Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.Mam 20-ti měsíčního syna.Od narození, když byl jen plne kožený měl stolici nejdříve 1× za 14 dní. Od začátku příkrmů se mu frekvence upravila na 1× týdně a má to doteď. Brisko ho nebolí, stolice po vykakani tvrdá není. Dr neřeší, pokud nemá bolení. Ma nekdo stejnou zkušenost? Začínám být z toho už nervózní, myslela jsem, že čím více bude jist, tím se mu to upraví. Maly je ještě kojený na požádání.
Já sama jsem roky chodila 1× týdně či dokonce 1× za 14 dní, než se projevily další zdravotní obtíže a po mnoha, mnoha letech mi někdo řekl, že je to zácpa a že to normální není. Divím se, že to mí rodiče neřešili dřív. Za zácpu se považuje, když je interval delší než 3 dny. Nicméně Tvé dítko je výrazně mladší, pokud ho nebolí břicho, nemá ho zatvrdlé, nemá pak obtíže při vyprazdňování a stolice není tvrdá, tak to asi bude v pořádku. Ale pozornost je na místě a asi nic doma nezkazíte tím, když budete dbát na pitný režim a nějak vyvážený jídelníček. Třeba se to ještě srovná. Je možné, že v tomhle věku vše zpracuje na růst a opravdu častěji chodit nemusí, i tak bych ale byla ve střehu
.
@Anonymní píše:
Já sama jsem roky chodila 1× týdně či dokonce 1× za 14 dní, než se projevily další zdravotní obtíže a po mnoha, mnoha letech mi někdo řekl, že je to zácpa a že to normální není. Divím se, že to mí rodiče neřešili dřív. Za zácpu se považuje, když je interval delší než 3 dny. Nicméně Tvé dítko je výrazně mladší, pokud ho nebolí břicho, nemá ho zatvrdlé, nemá pak obtíže při vyprazdňování a stolice není tvrdá, tak to asi bude v pořádku. Ale pozornost je na místě a asi nic doma nezkazíte tím, když budete dbát na pitný režim a nějak vyvážený jídelníček. Třeba se to ještě srovná. Je možné, že v tomhle věku vše zpracuje na růst a opravdu častěji chodit nemusí, i tak bych ale byla ve střehu.
A můžu se zeptat, jaké další komplikace se vyskytly?
On jakoze ten den, kdy ma kakat je takový nervózní, prostě jiný, vždy to na něm už poznám, že dnes bude kakat. A když to na něj přijde, tak se o mě opře a cca 10 min tlačí.
@fly.zuzka píše:
On jakoze ten den, kdy ma kakat je takový nervózní, prostě jiný, vždy to na něm už poznám, že dnes bude kakat. A když to na něj přijde, tak se o mě opře a cca 10 min tlačí.
Dcera 23 mesicu a take chodi 1× tydne na velkou, a to od jejiho roku, driv chodila skoro kazdy den. Dle doktorky zacpa, chodit se ma cca po 3 dnech. Ale u dcery je to kvuli spatnemu pitnemu rezimu, malo pije a spatne ji. Pokud ale sni kazdy den jogurt, tak chodi kazdy den. Take je jeste kojena
@Anonymní píše:
Dcera 23 mesicu a take chodi 1× tydne na velkou, a to od jejiho roku, driv chodila skoro kazdy den. Dle doktorky zacpa, chodit se ma cca po 3 dnech. Ale u dcery je to kvuli spatnemu pitnemu rezimu, malo pije a spatne ji. Pokud ale sni kazdy den jogurt, tak chodi kazdy den. Take je jeste kojena
@Anonymní píše:
Děkuji za vaší odpověď. A můžu se zeptat, zda-li malé dělala dr nějaká vyšetření-dobou, odběry? Malý taky toho moc nevypije (kromě mateřského mlika) a do jídla jen párkrát dloubne.Snad to bude opravdu jen tím.
@fly.zuzka píše:
Děkuji za vaší odpověď. A můžu se zeptat, zda-li malé dělala dr nějaká vyšetření-dobou, odběry? Malý taky toho moc nevypije (kromě mateřského mlika) a do jídla jen párkrát dloubne.Snad to bude opravdu jen tím.
Ne dobou, ale sono… ![]()
@fly.zuzka píše:
Doktorka brala jen krev, jestli nema potravinovou alergii, alergii na lepek, celiakii, abkm dcera totiz jeste trpi ma ekzem a nic se neprokazalo. Ona ale tak do roka kadila normalne, v roce prestala jist, krome mm skoro nepije, jidlo fakt hruza, takze si mudr mysli, ze to je tim. Prohmatala jen bricho, na sono ani jine vysetreni nas neposlala, uprimne se tech vysetreni bojim a myslim, ze je to tim, ze proste neji a hlavne nepije. Na sonu bricha byla kdyz ji byl tyden a pak v 5. mesici, ale to bylo kvuli necemu jinemu a nic nenasly.
@Anonymní píše:
Doktorka brala jen krev, jestli nema potravinovou alergii, alergii na lepek, celiakii, abkm dcera totiz jeste trpi ma ekzem a nic se neprokazalo. Ona ale tak do roka kadila normalne, v roce prestala jist, krome mm skoro nepije, jidlo fakt hruza, takze si mudr mysli, ze to je tim. Prohmatala jen bricho, na sono ani jine vysetreni nas neposlala, uprimne se tech vysetreni bojim a myslim, ze je to tim, ze proste neji a hlavne nepije. Na sonu bricha byla kdyz ji byl tyden a pak v 5. mesici, ale to bylo kvuli necemu jinemu a nic nenasly.
Dekuji