Valgozni paty - někdo s dobrými výsledky?

135
7.10.19 06:55

Valgozni paty - někdo s dobrými výsledky?

Dobry den, syn 4,5 let má uz od pohledu valgózní pata. Nohy do X. Je tu nekdo kdo ma zkušenosti at uz s fyzio ci ortopedem a ma kladny výsledek. Názory se dosti rozcházejí, proto bych ráda osobní zkušenost co opravdu pomohlo. Děkuji vám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5363
7.10.19 08:19

U syna jsem začala řešit valgozitu kolem 3 let. Byli jsme u fyzioterapeutky v Hradci Králové a už tak po půl roce výrazné zlepšení. Poslala jsem tam i známou jejíž dceři hrozila operace, po letech nošení vložek do bot a zdravotní obuvi se totiž nelepšila ba naopak měla i skoliózu. No co vím dochází tam rok a holčina nejen že má rovná záda ale snad už i kolena a teď pracují na klenbě. Takže za mě fyzioterapie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.10.19 08:28

No potřebuje zpevnit svalové úpony cvičením a uvolnit tenze tam kde být nemají.

Primární je dobrý fyzioterapeut pracujíí s dětmi, který důkladně zhodnotí jak chodí a navrhne rehabilitační systém cvičení - ono nejde jen o kotníky, ale je to důsledek ne úplně ideálního fungování vlastně celé spodní půlky tělíčka. S tím že cvičení to bývají ta zábavnější, na balančních podložkách, trampolíny a podobně - nejsou potřeba drastičtější metody jako vojtovka.

Pořád je dost maličký, při vybudování správných pohybových vzorců se to bude upravovat snadno, nejspíš bez nutnosti nějakých speciálních ortopedických bot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13066
7.10.19 10:41

S dovolením se zaháčkuju, taky mě to zajímá. Řeším to samé s tříletou dcerou. Zatím jsme byly na fyzioterapii, máme doma cvičit. Zlepšení má být vidět tak za tři měsíce, prý. Tak uvidíme :-)
Jinak mi fyzioterapeutka říkala, že není moc příznivcem ortopedických vložek a pevné obuvi - respektive že u těžších vad to svůj význam má, u ostatních spíš jen botu s opatkem, aby se noze jen trochu pomohlo ve správném postavení a jinak pracovala sama. Obecně to chce hlavně cvičit, na konzultaci klidně přijít dřív než ve třech letech, hodně chodit venku na boso. A taky používá tejpy, u nás to prý není potřeba. Tak doufám, že se nám to fakt podaří srovnat cvičením, když tak čtu v diskuzích, jak s tím všichni bojujou, trochu mě to děsí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
7.10.19 11:09

Všem moc děkuji za nazory, jsem hned klidnější. :andel:
Můžu poprosit, kdo máte ty cviky, můžete mi je nějak předat, prosím, kl8dne i do zprávy…než se dostaneme k fyzioterapeutce ať začneme cvičit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13066
7.10.19 15:22

@Ejmiiinka U nás jsou to cviky v podstatě jen o tom, že přenáší váhu na vnější stranu chodidla. Jako že stojí a zvedne vnitřní hrany chodidel (pomáhá tam třeba nakreslit obrázek - podívej se na sluníčko a tak), přitom vlastně pokrčí kolena a má nohy do o - takže může mezi kolínkama za sebe prohazovat míček nebo plyšáky. Nebo si mezi chodidla dá míček, zvedne ty vnitřní hrany a chodí s ním. Blbě se mi to popisuje, asi se to musí vidět :nevim: Ale fyzioterapeutka dceru hned svlíkla do kalhotek a celou lekci jí sledovala, jak chodí, stojí a cvičí, takže předpokládám, že u každého to cvičení vypadá trochu jinak, podle toho, co je třeba posílit. Jo a taky používáme balanční podložky, s tím se dá vymyslet spousta cvičení, aby to děti bavilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13066
4.3.20 16:52

Tak dávám vědět, jak pokračujeme - cvičíme každý den, vynecháváme jen výjimečně a fakt je vidět zlepšení. :dance: Není to ještě 100%, ale doufám, že se upraví i ten zbytek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
22.3.21 22:49

@větvička1 chtela jsem se zeptat, zda se ta valgozita s odstupem casu a cvicenim ztratila? Resime stejny problem u trilete dcerky… Na Ortopedii nam dali seznam cviku a vlozky. Pritel (otec) ma ty kotniky silene valgozni, takze to ma asi po nem, k tomu jeste ploché nozky a rika, ze na to cviceni ani vlozky nepomuzou :nevim: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.3.21 23:29
@Lockey píše:
@větvička1 chtela jsem se zeptat, zda se ta valgozita s odstupem casu a cvicenim ztratila? Resime stejny problem u trilete dcerky… Na Ortopedii nam dali seznam cviku a vlozky. Pritel (otec) ma ty kotniky silene valgozni, takze to ma asi po nem, k tomu jeste ploché nozky a rika, ze na to cviceni ani vlozky nepomuzou :nevim: :zed:

Syn na to cvičí nějakou dobu. vložky má. Kolem tří let ho nohy bolely, jednu nohu vtáčel dovnitř. Ono se od toho odráží i držení těla, svaly břicha a zad, nejde jen o plosky nohou paty. Jde i o postavení nohou do X, kyčlí apod. U syna to tedy platí, tak má cvičení na celé tělo. Má to z hypotonie od nedonošenosti a jeho táta má taky ploché nohy. Záda tatínka bolí, necvičí nijak. Tak bych cvičit určitě začala, tím nic nezkazíš.

• Citovat
  • Upravit
13
23.3.21 08:06
@Anonymní píše:
Syn na to cvičí nějakou dobu. vložky má. Kolem tří let ho nohy bolely, jednu nohu vtáčel dovnitř. Ono se od toho odráží i držení těla, svaly břicha a zad, nejde jen o plosky nohou paty. Jde i o postavení nohou do X, kyčlí apod. U syna to tedy platí, tak má cvičení na celé tělo. Má to z hypotonie od nedonošenosti a jeho táta má taky ploché nohy. Záda tatínka bolí, necvičí nijak. Tak bych cvičit určitě začala, tím nic nezkazíš.

Uz zkousine cvicit… Dcera taky vtaci spicky dovnitr a zda se mi, ze ma kolinka trochu do X, ale Dr, rekla, ze kolinka jsou OK, horsi ty paty… Tak by me jen zajinslo, jestli to cviceni ma fakt efekt…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13066
23.3.21 11:20
@Lockey píše:
@větvička1 chtela jsem se zeptat, zda se ta valgozita s odstupem casu a cvicenim ztratila? Resime stejny problem u trilete dcerky… Na Ortopedii nam dali seznam cviku a vlozky. Pritel (otec) ma ty kotniky silene valgozni, takze to ma asi po nem, k tomu jeste ploché nozky a rika, ze na to cviceni ani vlozky nepomuzou :nevim: :zed:

Cviceni pomuze :palec: Dceri se to krasne upravilo, obcas ji ten kotnik trochu ujede, ale fyzioterapeutka je spokojena. Prohlizela jsem nohy cely rodine, asi to mame taky dedicny, ale neni to tak hrozny. :mrgreen: Vlozky nejsou samospasny, udrzi nohu ve spravne pozici, ale je treba prave cvicit, aby se ta noha rovnala sama aktivne a ne pasivne. V lete behat co nejvic naboso (jsme na vsi, takze v tomhle super), trava, pisek, kura, cvicit, vlozky jsem ani nedavala, u nas nebyly potreba (ale je fakt, ze stridam barefoot boty a boty s tvarovanou stelkou), jeden cas jsme nohu i tejpovali. Snazim se, aby cvicila i jinak, v lete hodne plavala, delam ji na dvore takovou opici drahu (skakani, podlezani a tak), jezdi na kole - to mimochodem fyzio chvalila, ze motorky jsou na tohle des, kdyz uz z toho deti vyrostou, tak si na tom krivi nohy.

Je to beh na dlouhou trat, ale rozhodne to nevzdavej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí