Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ještě jsem neslyšela o tom, že by zastavení laktace způsobovalo rakovinu ![]()
Kdo vám řekl, že z toho můžete mít rakovinu prsu? To jsem nikdy neslyšela.
Jestli tě to uklidní, tak jsem si nechala před deseti lety zastavit laktaci kvůli psychice. Moje máma na rakovinu prsu zemřela v poměrně mladém věku. Rakovinu jsem dosud neměla, věk už mám 40+.
Můžeš chodit preventivně na sono prsou jako samoplátce, abys byla v klidu. Nikdo ti v tom nebrání.
Nejlepší prevence rakoviny prsu je kojení. Takže pokud z ní máš strach, tak být tebou, kojím dál.
@Jahru píše:
Nejlepší prevence rakoviny prsu je kojení. Takže pokud z ní máš strach, tak být tebou, kojím dál.
a proto jí to laktační poradkyně řekla, aby nepřestávala kojit
@Anonymní píše:
Zdravím ženy, bohužel jsem byla nucena přestat kojit.. mléko se mi pořád tvoří a mám ho dost, ale mému dítěti to prostě nestačí
Jak teda zastavit laktaci a je možná rakovinu prsu? Když má žena tolik mléka a najednou s tím přestane
nechápu, proč chceš přestat kojit, když mléka máš dost - tak dítě nakoj a pak mu dej dokrm, ne?
Pokud máš mléka dost, jak je možné že dítěti nestačí? Nabídka určuje poptávku - čím víc budeš kojit, tím víc mléka bude.
A teda laktační poradkyni, která řekla, že když žena přestane kojit, může dostat rakovinu prsu, bych chtěla vidět
teda vlastně spíš nechtěla. Nemáš v okolí nějakou jinou kvalitnější?
@Anonymní píše:
Laktační poradkyně
to jsou často fanatičky, co za každou cenu chtějí vzbudit vinu v ženě, která nekojí
jestli chceš přestat kojit, z jakéhokoli důvodu, jsou to jen tvé důvody a tvůj život, jsi dospělá a svéprávná a víš co děláš, tak přestaň, oni za tebe tvůj život žít nebudou
ano, kojení je super, když to jde a chce se a tak dále, ale není nic nemorálního nekojit, i třeba jen proto, že se ti nechce
@Anonymní píše:
Laktační poradkyně
Jako ti rekla, ze kdyz prestanes naraz, dostanes rakovinu? Ze ktere visne spadla?
Obecne kojeni snizuje sanci na rakovinu, ale tohleto je nejaky blud. Neprelozila sis to blbe? Nesnazila se ti sdelit tohle?
Mozna samozrejme je tak ci tak, tech faktoru je hodne, ale ze by ji vyvolalo zastaveni laktace, to fakt nikdo asi nikdy nevyzkoumal nejakou primou souvislost…nevim.
Zastavit laktaci muzes tak ze kojit nebudes, par dni budes odstrikavat do ulevy a chladit. Odstavovala jsem 2 deti a nikdy me teda nastesti nikdo nestrasil, ze mi to vyvola rakovinu
Jestli teda to pokracovani nechces zvazit, treba i v kombinaci s prikrmem…ale to je na tobe.
Blost je že mléko diteti nestačí, stejně tak jako, že zastavenim laktace dostaneš rakovinu.
@annlady píše:
to jsou často fanatičky, co za každou cenu chtějí vzbudit vinu v ženě, která nekojíjestli chceš přestat kojit, z jakéhokoli důvodu, jsou to jen tvé důvody a tvůj život, jsi dospělá a svéprávná a víš co děláš, tak přestaň, oni za tebe tvůj život žít nebudou
ano, kojení je super, když to jde a chce se a tak dále, ale není nic nemorálního nekojit, i třeba jen proto, že se ti nechce
Souhlasím do puntíku
. Stačí začít odpočítávat, i tady se brzy vyrojí fanatičky, které se budou snažit na zakladatelku tlačit s tím, aby kojit za žádnou cenu nepřestala. U mě byl důvod velmi vážný, trauma sexuálního zneužití v osobní historii a výrazné zhoršení psychického stavu. Přesto jsem se s těmi nátlaky setkala, nejvíce od lidí, kteří o mně nevěděli vůbec nic bližšího. Nikdo nemá právo hodnotit volby druhého, i kdyby byly jeho pohnutky daleko banálnější, než v mém případě.
