Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj!Chtěl jsem Vás poprosit o raduco dávat baštit čtyř měsíční miminko????Děkuji za radu a přeji hezký den.Petas59
Ahoj, tak já dávala jako první mrkvičku, pak brokoloci, brambor…a postupně zaváděla ostatní zelču,později do toho šoupla trochu masa a z ovoce jablko a potom banán a pak zase jak si zvykla, tak jsme začali zkoušet ostatní méně alergizující ovoce, a taky nějakou tu přesnídávku…
a když jsme jeli na dovču a já sebou měla na zkoušku skleničky s jídlem z obchodu, tak jí moc zachutnaly a pak odmítala doma vařené
takže pak jsme jeli na skleničkách asi až do 1roku
Čtyřměsíčnímu miminku by mělo stačit MM nebo UM, na příkrmy dle mě je ještě brzy. Dnes se doporučuje i pro dítě, které je od narození na UM, začít s příkrmy později, min. od 5. ukončeného měsíce.
ahoj, přidávám se k madi, pokud kojíš
(ale to by ses asi neptala co ditku davat, ze ?
), stačilo by úplně MM, nebo potom UM, ale taky bych nic víc asi nedávala, i když od jednoho pediatra jsem četla
(ovšem v časáku, ne v odborné knize), že příkrm se může zavést kdykoliov mezi 17.-24. týdnem věku miminka, že jeho organismus je už připravený…takže zvaž, dej na svůj instinkt, a pokud dáš, taky bych začala mrkví, pak + brambor atd.
tak 4 měsíční mimi je moc malé na nějakou stravu,snad jen mlíčko nebo umělé mlíčko,kojené začínají přece baštit až od ukončeného 6.měsíce…dřív bych nic nedávala,trávicí systém se vyvíjí a je to brzo…moje známá taky začala o něco dřív a nakonec malé spíš uškodila…než přilepšila…
Mléko, ať už umělé nebo mateřské… Osobně v tomto věku nic jiného neuznávám, není-li k tomu objektivní zdravotní důvod.
Tak malyho jsem ve 4.mesicich jenom kojila a na konci jsem mu zacla davat na noc kasi.Az v 6ti mesicich jsme pomalu zacinali davat prikrmy,brambor,mrkev,brokolice......
pokud nemáte problémy s přibíráním, tak bych dávala jenom mléko. Klárka byla kojená do 6. měsíce, kdy jsme pomalu začali s příkrmy…
Já se přidávám k holkám, kojit a nebo dávat um. Já začala dávat příkrmy až od 7 měsíce, do té doby jsme kojily.
Tak pokud máte problémy s přibíráním na váze, jako měli my, tak od ukončeného 4.měsíce večer kaši a příkrmy jsem začínala pomaličku od ukončeného 5,5 měsíce. Malej byl do 4. měsíců částečně kojen a částečně na UM. Nejlépe se asi zeptat Vaší dětské dr., zná Váš stav a doporučí jak pokračovat ve stravě dál. Ale jestli mu nebyli ještě ani čtyři měsíce, tak bych dávala taky jen MM/UM.
Já jsem začala dávat ovocné přesnídávky s drceným piškotem, po troškách a dobře mě to Matýsek snášel, k tomu jsem přidala zeleninovou směs s bramborem a kašičku na noc a tím i dost ušetřím na sunaru.
no tak nevím, lepek bych tak malému dítěti tedy fakt nedala, snad piškoty až od ukončeného 10 měsíce, ne? zelenina je lehce stravitelná, určitě bych začínala zeleninou a až po měsíci ovoce a to ještě jen co roste tady + banán, ale o něm jsem slyšela, že má dost vliv na atopické ekzémy - ale každé zodpovídá za své dítě
Čtvrtý měsíc jsme dávali jen UM a na začátku páteho jsme začali s prvními zeleninovými příkrmy a 14 dní na to večer s Hami kašičkami.