venku ho odměňuj - udělá loužičku=velká nadšená slovní pochvala+pamlsek, s hovínkem to samé.
A pokud máte psa od neděle a cíleně ho nic neučíte, nelze o „provedení povelů“ být ani řeč.
Proč jste si pro boha nepřečetli něco o výchově a výcviku psů než jste si to štěně pořídili? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1980
10.9.13 14:23

Pořídili jste si štěně, takže víš, že to obnáší v první řadě starosti. Štendo má nárok na počůrávání do půl roku věku, v půl roce už by se mu neměly stávat nehody a mělo by být naučené venčit se jenom venku, k tomu potřebuješ dobře zorganizovat čas a štěněti ukázat co je správně, ne mu v louži, kterou udělá doma máchat čumák ( miminům se taky v plínách nemáchají čumáky ). Holt teď nějakou dobu budeš muset trávit spoustu času venku a chválit a chválit, pes brzy pochopí, co se po něm chce a bude se snažit vydržet ven - ale musíš na to jít správně a ze začátku obětovat čas, ona vynaložená energie se ti vrátí a odměnou bude čistotný pes, ne čuně venčící se v bytě :poblion: držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
10.9.13 14:24

Ahojky, takže já „učím“ už třetí štěně, mé zkušenosti jsou bohaté, ovšem s prvním máme děti. Malou dávám do šátku, babyvaku, pokud spinká, chůvička a monitor. Starší chodí teď také do školky, chlap dělá na tři směny.
Svěrače se naučí používat cca 3-5měsíc, takže to není tak rychlé - stejně jako děti, pokud se vyčůrá, fuj a letět s ní ven, aby věděla, že se to venku dělá.
Pokud jde chlap na ranní, tak jí vezme v pět, pak já hned po probuzení, aby se neučůrala, když vstávají děti, pak při každém našem návratu domů, ven, pokud jsme doma a ona si dáchne, probudí se, zase ven. Prostě jako dítě, když se učí na nočník.
Učí se tedy mnohem rychleji. Naší je pět měsíců, už je šikovná, ale také jí to ujelo, se zabere do „hry“ a je to :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
10.9.13 14:31

@Gabčulinda Chce to čapnout a vyběhnout ven ve chvíli, kdy hledá místo k čurání… Trpělivost, ono to půjde :D Já se štěňaty běhala klidně každou půlhodinu, plus po každém jídle, spaní a hře. A vím, že k malým dětem bych si asi štěně do bytu nepořídila, nebo jedině během léta, abych mohla do jedné ruky vzít štěně a do druhé klidně nahaté mimino a rychle běžet ven :mrgreen:

Ale neuč ho na různé podložky nebo noviny, tím bys ho naučila leda to, že doma je to v pořádku a žádoucí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
10.9.13 14:32

Náš pes byl tedy naučený venčit se venku na zahradě, brali jsme si ho ve 2,5 měsících, celou dobu byl s oběma rodiči a od nich pochytil, že má zaškrábat na dveře a někdo ho pustí na zahradu.
Dělal to zhruba dva týdny. Pak si ze dne na den usmyslel, že venku bude jenom kadit a čůrat bude doma (většinou na koberec). Nepomohlo nic, a to jsem byla doma a mohla jsem ho vyčíhnout a hned dát ven na dvorek. I když jsme chodili ven na pole, trpělivě čekal až domů. Přešlo ho to až v pěti měsících. Chce to prostě čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
10.9.13 14:36

@Fjodorka Tu podložku mám spíš jako nouzovku. Zrovna jsem malou přebalovala a tak bych to nestihla až před barák, aniž by mi malá roztahala bobana po podlaze :-D. Joo teď už to vidím taky, že jsem trochu magor, když jsem si pořídila pejska k mrňatům. Blbě se to u nás stíhá, běžet s ním ven-bydlíme v 5.patře a výtah je euro, takže jede velmi velmi pomalu :zed:. No, holt tomu budu muset dát čas a nějaký řád. Máme ho 2 dny, tak to určitě bude chtít nějakou synchronizaci.
Pamlsky za odměnu a pytlík na bobíky sebou ale budu brát ještě dlouho zbytečně :-(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
10.9.13 14:42

@Gabčulinda Jé, 2 dny, to ještě ani nelze říct, že má s tím problém :D On si zvykne a zvládnete to… Je to pořád mimino, tak ho hlavně netrestej za venčení doma, nemůže za to, prostě to ignoruj ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
10.9.13 14:47

@Gabčulinda tak dva dny jsou nic, to ani není vina prodejce, ono je zbytečné je učit dříve. Teriéři jsou šikovní, ale chce to dril a dodržovat. S tím výtahem je to blbé :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
376
10.9.13 14:48

Chce to hooodně často venčit moooc chválit, když se to venku podaří. Já odměňovala piškotkama :dance:, Ale chce to čas, pejsek je ještě maličký…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný