Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Naše čuba brala štěně do huby celé, prostě jakoby ho chtěla sežrat- to když je chtěla někam přemístit. dokud jsou to maloši, tak jsem neviděla, že by vrčela, brala je za trest za kůži apod..a později když jich měla plný kecky, tak prostě zavrčela.
fakt jsem neviděla, že by je fena chytala za trest za kůži za krkem (a ještě s nima třepala).
A souhlasím s pozitivní motivací.
moji psovou vyhodil majitel na ulici (a ke mě) cca v jejím roce- kupodivu vůbec neuměla čůrat venku. kadila hned pěkně, ale čůrala zásadně doma- držela to, co to šlo, i 13hod jednou vydržela- já s ní lítala ven v noci co hodinu, táhla jsme jí za sebou jak mrtvou krysu, protože chtěla domů. ráno zas na tři hodiny ven..jakoby čekala, až se půjde domů a bude se moct vyčurat..doma jsem jí hlídala jak ostříž…no našla pár sekund, kdy jsem spustila oko a už byla v chodbě a čůrala..
nasupeně jsem vždy vytřela, ale ani jsem ji nekárala. podle mě nepochopí, že jí nadávám za to, že čůrá doma, ale za to, že čůrá a příště to udělá někde tajně..
venku jsem měla plný kapsy sušenýho masíčka, připravená provolávat ovace na čůrání..no asi 4 dni to trvalo-ten poslední se mnou jezdila celý den autem-vždy čekala v autě, pak se proběhnout..a večer už to pustila venku, dostala hrst masíčka. a opravdu si to spojila.
pejsci nám nechtějí dělat naschvály a každý tvoreček chce být chválený, chce pamlsky a chce cítit, že to dělá dobře..ale musíme jim to ukázat a ne jim navozovat pocit strachu kvůli něčemu, co nejsou schopni domyslet.
protože jestli jsou psi takhle moc inteligentní a myslí za roh, tak v tom případě by se i batolata měli pořádně trestat za to, že furt dokola dělají něco, co my jim zakážeme. když děcko rozpatle po stole jídlo, taky se mu v tom nemáchá obličej, ne? ale psům se přisuzuje zázračná inteligence-ví, zač je trest, dělá naschvály apod.
@Eleonora93 píše:
Tak to mě pouč, jak chytá fena štěňata. Nejspíš mam teda mezeru ve vzdělání.
Pokud je chce prenest a to se tyka spis mensich, tak je pyskama chytne za kuzi na krku, za krk, hrbet atd., ale jemne. Ale netresta je tak, ze je chytne za kuzi a trepe, to fakt ne. Ale chapu, je to fakt hodne rozsireny.
Příspěvek upraven 25.11.14 v 20:46
@wifi.. píše:
Naše čuba brala štěně do huby celé, prostě jakoby ho chtěla sežrat- to když je chtěla někam přemístit. dokud jsou to maloši, tak jsem neviděla, že by vrčela, brala je za trest za kůži apod..a později když jich měla plný kecky, tak prostě zavrčela.
fakt jsem neviděla, že by je fena chytala za trest za kůži za krkem (a ještě s nima třepala).
Presne, nebo skoro za hlavu ![]()
A aby nedoslo k omylu…to trepani funguje, i pritlaceni na zem, povaleni na zada. Ale ten pes se boji! Je to pro nej nejvetsi mozny trest. A ja treba nechci, aby se mne pes bal a delal veci jen proto, aby zas nedostal.
Celkem rozsireny je trestani u prusvihu typu: pes nici byt v nepritomnosti majitele, ten ho po navratu ztresta, protoze pes dobre vi, ze roztrhal polstar. No nevi, ale umi cist v obliceji a staci mu zlomek vteriny, aby poznal, co prijde a tvaril se „provinile“.
Příspěvek upraven 25.11.14 v 20:53
Tak ono by to asi ani nešlo, aby s nimi zároveň třepala a zároveň jim tu kůži neprokousla. V jakém věku cca je mezník, že je neštípe, ale vrčí? (nebo teda že nejdřív vrčí, předpokládám, že po vrčení následuje event.to štípnutí nebo ne?)
@zuzouš píše:
Tak ono by to asi ani nešlo, aby s nimi zároveň třepala a zároveň jim tu kůži neprokousla. V jakém věku cca je mezník, že je neštípe, ale vrčí? (nebo teda že nejdřív vrčí, předpokládám, že po vrčení následuje event.to štípnutí nebo ne?)
Ono je to docela dlouho, to uz jsou stenata davno pryc od mamy. Dospelaci tolerujou drzosti i nasi pulrocni, kdyz uz jde teda za caru, tak ji pridrzi, ale zadny trepani.
@asha píše:
Ono je to docela dlouho, to uz jsou stenata davno pryc od mamy. Dospelaci tolerujou drzosti i nasi pulrocni, kdyz uz jde teda za caru, tak ji pridrzi, ale zadny trepani.
Já si právě říkala, že k našim (tehdy 5letým) když přibyl mladej, že rovnou vrčeli nebo ho zpracovali pod sebe a že základní výchovnej level už měl asi za sebou ![]()
@zuzouš Jo, to delaji, zarolujou je, zavrci, nebo se snazi dat hlavu az ke stropu ![]()
Tady je spousta veci, co se muzou hodit ![]()
http://lerl.info/…yon/view.php?…
@asha píše:
Pokud je chce prenest a to se tyka spis mensich, tak je pyskama chytne za kuzi na krku, za krk, hrbet atd., ale jemne. Ale netresta je tak, ze je chytne za kuzi a trepe, to fakt ne. Ale chapu, je to fakt hodne rozsireny.Příspěvek upraven 25.11.14 v 20:46
Psal tu někdo něco o třepání?
Třeba já nejsem zas zrovna takovej silák abych jednou rukou dokázala zvednout labradora a zatřepat.. No toje jedno, to jak jsem to popisovala tak se osvědčilo a pochopil to celkem rychle
@asha Přitlačení na zem mi radil cvičitel na cvičáku. Nevidím na tom nic špatného. Přece jen jsem pán já a nevím, proč bych to psovi nemohla ukázat, když je třeba. Možná to bude tím, že mám bulíka a chodila jsem na cvičák k chlapovi, který se věnuje těmhle plemenům a jejich výcvik se musí dělat trochu jinak než třeba NO nebo labradora…
@asha jo, Katka Lerlová to má pěkně zpracované ![]()
já mívala NO, takového poměrně neurotického a nevyzpytatelného, a přidržení u země jsem měla nacvičené bravurně a fungovalo. Ale teď zpětně vím, že jsem spoustu věcí mohla dělat úplně jinak, bez nervů pro nás oba. No ale tenkrát ještě pozitivní motivace byla zcela neznámý pojem, u nás na cvičáků bylo revoluční to, že psi místo do pravých úhlů chodili třeba i dokola…:-D Je dobře, že jsme se posunuli a děti i psy můžeme vychovávat pro ně srozumitelněji a přirozeněji ![]()
@Eleonora93 píše:
Psal tu někdo něco o třepání?Třeba já nejsem zas zrovna takovej silák abych jednou rukou dokázala zvednout labradora a zatřepat.. No toje jedno, to jak jsem to popisovala tak se osvědčilo a pochopil to celkem rychle
Trepani, zatahani za kozich, chyceni za kuzi, to uz mas jedno.
Jasne, ze to pochopi, pochopi to okamzite! Teda pochopi to, ze je trestany, jestli i to, za co, to uz tak jisty byt nemusi. Kazdopadne to neni dobry zpusob.