Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim
Nez se obratim s nasim problemem na odbornika, chtela jsem zjistit, jestli se nekdo nepotyka s podobnym trapenim a nema zkusenost, jak jej zmirnit nebo se ho zbavit. Dcerce je 6 let. Chodi ctvrtym rokem do skolky, kde je spokojena. Od 3 let je zvykla pobyvat s Babickou, na treba i tydenni pobyty se velmi tesi. Nicmene posledniho pul roku bojujeme s tim, ze jakmile ji vyzvednu ze skolky, neprichazi v uvahu, ze bych se ji mela ztratit treba jen na minutku z oci. Stale mne kontroluje, kde prave jsem, doma jdu treba do patra, vyrazi okamzite za mnou, takze z kazdodennich malickosti (jdu pro neco do garaze, jdu na zahradu pro drevo- je okamzite nalepena na okne a celoudobu me sleduje, jdu uspat mladsi dvouletou sestricku - musime alespon nechavat otevrene dvere) je nahle vypjata situace se stovkou otazek proc, jak dlouho,… Driv nebyl napriklad problem zastavit pred postou, ktera ma prosklenou stenu, takze ja celou dobu vidim do auta a z auta je videt na mne, holcicky proste 3 minuty pockaly. Ted je to tak, ze mladsi je v klidu a starsi place. Takze uz to samozrejme nedelam. Snazim se to vse tolerovat s tim, ze to nejak odezni, ale zda se mi, ze se to stale prohlubuje. Snazim se ptat, mluvit, abychom nasly nejaky duvod nebo puvod tohoto velkeho strachu z me „nepritomnosti“ - prestoze vi, kde jsem, vadi ji ma i velmi kratka nepritomnost. Predem dekuji za vsechny odezvy a zkusenosti. Pohovor s detskym psychologem nechavam az jako posledni moznost.
Nezměnilo se něco ve školce, třeba nová učitelka? Nemohli jí tam třeba něco říct, z čeho má strach?
Martino, snazim se s dcerkou hodne mluvit a vyptavat se i timto smerem, ale zatim jsme se k nicemu nepropatraly:( Kdyz se zeptam primo, z ceho ma strach, sama mi nedokaze odpovedet. Je to moc sikovna holcicka, ve skolce ma spoustu kamaradek i kamaradu, je hodne sportovne zalozena, takze je toto chovani u ni hodne prekvapujici.
Zajimave je, ze se to vztahuje na chvile, kdy JSME spolu. Ma za sebou tri primestske tabory, k obema babickam jezdi moc rada, takze to neni strach z odlouceni. Proste ve chvili, kdy jsme spolu, je problem, kdyz se ji na chvilku ztratim z oci.
@Moth To se mi u tak velkého dítěte vůbec nelíbí
Tam mi bliká, že se muselo něco stát a nejsem si jistá, že to jako matka z ní vytáhneš.
Osobně tohle pozorovat u svého dítěte, tak s ohledem na to, že jsem si v dětství prožila jednu velice nepříjemnou událost, se s dítětem okamžitě objednám k někomu z doktorů zabývajících se psychosomatikou (nemusí to být přímo Dr. Hnízdil, ale někdo z jeho okolí, kdo s tím má zkušenosti).
Nema strach o tebe? Nemohla zaslechnout, ze te neco boli? Strach z tvoji smrti?
@Moth píše:
Zajimave je, ze se to vztahuje na chvile, kdy JSME spolu. Ma za sebou tri primestske tabory, k obema babickam jezdi moc rada, takze to neni strach z odlouceni. Proste ve chvili, kdy jsme spolu, je problem, kdyz se ji na chvilku ztratim z oci.
NO Já bych to viděla tak, že má hodně kroužku a tak se jí stýská p omamince, tak si jí snaží užít, nebo má zafixováno, že je věčně někde pa pá než s maminkou, tak tě pouze chce
![]()
Damael, dekuji za ujisteni, nemam z toho dobry pocit a uz si prave myslim, ze to sami nezvladnem, prestoze se me spousta lidi snazi presvedcit, ze to proste odezni:(
@AniNevim píše:
Hm to by mohlo být taky příčinou ![]()
Tumpach, rozhodne nepatri mezi krouzy zahlcene deti. V ramci skolky chodi na plavani a ma keramiku u nasisousedky za plotem. A ty tri primestske tabory probehly behem dvou letnich a jednech podzimnich prazdnin, takze behem tri let;)
@AniNevim píše:
hmmm, to me nenapadlo. Kdyz se narodila mladsi, byly jsme v jejich trech tydnech na 14 dni v nemocnici, ale to se tykalo miminka, ne mne. Ani jinak nemam zadne zavazne zdravitni problemy ![]()
@Moth píše:
Damael, dekuji za ujisteni, nemam z toho dobry pocit a uz si prave myslim, ze to sami nezvladnem, prestoze se me spousta lidi snazi presvedcit, ze to proste odezni:(
Právě proto bych v tomto konkrétním případě nešla ani k psychologovi. Samozřejmě, zajásám, když se potvrdí, že to je třeba nějaká „náhodná“ separační úzkost, či že holčička někde zaslechla, že má někdo maminku v nemocnici… Ale chtěla bych si být jistá, že za tím není nic jiného, co je třeba vyřešit jinak než ujištěním a obejmutím. ![]()
@Damael píše:
Právě proto bych v tomto konkrétním případě nešla ani k psychologovi. Samozřejmě, zajásám, když se potvrdí, že to je třeba nějaká „náhodná“ separační úzkost, či že holčička někde zaslechla, že má někdo maminku v nemocnici… Ale chtěla bych si být jistá, že za tím není nic jiného, co je třeba vyřešit jinak než ujištěním a obejmutím.
Damael mas pravdu! Potrebovala jsem ten posledni kopanec!
@Moth ahoj já bych zašla k psychologovi, myslím že se trápíš nejen ty ale i malá, evidentně má problém, myslím že buď jí někdo něco řekl a nebo třeba jen něco slyšela a špatně to pochopila, chápu že se ti k psychologovi nechce ale pomůže vám, malá se musí moc trápit…a ty také…myslím že bude něco na slovech @AniNevim třeba něco slyšela a špatně si to vyložila, neviděla třeba něco v televizi? Neřekla si třeba někdy že tě bolí něco…myslím že ses třeba jen zmínila že tě bolí hlava, záda…oni to nemusí být vážné problémy ale v jejich očí to tak může být. Držím palce ať se to zlešpí
![]()
@MarkétkaBeruška píše:
@Moth ahoj já bych zašla k psychologovi, myslím že se trápíš nejen ty ale i malá, evidentně má problém, myslím že buď jí někdo něco řekl a nebo třeba jen něco slyšela a špatně to pochopila, chápu že se ti k psychologovi nechce ale pomůže vám, malá se musí moc trápit…a ty také…myslím že bude něco na slovech @AniNevim třeba něco slyšela a špatně si to vyložila, neviděla třeba něco v televizi? Neřekla si třeba někdy že tě bolí něco…myslím že ses třeba jen zmínila že tě bolí hlava, záda…oni to nemusí být vážné problémy ale v jejich očí to tak může být. Držím palce ať se to zlešpí![]()
Dekuji! Jojo, hodne beham (pokud mozno velmi brzo rano, kdyz holky jeste spi) a pak tady trochu pajdam a „skucim“, coz holky vedi, ze je po behani. Kdo vi, treba je to opravdu spatne pochopena malickost, ale evidentne to za nas bude muset rozlousknout nekdo treti:(