strasna unava az mdlo

549
20.7.08 13:07

strasna unava az mdlo

Zdravim vsechny maminky. Nevim, jestli mi nektera budete moci pomoci, ale stejne to zkousim timto zpusobem, nez se vydam k mudre.
Jak zacit.......je mi 37 let, muj syn ma 2 roky a ja porad kojim. Kojim i 2-3 za noc, zadne pocucavani, poradne pijanske davky a 2-3 za den. Proc tomu tak je? Duvodu je vice…mam dostatek mlika, malemu chutna, je atopik alergik, takze normalni mlecne vyrobky nesmi a pri nocnim drbani (exem) mu mlika pomaha jako uklidnovadlo a uspavadlo. Ted ale k memu problemu…za posledniho pulroku se mi asi 5 krat stalo, ze jsem byla z niceho nic desne unavena. Ne takova ta prijmna unava jako po ture, nebo nejake sportovni zatezi. Spise takova unava, jako by vas nekdo pumpnul o 2 litry krve. Nemam ani cerno pred ocima, ani se semnou netoci svet, ani neomdlivam, jenom jsem jako by mi nekdo nalil do celeho tela olovo a nejsem schopna vubec premyslet. Uvazovala jsem, jestli to nema souvislost s krevnim cukrem, nebo s tim, ze porad kojim a ruku na srdce, v posledni dobe trochu flakam stravu (jim…to jo, ale ne nejzdraveji). Jinak zadnou souvislost v okolnostech, kdy se mi to prihodi, jsem prozatim nenasla. Trva to nekdy cely den, nekdy jen par hodin.
Nezazila jste nektera neco podobneho?
Stejne se chystam k doktorce, at mi vezme pro jistotu krev, ale ptam se i touto cestou.
Diky a krasnou nedeli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33315
20.7.08 13:27

Ahoj, napadá mě jedině chudokrevnost. :nevim: Popřípadě jestli máš dostatečný pitný režim.

Jinak obdivuju kojení, já s tím sekla před druhým rokem, protože už mi to začalo být nepříjemné. Takový chlapák už toho musí vypít pořádně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
20.7.08 14:08

No ja jsem taky uz nad nedostatecnym prisunem tekutin uvazovala, ale nedoslo k zadne zmene v porovnani s minulem. Pila jsem vzdy malo, castecne na to zapominam, castecne je to prakticka stranka veci…hlavne kdyz jdu ven a napit se pred odchodem.....mam mocak jak hrozinku a jdu za deset minut na zachod. Jsem takovy prutokac. Vypiju pivo a vycuram v prubehu pul hodiny litr.
Taky jsem zvazovala, jestli to nemuze byt neco hormonalniho, protoze jsem taky zrovna v tom pulrocnim obdobi zaregistrovala skok na vaze. Z niceho nic a tri kila nahore. Ale zase si rikam, ze to by mi asi bylo tak slabo porad, ne? No, je to zahada, Tinuvien, diky za odpoved.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.7.08 19:17

Může to být i porucha štítné žlázy. Mám podobné, ikdyž ne úplně stejné problémy. Také mi doporučovali více pít, ale také se to o moc nezlepšilo.
Opravdu ti poradí opravdu jen doktor. Také to může bát od páteře, můžeš zkusit nějaké uvolňovací cviky. Z kojením bych vůbec nespojovala.
Přeju brzké uzdravení.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
20.7.08 22:20

Ahoj, nedělala bych z toho drama. K tomu doktoru zajdi, pro jistotu a ať máš klid.
Ale uvědom si, že máš 37 let a i když dneska si všichni namlouváme, že jsme mladí až do … x-let, tak prostě nejde. A dvouleté dítě a to ještě kluk dá pořádně zabrat. Dá pořádně zabrat i když je Ti 27 let (vlastní zkušenost). Nemůžeš čekat, že budeš čilá jak rybka.
Píšeš, že je atopik a alergik, takže to má taky spoustu omezení a práce navíc oproti dětem nealergickým a dětem, jejich matky nějaké ty alergie a atopické exémy moc neřeší.
Chápu, že kojíš - ale kojení je vyčerpávající samo o sobě a což teprve, když trvá takovou dobu a taky píšeš, že kojíš hodně, tak to Tě samozřejmě vyčerpává víc. Rada drahá, když máš MM, těžko v tvé situaci ti někdo doporučí UM, byť speciální. Až to nebudeš vůbec zvládáš, tak s tím sekneš, ale do té doby se kojením asi ještě dost vysílíš.
Takže s tím moc neporadím a jsem skeptik, ono fakt není moc co poradit.
Jediné co mě napadá, je psychické vyčerpání, ale to většinou taky nejde bohužel řešit. Nechci se Tě ptát, jak pomáhá tvůj manžel, jestli Ti někdy pohlídá babička… z toho, co jsi napsala, je jasné, že je Ti tak zle, že kdyby mohli (nebo chtěli), tak by už naskočili.
Asi jsem Tě nepotěšila, na druhou stranu, taky mi bývá zle a myslím, že nejen mně.
Hodně štěstí a držím palce.

• Citovat
  • Upravit
879
20.7.08 22:31

Ahoj,

návštěvou dr nic nezkazíš, měly by se opravdu vyloučit příčiny jako glykémie, štítná žláza…

Spojitost s kojením bych na rozdíl od předchozí pisatelky nevylučovala. Kojila jsem dvě velké holky každou 2 r (obě měly ještě na plném kojení kolem 1/2 r kolem 10 kg) a znám velmi dobře pocit, kdy se člověk cítí „vypitý“, jak ty říkáš, „jako kdybych přišla o 2 l krve + strašná únava“. Zpětně se dalo vypozorovat, že to kulminovalo v době růstových spurtů, takže souvislost se zvýšenou spotřebou mléka to poměrně pravděpodobně mělo.
Myslím, že v dnešní době extrémní propagandy kojení se podobné negativní vlivy kojení téměř tají, zatímco naši předci nebo nebo přírodní národy uznávali, že kojení dítěte je „práce“ a velká zátěž pro ženu.

Pokud z uvedených důvodů nechceš kojení ukončit nebo hodně omezit, možná by pomohly nějaké multivitamíny - vzhledem k věku dítěte by možná šly i jiné než pro kojící matky, třeba ty s koenzymem Q10 by měly působit proti únavě a zvyšovat energii, ale v tomhle by to chtělo asi nějakou fundovanější poradu, netroufnu si diletantsky něco doporučovat. Plus pohlídat si životosprávu, hodně spánku (to jsou rady, co? :D :D ).

Na močák mi pomohlo cvičení + přeléčení bezpříznakové infekce, zjištěné po testech, které jsem si vydupala + Utrogestan (souvisí s infekcí, asi ne s neinfekčními problémy, ale pokud má na tvých problémech podíl nějaká latentní infekce, o které třeba ani nevíš, třeba by to pomohlo, každopádně neuškodilo, může se při kojení).

Tak držím palce a ať je líp. Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
20.7.08 22:58

Ahojky, moc dekuji vsem maminkam za rady, nazory a postrehy.
No, ja si taky myslim, ze to muze mit nejakou souvislost s tim kojenim. Kojim hodne, dva roky nepretrzite, taky jsem se za ty dva roky ani jednu jedinou noc celou nevyspala (kojeni plus kdyz se maly skrabe kvuli exemu). Moje draha polovicka pomaha, ale jinak jsem na vsechno uplne sama (ziji v cizine), pomoc babicky nepripada v uvahu, kamosky maji taky ruce plne s detma, sousedska vypomoc tady moc nefrci. V podstate jsem nebyla od maleho dele nez 5-6 hodin. Je se mnou doma, skolku zatim neresim.
To kojeni se budu ale snazit uz brzo utnout (rikam to uz pomalu pul roku :? ), ale je mi maleho tak lito. Kdyz o tom s nim diskutuji, tak se na me tak smutne podiva a rekne „Theo mlicko vypil, uz neni?“. S mensima detma se to po dobrem nebo zlem utne, ale ti starsi uz smlouvaji.
Ten mocak jsem mela takovy uz od „mladi“. Nemyslim si, ze by to bylo po nejake infekci. Pochopitelne je to po tehotenstvi horsi (kdyz si poradne kychnu…), ale prutokova jsem byla vzdy. :roll:
No, zkusim nejake ty vitaminy, za to clovek nikdy nic neda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.7.08 22:12

Ahoj, já jsem ta, co Ti psala nad Evalu. Plně souhlasím, že dneska se negativní vlivy kojení tají. Mám doma více než 50 let starou knížku o péči o dítě a v ní opravdu brali kojení jako výlučnou práci matky a brali to dokonce tak, že o ostatní práci - domácnost, péči o dítě apod. by se měla postarat širší rodina či pomocnice v domácnosti či chůva, a to hlavně proto, aby matka měla dostatek odpočinku a mohla dobře kojit. Dále podle té knihy bylo záhodno dítě do roka odstavit. Je to sice zastaralé, ale něco na tom je: chránili dítě - a i matku.
Dneska máme tak nějak zvládnout všechno levou zadní, k tomu být samostatný manželský pár (s manželem vracejícím se z práce v době, kdy dítě spí), tak do tří let kojit, mít vypráno, uvařeno, uklizeno, být štíhlé a aktivní v sexu :-).
Ty se nevyspíš, neodreaguješ, chápu, že je Ti zle.
Asi bych vyrazila za pediatrem - nějakým dobrým - a probrala, jestli je to kojení ještě tak přínosné ve věku tvého dítěte. Přece jen, nejdůležitější je kojení zpočátku kvůli imunitě a tak už tolik ne… střevní imunita dozrává kolem 6. měsíce. Pochybuji, že ten atop. exém zlepšíš, když budeš ještě 2 roky kojit…
Píšeš, že je alergik a atopik - a proto nesmí mléčné výrobky? Tomu nerozumím, záleží, jestli má/nemá alergii na bílkovinu kravského mléka a pokud nemá alergii na bílkovinu kravského mléka, tak na mléko alergický není a mléčné výrobky by mohl. Třeba to ten exém zhorší, ale třeba také ne… a taky si uvědom, že jednou to budeš muset rozseknout, nemůžeš kojit pořád a když mu to mléko bude vadit, tak ho prostě pít nebude. Bezmléčná dieta je plnohodnotná strava.
Co si tedy myslím, že v případě alergie na mléko mu speciální mléka pro takto alergické děti nevnutíš (jsou opravdu nechutné, mám s nimi dost zkušeností).
Naopak moc dobře chutná BEBA - v zahraničí často NAN - co ji zkusit a přestat se trápit? Smím se zeptat, kde žiješ?
Hodně štěstí a sil.

• Citovat
  • Upravit
549
22.7.08 01:03

Ahojky, ja ziju ve Finsku a maly ma tu alergii na BKM a vejce posychrovanou na dvakrat vpichovymi testy. Vim, ze u tak malych deti jsou testy nesmerodatne, imunita se jeste vyviji, ale ja jsem mu parkrat dala ochutnat troooooosicku syra, nebo liznout si zmrzky a tech bolaku, co se mu udelalo kolem pusiny do 5 minut po pozreni tech pokrmu mi stacilo jako dukaz , ze mliko je u nas neeeeneeeeneeee :( .
No, ja si myslim, ze bez mlika se da taky prezit, ale u nas je to jeste zkomplikovano tim, ze mi kluk strasne bidne pije. Kdybych ho zabila , tak do nej nedostanu vice jak 2-3 dl za den (krome toho myho mlika pochopitelne). Desim se, ze kdyz to kojo utnu, tak bude naprosto dehydrovany. Tak zatim zvysuju diplomaticky davky jinych tekutin a doufam, ze brzo to kojo ukoncim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
23.7.08 22:25

Páni - Finsko, to jseš dobrá. Jak se tam žije? Já cestování ráda (Skandinávii také jednou), ale jestli bych dovedla žít v cizině, to nevím, myslím, že by to byla pro mně zabíračka samo o sobě a ještě k tomu malé… smekám.

K ukončení kojení - myslím, že ti velmi, velmi rozumím, měla jsem stejné dilema u obou holek (naštěstí čistě emocionální, byly jinak bez zdravotních problémů - ale ta představa, že už se u mně nikdy nepřitulí a nenapijou). U obou to nakonec proběhlo asi ne příliš ukázkově tak, že jsem se je snažila omezit, ony na to reagovaly úzkostným přemrštěným vymáháním a byl to takový stres pro obě strany, že jsem to pak rozsekla - musela jsem ukončit kojení ze dne na den.
Snad tě trochu uklidním a potěším, když ti řeknu, že (alespoň v našem případě) se s tím vyrovnaly mnohem rychleji (1-2 dny, do týdne ani stopy po tom, že by si vůbec pamatovaly), než jsem se obávala a náš vztah (hlavně se starší) se pak výrazně zlepšil - viděly ve mně víc mámu, partnera při hře a různých podnicích než chodící flašku (jak jsem měla předtím chvílemi pocit - když jsem si s nimi intenzivně nehrála a při jakékoliv nudě, stresu… se snažily mně ocucávat…).

Tak držím palce a ozvi se, jak se vede.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí