Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den, syn 4,5 let má uz od pohledu valgózní pata. Nohy do X. Je tu nekdo kdo ma zkušenosti at uz s fyzio ci ortopedem a ma kladny výsledek. Názory se dosti rozcházejí, proto bych ráda osobní zkušenost co opravdu pomohlo. Děkuji vám
U syna jsem začala řešit valgozitu kolem 3 let. Byli jsme u fyzioterapeutky v Hradci Králové a už tak po půl roce výrazné zlepšení. Poslala jsem tam i známou jejíž dceři hrozila operace, po letech nošení vložek do bot a zdravotní obuvi se totiž nelepšila ba naopak měla i skoliózu. No co vím dochází tam rok a holčina nejen že má rovná záda ale snad už i kolena a teď pracují na klenbě. Takže za mě fyzioterapie
No potřebuje zpevnit svalové úpony cvičením a uvolnit tenze tam kde být nemají.
Primární je dobrý fyzioterapeut pracujíí s dětmi, který důkladně zhodnotí jak chodí a navrhne rehabilitační systém cvičení - ono nejde jen o kotníky, ale je to důsledek ne úplně ideálního fungování vlastně celé spodní půlky tělíčka. S tím že cvičení to bývají ta zábavnější, na balančních podložkách, trampolíny a podobně - nejsou potřeba drastičtější metody jako vojtovka.
Pořád je dost maličký, při vybudování správných pohybových vzorců se to bude upravovat snadno, nejspíš bez nutnosti nějakých speciálních ortopedických bot.
S dovolením se zaháčkuju, taky mě to zajímá. Řeším to samé s tříletou dcerou. Zatím jsme byly na fyzioterapii, máme doma cvičit. Zlepšení má být vidět tak za tři měsíce, prý. Tak uvidíme ![]()
Jinak mi fyzioterapeutka říkala, že není moc příznivcem ortopedických vložek a pevné obuvi - respektive že u těžších vad to svůj význam má, u ostatních spíš jen botu s opatkem, aby se noze jen trochu pomohlo ve správném postavení a jinak pracovala sama. Obecně to chce hlavně cvičit, na konzultaci klidně přijít dřív než ve třech letech, hodně chodit venku na boso. A taky používá tejpy, u nás to prý není potřeba. Tak doufám, že se nám to fakt podaří srovnat cvičením, když tak čtu v diskuzích, jak s tím všichni bojujou, trochu mě to děsí ![]()
Všem moc děkuji za nazory, jsem hned klidnější. ![]()
Můžu poprosit, kdo máte ty cviky, můžete mi je nějak předat, prosím, kl8dne i do zprávy…než se dostaneme k fyzioterapeutce ať začneme cvičit ![]()
@Ejmiiinka U nás jsou to cviky v podstatě jen o tom, že přenáší váhu na vnější stranu chodidla. Jako že stojí a zvedne vnitřní hrany chodidel (pomáhá tam třeba nakreslit obrázek - podívej se na sluníčko a tak), přitom vlastně pokrčí kolena a má nohy do o - takže může mezi kolínkama za sebe prohazovat míček nebo plyšáky. Nebo si mezi chodidla dá míček, zvedne ty vnitřní hrany a chodí s ním. Blbě se mi to popisuje, asi se to musí vidět
Ale fyzioterapeutka dceru hned svlíkla do kalhotek a celou lekci jí sledovala, jak chodí, stojí a cvičí, takže předpokládám, že u každého to cvičení vypadá trochu jinak, podle toho, co je třeba posílit. Jo a taky používáme balanční podložky, s tím se dá vymyslet spousta cvičení, aby to děti bavilo.
Tak dávám vědět, jak pokračujeme - cvičíme každý den, vynecháváme jen výjimečně a fakt je vidět zlepšení.
Není to ještě 100%, ale doufám, že se upraví i ten zbytek.
@větvička1 chtela jsem se zeptat, zda se ta valgozita s odstupem casu a cvicenim ztratila? Resime stejny problem u trilete dcerky… Na Ortopedii nam dali seznam cviku a vlozky. Pritel (otec) ma ty kotniky silene valgozni, takze to ma asi po nem, k tomu jeste ploché nozky a rika, ze na to cviceni ani vlozky nepomuzou
![]()
@Lockey píše:
@větvička1 chtela jsem se zeptat, zda se ta valgozita s odstupem casu a cvicenim ztratila? Resime stejny problem u trilete dcerky… Na Ortopedii nam dali seznam cviku a vlozky. Pritel (otec) ma ty kotniky silene valgozni, takze to ma asi po nem, k tomu jeste ploché nozky a rika, ze na to cviceni ani vlozky nepomuzou![]()
Syn na to cvičí nějakou dobu. vložky má. Kolem tří let ho nohy bolely, jednu nohu vtáčel dovnitř. Ono se od toho odráží i držení těla, svaly břicha a zad, nejde jen o plosky nohou paty. Jde i o postavení nohou do X, kyčlí apod. U syna to tedy platí, tak má cvičení na celé tělo. Má to z hypotonie od nedonošenosti a jeho táta má taky ploché nohy. Záda tatínka bolí, necvičí nijak. Tak bych cvičit určitě začala, tím nic nezkazíš.
@Anonymní píše:
Syn na to cvičí nějakou dobu. vložky má. Kolem tří let ho nohy bolely, jednu nohu vtáčel dovnitř. Ono se od toho odráží i držení těla, svaly břicha a zad, nejde jen o plosky nohou paty. Jde i o postavení nohou do X, kyčlí apod. U syna to tedy platí, tak má cvičení na celé tělo. Má to z hypotonie od nedonošenosti a jeho táta má taky ploché nohy. Záda tatínka bolí, necvičí nijak. Tak bych cvičit určitě začala, tím nic nezkazíš.
Uz zkousine cvicit… Dcera taky vtaci spicky dovnitr a zda se mi, ze ma kolinka trochu do X, ale Dr, rekla, ze kolinka jsou OK, horsi ty paty… Tak by me jen zajinslo, jestli to cviceni ma fakt efekt…
@Lockey píše:
@větvička1 chtela jsem se zeptat, zda se ta valgozita s odstupem casu a cvicenim ztratila? Resime stejny problem u trilete dcerky… Na Ortopedii nam dali seznam cviku a vlozky. Pritel (otec) ma ty kotniky silene valgozni, takze to ma asi po nem, k tomu jeste ploché nozky a rika, ze na to cviceni ani vlozky nepomuzou![]()
Cviceni pomuze
Dceri se to krasne upravilo, obcas ji ten kotnik trochu ujede, ale fyzioterapeutka je spokojena. Prohlizela jsem nohy cely rodine, asi to mame taky dedicny, ale neni to tak hrozny.
Vlozky nejsou samospasny, udrzi nohu ve spravne pozici, ale je treba prave cvicit, aby se ta noha rovnala sama aktivne a ne pasivne. V lete behat co nejvic naboso (jsme na vsi, takze v tomhle super), trava, pisek, kura, cvicit, vlozky jsem ani nedavala, u nas nebyly potreba (ale je fakt, ze stridam barefoot boty a boty s tvarovanou stelkou), jeden cas jsme nohu i tejpovali. Snazim se, aby cvicila i jinak, v lete hodne plavala, delam ji na dvore takovou opici drahu (skakani, podlezani a tak), jezdi na kole - to mimochodem fyzio chvalila, ze motorky jsou na tohle des, kdyz uz z toho deti vyrostou, tak si na tom krivi nohy.
Je to beh na dlouhou trat, ale rozhodne to nevzdavej.