Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem 6 tt. Nedělám si přílišné iluze o klavlitě jídla, které se vaří k obědu nás v práci. Přestaly jste k vůli tomu některá chodit na jídlo a vaříte si raději doma? Přiznám se, bych to časově nezvládala (vařit si každý den). Nevíte některá jaké množství glutamanu může miminku uškodit? - ten se u nás dává snad i do čaje. bojím se jíst cokoliv co jsem nepřipravila sama. Ještě bych chtěla znát váš názor na majonézu, dívala jsem se na složení Hellmansky a je prý s pasterizovaných vajec, vadí v ní ještě něco? blíží se vánoce a bramoborový salátek bych si opravdu dala.
Kren,
já bych si s tím tolik hlavu nedělala. V těhu jsem jedla úplně normálně jako dřív, tedy co jsem snesla - některá jídla mi najednou začala vadit, některá mi smrděla, po některých mi bylo šoufl - jsi teprve 6tt, takže to ještě asi přijde
) (ne že bych ti přála nějaké nevolnosti ale sama uvidíš
)
Rozhodně jez, na co máš chuť a nenech se rozhodit složením majonézy. Jasně, miminku bych ji nedala, ale myslím, že sama ji můžeš bez problému.
Jiřina
Ahoj,
tak ja jsem jedla, kdyz jsem byla tehotna uplne vse. A nejvic jsem mela chut na nezdrava jidla, hranolky s tatrkou a tak, Honzik kdyz se naril, tak mel 3,48 a byl v poradku. V praci jsem jedla taky v zavodce, proste jsem to nijak moc neresila.
Ahoj, přesně, jak píše Jirina. Jez všechno, co chceš. Stravovat se zdravě není samozřejmě na závadu. Já jsem třeba jedla všechno, jen jsem nejedla uzené sýry - to se mi chtělo zvracet, jen jsem je ucítila. Spíš jsem váhala, jestli nevadí v těhotenství hřiby…
. Mám houby moc ráda, jedla jsem (s mírou) a malá byla v poho..
. Kolegyně v práci (zdravotní sestry - porodní a dětské) mi dokonce tvrdily, cituji:„… placenta to všechno přefiltruje…“. Takže bych se vůbec netrápila, jestli jím zdravě.
ja taky jim co chci, spis je to tak, ze obed v praci (chodim do menzy) mi vetsinou nestaci, musim jist casteji
takze si stejne delam jeste neco z domova - namazany chleba, k tomu prikusuju ruznou zeleninu, vedle toho ovoce, obcas jogurt
vetsinou si musim dat neco jeste tesne pred odchodem z prace, protoze nez bych dojela domu, tak bych umrela hlady ![]()
majonezy bych se nebala, pokud si udelas domaci bramborovy salat - nebezpeci bych videla spis v kupovanem, protoze nevis jak je stary a jestli byl uchovavany skutecne v chladu
ja jsem tedy jedla cokoliv a hlavne jsem mela neustale chut na neco echt nezdraveho- denne pikao a pak jeste nejaky salat s majonezou-taky obcas kombinace zavinacu s medovnikem-no proste desivy ale to pikao me drzelo snad tri mesice v kuse fakt..a nic na nem zdraveho nevidim-nejsem pojidac zeleniny a ovoce takze jsem to mela celkem tezke se presvedcit aspon obcas jist zdrave-a mala je OK
a navic mela jen jednou kasel a jednou rymu-ma chudak tuhy korinek uz z briska
![]()
Absolutně jsem neřešila, jedla jsem, nač jsem měla chuť. Jen jsem se vyhýbala houbám a sýru Niva (tedy, spíš jsm si dala jen výjimečně, ale jinak jsem se tomu vhyýbala).
Stravu jsm hlídala až holce, když jsem začala vařit. Přiměřeně.
Přiznám se, že než bych se doma patlala s jídlem, radši bych si dala hotové. Nicméně v obou těhotenstvích mi nebylo na začátku moc dobře a nic moc jsem nejedla (v prvním jen pizzu:D či zmrzlinu)
Mně dokonce doktor, když mi do 16. tt bylo pořád zle, váha šla dolů
a jediné na co jsem měla chuť byly hranolky a to pořádně mastné, řekl ať si je v klidu dopřávám. Že tělo si řekně samo, co potřebuje.
A je fakt, že před těhotenstvím jsem moc nejedla zeleninu a teď to do
sebe hrnu po kilech. Ne, z toho důvodu, že je to zdravé, ale mám na ni permanenetně chuť.
Já jedla teda taky všechno, hlavně hrozný kvanta mléčnýho ( taky to tak Sárinku dopeklo
) - sýry, mlíko, jogurty
Na nezdravý jsem chuť neměla, mastný jsem obcházela obloukem, řídila jsem se tak nějak svým tělem. Jediný, co jsem teda vynechávala byli plesnivý sýry - Niva, Hermelín apod. a čerstvý majonézy, protože jsem měla strach ze salmonely, kterou jsem jedou měla ![]()
Ahoj, já jsem měla spíš nechutě, chutě na něco konkrétního pravidelně za sebou ne (třeba jako pořád okurky a tak). Jedla jsem taky vše, zdravé i nezdravé… ![]()