Budto jsi ji špatně pochopila, anebo laktační poradkyně blábolí.
Spíš než rakovinu můžeš dostat zánět do prsu, pokud to utnes hned bez postupného zastavení…to mám za sebou já a to je super prekerka a bolest.
Kdyby byla jasná 100 procentní rizika vzniku rakovin, tak jich tolik nebude…možná. To jsou všechno přežitky…asi jako že rakovina plic se netýká nekuřáků a přitom to není nijak výjimečné, že ji dostane i nekuřák.
@biedronka105 píše:
Budto jsi ji špatně pochopila, anebo laktační poradkyně blábolí.
Spíš než rakovinu můžeš dostat zánět do prsu, pokud to utnes hned bez postupného zastavení…to mám za sebou já a to je super prekerka a bolest. ****Kdyby byla jasná 100 procentní rizika vzniku rakovin, tak jich tolik nebude…možná. To jsou všechno přežitky…asi jako že rakovina plic se netýká nekuřáků a přitom to není nijak výjimečné, že ji dostane i nekuřák.
Samozřejmě, že jsou faktory, které riziko vzniku určitých typů rakoviny zvyšují nebo snižují, to nejsou žádné přežitky, ale fakta.
Ale je to skoro vždycky (až na výjimky) jen riziko/šance a ty ji můžeš zvýšit nebo snížit. Představ si, že máš pytel, ze kterého taháš kuličky. Jsou tam bílé a černé. Když vytáhneš, dejme tomu 50 černých kuliček, tak onemocníš. Počáteční stav je daný geneticky, každý máme jiné predispozice. Někdo se narodí se skoro samými černými kuličkami (různé mutace), jiný má naprostou převahu bílých. A tím co jíš, jak se o sebe staráš, v jaké žiješ prostředí… přisypáváš bílé nebo černé kuličky. A pak už je dost o náhodě, co vytáhneš. Někdo má smůlu a i když má pytlík skoro samou bílou, tak tahá hlavně černé koule. No a jiný je prostě klikař a do konce života nevytáhne dostatek černých koulí, aby to stačilo na onemocnění
Pravděpodonost, statistika - oboje aplikovatelné na davy, ale s malou vypovídací hodnotou pro konkrétní jedince.
@Jahru píše:
Samozřejmě, že jsou faktory, které riziko vzniku určitých typů rakoviny zvyšují nebo snižují, to nejsou žádné přežitky, ale fakta.
Ale je to skoro vždycky (až na výjimky) jen riziko/šance a ty ji můžeš zvýšit nebo snížit. Představ si, že máš pytel, ze kterého taháš kuličky. Jsou tam bílé a černé. Když vytáhneš, dejme tomu 50 černých kuliček, tak onemocníš. Počáteční stav je daný geneticky, každý máme jiné predispozice. Někdo se narodí se skoro samými černými kuličkami (různé mutace), jiný má naprostou převahu bílých. A tím co jíš, jak se o sebe staráš, v jaké žiješ prostředí… přisypáváš bílé nebo černé kuličky. A pak už je dost o náhodě, co vytáhneš. Někdo má smůlu a i když má pytlík skoro samou bílou, tak tahá hlavně černé koule. No a jiný je prostě klikař a do konce života nevytáhne dostatek černých koulí, aby to stačilo na onemocněníPravděpodonost, statistika - oboje aplikovatelné na davy, ale s malou vypovídací hodnotou pro konkrétní jedince.
O tom ale právě píšu…
Zdravím ženy, bohužel jsem byla nucena přestat kojit.. mléko se mi pořád tvoří a mám ho dost, ale mému dítěti to prostě nestačí
Jak teda zastavit laktaci a je možná rakovinu prsu? Když má žena tolik mléka a najednou s tím přestane