Střední bez maturity - Co dál?

Anonymní
14.4.24 22:09

Střední bez maturity - Co dál?

Zdravím, chtěl bych se zeptat.

Když jsem prolezl celé 4 roky na střední s tím, že jsem ukončil 4. ročník, ale neudělám poslední pokus u maturity, tak to znamená, že budu mít pouze základní vzdělání?

Pokud bych neuspěl a chtěl bych si pak chtěl časem doplnit vzdělání, je možné si třeba zkráceně doplnit vyučák přes rekvalifikaci, nebo přes dálkové studium?

Mnoho lidí mi říkalo, že v dnešní době zaměstnavatelům jde spíše o schopnosti a praxi, než pouze o papír, tak úplně nwm jestli je to taky pravdivá možnost, nebo ne.

Poslední opravný termín dělám za 3 týdny, ze státní maturity z AJ z DT, a nwm jestli to dám jelikož přes opakované tréninky a vyplňování testů se mi nedaří dosáhnout velkého množství bodů i přes všemožná doučování. Sloh a ústní mám komplet za 4, jako většinu předmětů z ústních, matiku jsem si nevybral, jelikož jsem měl z ní převážně po celou střední čtyřky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65674
14.4.24 22:17

Ano, pokud neudelas maturitu, mas zakladni vzdělání. Uplne nevim, jestli da zamestnavatel prednost zrovna cloveku se základní m vzdelanim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
14.4.24 22:40
@Anonymní píše: Více

Na to, co popisuješ, máš solidní písemný projev. Nemůžeš si nějak zařídit opakování ročníku?
Vím o více to lidech, kterým to ředitel SŠ povolil právě proto, aby získali čas a nové pokusy. Ale povolil jim to po druhém neúspěšném pokusu v září. Zl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
14.4.24 22:53

Sousedovic dcera tak dopadla. Nedala matematiku u maturity. Opakování ročníku odmítla. Řekla, že se jim na to může vykašlat. Nebude denně sedět v lavici. Udělala si přes ÚP papíry na kamion. A začla podnikat. K tomu teda měla podporu rodičů v začátku. Oni jsou podnikatelé dlouhá léta a mají kontakty. Holka si založila autodopravu. Už má víc kamionů a řidiče. Spolupracuje s firmou rodičů. Kteří dělají jiný obor. Ale služby dcery občas potřebují. Takže měla holka štěstí. Aby měla něco. Tak si tuším dva roky zpět udělala nějaký kvalifikační kurz ohledně aut a pak i kurz kosmetičky. Ale v životě kosmetičku dělat nebude. Šlo o ten papír.
Jsem rodič, takže takový postup je moje noční můra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1250
14.4.24 23:20

Co vím, tak opakování posledního maturitního ročníku by neměl být problém. Moje kamarádka to tak taky měla. A jelikož nebyla žádný problémový žák, aby prostě jí jenom nešel jazyk, tak jí šli dost na ruku v tom, že jí uznali nějaké práce z toho posledního ročníku atd. Nakonec se jí odmaturovat podařilo. Byla by škoda se na to vykašlat, pokud to teď na třetí pokus neuděláš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
15.4.24 01:02

Pokud máte závěrečné vysvědčení ze 4. ročníku máte středoškolské vzdělání bez maturity (tedy něco jako učňák, než se k nim začala maturita „cpát“) je to středoškolské vzdělání, akorát nemůžete na vysokou - od toho maturita je. Pokud byste maturitu někdy v budoucnu chtěl, tak budete muset dělat celou školu znova, ne jen maturitu. Poroto tedy doporučuji zatnout zuby a pokusit se o poslední termín, třeba to vyjde! Ale když to nevyjde, nedá se nic dělat, svět se nezboří a práci si určitě najdete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
15.4.24 01:04
@vokishka píše: Více

Ne, je to středoškolské vzdělání bez maturity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
15.4.24 03:11
@AnGo123 píše: Více

Ona má pravdu. SŠ vzdělání je dokončeno pouze maturitou. Vysvědčení na konci čtvrtého ročníku nerovná se, že má středoškolské vzdělání bez maturity. Žádný status SŠ bez maturity neexistuje. Tím se jen chlácholí lidé, kterým se to stalo. Kdo neudělá maturitu, tak má pouze základní vzdělání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
15.4.24 07:09

Je pravda, že pokud na SŠ s maturitou maturitu neuděláš, jsi na úrovni absolventa základní školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9414
15.4.24 10:12

Středoškolské vzdělání bez maturity, to je podle mě učňák. S výučním listem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
15.4.24 10:21
@Anonymní píše: Více

Opakovat ročník. Pokud to nevyjde ani potom, mám pocit, že takhle to měl spolužák dcery, chodil normálně na učiliště ve 23 letech a udělal si ho s ostatními dětmi. Noční můra, ale vydržet se dá vše nakonec.Na úřadě práce by ti snad měli také poradit jestli to jde nějak zkráceně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
15.4.24 10:35

Udává se vždy jako úplné střední s maturitou, tj. úspěšné absolvování střední školy je zakončeno maturitní zkouškou. Stejně tak jako vyučen je učební obor zakončený výučním listem. Bez maturity nebo výučního listu jsi úspěšně nedokončil daný stupeň vzdělání.

Zakladateli, být tebou, kousnu se a opakuji ročník. Ty známky tedy nic moc, těžko říct jaké máš studijní předpoklady. Na druhou stranu, zpytuj svědomí, jestli to náhodou není lenost. Nemyslím, že je maturita něco světoborného, ale jen ZŠ je určitým stigmatem, pokud tedy hodláš být zaměstnán. Pro zaměstnavatele to může být signálem, že nedotahuješ věci do konce.

• Citovat
  • Upravit
43039
15.4.24 14:16

Muze opakovat rocnik, kdyz uz dostal vysvedceni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1884
15.4.24 15:36
@Pudloslava píše: Více

Ono to není oficiálně opakování ročníku. Musí znova požádat o přijetí na školu a nechat se zařadit do čtvrtého ročníku (požádat o uznání předchozího studia). Ředitel nemusí vyhovět. Na druhou stranu nemusí to udělat na své škole, může požádat i na jiné, pokud má stejný/obdobný obor, kde mu to předchozí studium uznají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
15.4.24 22:38

Blbost. Střední škola je buď ukončena maturitou nebo zkouškou (výuční list), když nemá ani jedno. Nemá dokončené středoškolské vzdělání a má pouze základní vzdělání.

Kámoška místo maturity otěhotněla, učitele ji přemlouvali ať si maturitu udělá později… Nechtěla, takže má pouze základní vzdělání. Nic mezi základkou a maturitou nebo výučním listem není

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze