Strabismus - šilhání

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
457
21.11.14 15:18

Strabismus - šilhání

Hezký den, dnes měl syn ve školce paní, která dělá screening očí. Dostala jsem papírek s podezřením na šilhání u levého oka směrem ven. Nemáte s tím někdo zkušenost? Syn nešilhá, očičko mu neujíždí, tím jsem si jistá. Je možné, že by měl nějakou takovou vadu aniž by byla vidět? Já to nějak nechápu, šilhání bych určitě poznala. Budu ráda když se někdo s podobnou zkušeností nebo radou ozvete :-) Děkuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2353
21.11.14 15:27

@deeni ono se to šilhání může projevit, pokud lékař zkouší každé oko zvlášť (jedno oko je o kousek slabší než druhé a pokud se má používat samostatně, může trochu ujíždět). Rozhodně doporučuji objednat se k očnímu lékaři. Třeba i krátkodobá léčba (třeba cvičení, okluzor…) může vadu úplně odstranit.

Já sama mám šilhavost operovanou když my byly 3 a 4 roky a od té doby mám v tomto směru oči v pořádku, jako dítě jsem chodila do „oční školy“ a ta dennodenní práce (vždy šest týdnů v 1., 2. a 3. třídě) měla viditelný dlouhodobý efekt na všech, co jsme tam chodili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3406
21.11.14 15:44

Mě přijde divný, že by si toho nikdo nevšiml, až teď :think: Mě syn šilhá od narození, v 10 měsících byl na operaci která mu nepomohla a od tý doby lepíme okluzory, střídavě obě oči..Zašla bych s nim na oční :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.11.14 15:46

Ahoj, nevím, co mají za přístroj, ale my jsme byli v tyflokabinetu (myslím, že taky chodí do školek), a tam nám paní (není to doktorka) malýho změřila (byl to takový jako foťák a prcek se musel dívat do červených světýlek) a podle výsledku nám řekla, že syn nic nevidí, že je v podstatě slepý 8o. Je pravda, že jsme se díky ní dostali brzo k oční, takže nám to ve finále pomohlo, že se to začalo brzo léčit, ale ty výsledky jsou prostě zkreslené, ty děti se pořádně nenechají změřit. Ty výsledky byly fakt špatné, ale bylo to tím, že malý nespolupracoval, a měla nám říct, že prostě změřit nejde a ne, že je slepý.
Každopádně zajděte k oční, to je rozhodující.
Jo a jinak, mně všichni říkali, že jsem paranoidní, to šilhání jsem u něj viděla jen já. Nakonec to není ani šilhání, ale dalekozrakost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
21.11.14 16:34

@Paní Columbová Měrili přístrojem Plusoptix, snažili se, hrozně brečel, nechtěl spolupracovat (do školky chodí 2 týdny). Měřili ho na 4× a tohle je výsledek. Mě osobně to připadá jako nesmysl, opravdu nešilhá. Příští týden jdeme na 3 letou prohlídku, poradím se ještě s doktorkou. Ale jak tak koukám, tak vaše výsledky… :roll: Taky mi připadá lepší říct, že prostě dítě nespolupracuje a naměřit to nemůže, než pak tohle… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
21.11.14 16:37

@hanzbl00 Mě se to taky nezdá. Prostě nešilhá. Na oční dojdu, po 3 leté prohlídce a jak se k tomu vyjádří doktorka… Ty okluzory to je teda taky něco, pochybuju, že by si to syn z oka neserval :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
21.11.14 17:04

@deeni nám začal kluk šilhat zezačátku jen když se soustředil. Byl to mžik a pak zas nic. Postupem času začal šilhat častěji, tak jsme šli na oční. Do 3 let bych nečekala a šla bych s ním na oční i kdyby se mělo ukázat že má oči v pořádku. Čím dřív tím líp. Na brýle i okluzor si dítě zvykne bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
21.11.14 17:52

Přesně. Tím, že tam zajdeš, můžeš jenom získat. Já jsem se synem byla poprvé už v roce kvůli té mé vrozené vadě. Teď ve 3,5 letech půjdeme snad naposledy, pokud se nic neobjeví, ale zatím se zdá, že oči má po otci. :) Jen mě to na novo čeká s dcerou. Ale oči se vyvíjejí dlouho a u hodně malých dětí lze některé vady odstranit tak, že později vůbec brýle nosit nemusí. Jsou i některé vady, které se musí řešit do 6 let věku (tupozrakost), jinak jsou pak už neodstranitelné. No a nebo ti prostě potvrdí tvoji domněnku, že je všechno v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27002
21.11.14 18:30

Mně začal syn šilhat když nastoupil do první třídy, to prý bývá časté i když očařka taky říkala, že je to divné, že až ted :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
21.11.14 19:53

Nečetla jsem všechny předchozí příspěvky, ale velmi bych návštěvu očního lékaře doporučovala. Asi před měsícem jsme zjistili, že naše skoro 5-ti letá dcera téměř nevidí na 1 oko. Má tupozrakost a ta často bývá v kombinaci se šilháním. A též dr. vyšetřovala, jestli nešilhá a taky na ní není nic vidět. Je možné, že ty nic nevidíš a šilhat může.
Za jednu návštěvu nic nedáte a může to znamet, že kdyby tam něco bylo, tak dítku zachráníš zrak. Moje dcera už má šance na nějakou výraznou korekci vady minimální.
Jo a na 3.leté prohlídce jí oči zkoušeli také a nepoznali to vůbec.

A přeji, ať je to jen nějaká drobnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
21.11.14 20:04
@Mugduh píše:
Přesně. Tím, že tam zajdeš, můžeš jenom získat. Já jsem se synem byla poprvé už v roce kvůli té mé vrozené vadě. Teď ve 3,5 letech půjdeme snad naposledy, pokud se nic neobjeví, ale zatím se zdá, že oči má po otci. :) Jen mě to na novo čeká s dcerou. Ale oči se vyvíjejí dlouho a u hodně malých dětí lze některé vady odstranit tak, že později vůbec brýle nosit nemusí. Jsou i některé vady, které se musí řešit do 6 let věku (tupozrakost), jinak jsou pak už neodstranitelné. No a nebo ti prostě potvrdí tvoji domněnku, že je všechno v pořádku.

Naprosto souhlasím. Kdybych tohle věděla před 2 lety, tak jsem si ušetřili spoustu trápení (celodenní okluzor, cvičení, brýle) a dcerka mohla mít oko s nějakým malým počtem dioptríí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
457
21.11.14 22:46

Dostali jsme přímo kontakt na nějakou očařku na Praze 8, snažila jsem se tam dnes dovolat, ale marně. Zkusím to opět v pondělí. Snad budu úspěšnější. Jak prosím probíhá takové vyšetření?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
22.11.14 07:35

@deeni Když jsme byli úplně poprvé (měl 2 a půl roku) tak mu koukla na to šilhání, rozkapala oči a chtěla mu je změřit. Syn se nenechal, tak nás pozvala k sobě do ordinace v Brně na ruční měření. Tam mu zjistila na pravém oku 4 dioptrie a na levém 1. Vyfasoval brýle a papírek s obrázkama co se měl do příště naučit. Další kontrola za 3 měsíce jen čtení obrázků + okluzor na dopoledne. Pak se mu rozbily brýle tak znova rozkapání a měření. Tentokrát už v pohodě a má o dioptrii víc a okluzor na celý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.11.14 14:00

Jj, je to tak, jak píše @Anabellka . U nás to také tak bylo. Rozkapou se oči a jde měřit přístrojem. Hlavní je, aby dítě sedělo v klidu a spolupracovalo. U nás obrovský problém. Jelikož ale měl ty výsledky z toho tyflokabinetu tak strašné, museli jsme to absolvovat. Takže jsem seděla, držela ho jak ve svěrací kazajce, až mě braly křeče a úplně ze mě tekl pot, jak se bránil, ale fakt jsme to museli vydržet. To bylo teda to úplně první vyšetření, před druhým rokem, ale zatím se brání pořád (teď jsou mu tři a půl). Po třetím roce mu rozkapala „dospěláckýma“ kapkama, takže ty výsledky jsou už přesnější (ubralo mu to dvě dioptrie z každého oka, oproti původnímu měření s těma dětskýma kapkama). Cvičíme takové „velké E“, říká se tomu hrabičky a je to prostě písmeno E a různě se naklání a dítě pak ukazuje, kam směřují ty „hrabičky“. Jinak zkus, pokud byste měli možnost, přímo dětskou oční, protože ta je s dětmi trpělivější a ví, jak na ně (různé hračky, pomůcky, aby dítě spolupracovalo). My jsme šli prvně k dospělácké a ta na něj dvakrát pískla nějakou hračkou a řekla: „Nejde to, přijďte, až bude spolupracovat, tak za půl roku,“ což se mi fakt čekat nechtělo, protože čím dřív, tím líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí