Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat lidí, kteří mají zkušenosti se stentem, zda v průběhu, kdy ho měli zavedený, užívali nějaká udržovací antibiotika. Děkuji.
Moje kamarádka ho teď měla měsíc a trpěla jako pes. Atb žádná neměla.
Mamka ho mela take, prvnich 14 dni mela atb na zanet, pak chodila pravidelne na kontroly a pokud se v moci neco objevilo, dostala biseptol nebo augmentin. Ale stale atb nebrala. Stent mela cca pul roku.
Děkuji, právě příbuzný s tím měl hrozné problémy, pořád ho odbývali, že to tak má být a teď mu ho vyndali a po třech dnech skončil v nemocnici se silným zánětem. A právě, co jsem zjišťovala, měl být zajištěn antibiotiky. Žádné rozbory mu nikdy nikdo nedělal.
Já jsem jí vídala denně, měla šílené bolesti, čůrala krvavé pucky a nikdo s ní nic neudělal. Prý je to normální. Asi před 2 týdny jí ho vyndali, tak se jí ulevilo a dneska mi zase říkala, že pije hodně, ale vůbec nechodí na záchod.
Atb určitě neměla.
Tak to bude asi v každém zdravotnickém zařízení různě. Ale přijde mi, že když má ten člověk bolesti, tak by alespoň mohli udělat rozbory. No nic, my to asi nevyřešíme. Ať žije naše zdravotnictví ![]()
Dobrý den. Mám zavedený stent od 19.3.2014 a při propuštění z nemocnice jsem dostala podpůrné antibiotika na 40 dní s tím, že se pak na kontrole uvidí. Dlouho mi trvalo, než jsem mohla aspoň trochu fungovat, neskutečné bolesti, krev v moči atd. Jenže jsem měla jiný problém, který mi způsobil ucpání močovodu-velkou cystu u levého vaječníku, která je bohužel pro mě neodstranitelná, takže mi ji asi za měsíc a půl po zákroku na urologii odsávali na gynekologii, doktor mi tam s tím stentem asi něco podělal, protože jsem po tom zákroku trpěla ještě víc a navíc jsem tam dostala velkou infekci-stent mi zaváděli v nemocnici v Kyjově a s cystou jsem byla v Brně a před zákrokem jsem infekci neměla. Před měsícem jsem byla na operaci s prsem a po domluvě doktorů mi stent vyměnili v narkóze, takže jdu na kontrolu až v září a dostala jsem antibiotika na dalších 50 dní. Nechápu, proč vašemu příbuznému nedali antibiotika. Mě doktor při propuštění domů řekl, že je musím mít, aby se tělo líp vyrovnalo s cizím předmětem a k vůli možné infekci. Musím dodržovat pitný režim, nejvíc piju čaje a to někdy i 5 litů denně, jak byly teď ty vedra, jinak mám bolesti a krev v moči a neměla bych nic dělat-což se lehko řekne, ale hůř udělá, nejhorší je, že ten stent už budu mít pravděpodobně doživotně, pokud doktoři nepřijdou na to, jak odstranit tu cystu, která je přímo na cévě a dorůstá do velikosti pomeranče až grepu a to mi tlačí na močovod.
Stent do močovodu či ledviny se zavádí v celkové anestezii? Nebo při vědomí?
Asi mě tento zákrok bude čekat a bojím se, jak to všechno bude vypadat.