Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, výsledky z panorama testu jsem měla za 10 pracovních dní.
První test teda bohužel nešlo vyhodnotit, tak museli brát nový odběr. Ten se vrátil negativní.
Mám dvouměsíční zdravé miminko.
Určitě to bude v pořádku
![]()
Držím palce ![]()
Ahoj, opravdu tezke takto radit, ale napisu svuj nazor.
Na panorame jsem vloni byla, vysel mi ze screeningu riziko DS nejakych 1:6900. Doktor doporucoval dalsi dovysetreni, ze vsech nabizenych jsem vybrala panoramu, jelikoz mi to prislo jako nejlepsi reseni. Vysledek: nizke riziko DS, narodil se zdravy syn.
Ale mam kolem sebe ruzne priprady, napriklad pribuzna mela cele tehotenstvi velky panicky strach z toho, ze bude mit miminko s postizenim. Tudiz si panoramu zaplatila, ikdyz ji vsechny screeningy vychazely v poradku. Ovsem se ji narodilo miminko, ktere ma vzacnou genetickou vadu, na kterou panaroma netestuje.
Potom mam kamaradku, ktere vychazelo riziko DS ze screeningu 1:300, a jeji gynekolog zhodnotil, ze vysledek je Ok, v v poradku a zadny dalsi test nedoporucil. Byla s tim v pohode a DS mimi nema.
Ale samozrejme jsou pripady, kdy jsou screeningy v poradku a DS miminko ma.
Ale co tim chci rict… vzdy zalezi na tom, jak to citis ty. Panorama pracuje s pravdepodobnostmi, s cisly, nic neni 100%ni… pokud chces mit 100%ni jistotu, jedine odber plodovky.
U tebe take dela hodne ten vek, mne je 26, takze ja nemela “spatny” vysledek z veku, ale z krve.
Zamysli se nad tim, jestli budes psychicky v pohode, pokud na test nepujdes.
Nebo budes cely zbytek tehu premyslet, zda je vse ok?
Rozhodni se podle sebe.
Ja zpetne jsem rada, ze jsem na panoramu sla, uklidnilo me to.
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Chci se zeptat. Jsem nyní ve 14tt, tento tyden jsem byla na prvním screeningu. Dle UZ i odberu je vse v poradku, riziko Down.sy. je asi 1:2000. Je mi 37. Doktorka se zminila o Panorama testu, nejdrive jsem si rekla, ze je to zbytecne, kdyz screening vysel dobře, ale nyní o tom cim dal vic uvazuji. Hlavne ten věkový faktor mě trápí…Šly byste na něj v mém případě? Mám v okolí 2 rozdílné názory, někdo říká, že by na to nešel, že je to podobné jako screening a žádnou přidanou hodnotu nemá. Další, že za klidný spaní ty peníze stojí. Ted nevím, jsem nahlodaná.
Děkuji za názory
Je mi stejně jako tobě a na test jsem šla, doktor tedy dělá jiný druh testu, ale já jsem byla ještě před otěhotněním rozhodnutá, že si test zaplatím, aspoň pro nějaký svůj klid, i když stát se může i tak cokoli. A to jsem měla výsledky z 1. screeningu naprosto v pořádku, na odběr jsem šla ještě před screeningem a sestřička se mě právě ptala, jestli chci nabrat, i když ještě nevím, jak dopadne screening. Já jsem před screeningem dostala podepsat papír, kde se psalo, že screening je spolehlivý z 80%, ty testy z krve by měly být 99%.
@Anys1234 píše:
Ahoj, opravdu tezke takto radit, ale napisu svuj nazor.
Na panorame jsem vloni byla, vysel mi ze screeningu riziko DS nejakych 1:6900. Doktor doporucoval dalsi dovysetreni, ze vsech nabizenych jsem vybrala panoramu, jelikoz mi to prislo jako nejlepsi reseni. Vysledek: nizke riziko DS, narodil se zdravy syn.Ale mam kolem sebe ruzne priprady, napriklad pribuzna mela cele tehotenstvi velky panicky strach z toho, ze bude mit miminko s postizenim. Tudiz si panoramu zaplatila, ikdyz ji vsechny screeningy vychazely v poradku. Ovsem se ji narodilo miminko, ktere ma vzacnou genetickou vadu, na kterou panaroma netestuje.
Potom mam kamaradku, ktere vychazelo riziko DS ze screeningu 1:300, a jeji gynekolog zhodnotil, ze vysledek je Ok, v v poradku a zadny dalsi test nedoporucil. Byla s tim v pohode a DS mimi nema.
Ale samozrejme jsou pripady, kdy jsou screeningy v poradku a DS miminko ma.
Ale co tim chci rict… vzdy zalezi na tom, jak to citis ty. Panorama pracuje s pravdepodobnostmi, s cisly, nic neni 100%ni… pokud chces mit 100%ni jistotu, jedine odber plodovky.
U tebe take dela hodne ten vek, mne je 26, takze ja nemela “spatny” vysledek z veku, ale z krve.Zamysli se nad tim, jestli budes psychicky v pohode, pokud na test nepujdes.
Rozhodni se podle sebe.
Nebo budes cely zbytek tehu premyslet, zda je vse ok?
Ja zpetne jsem rada, ze jsem na panoramu sla, uklidnilo me to.
To je prave ono..ze je xy vrozenych vyvojovych vad, ktere se muzou objevit. A toto je opravu jen na ty „zakladni“.
Popravde pred screeningem jsem mela hodne strach. Kdyz mi rekli, ze vysledky z krve jsou ok, uklidnilo me to. Jenze pak jsem nad tim zacala premyslet. A ted si vubec nejsem jista, zda bych byla po zbytek tehotenstvi klidna.
Nejspis do toho nakonec pujdu..